自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

大家可以分享吓啊

我講先:
。原來抽離咗習慣咗嘅日常,已經好新鮮,好開心,行步路都咁happy
。對住個海,身心舒暢
。發生咩突發事,都覺得:應付到呀!無乜嘢呀!仲居然會 enjoy

真係好鐘意去旅行

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

"原來抽離咗習慣咗嘅日常,已經好新鮮"

唔洗去旅行, 我住新界, 有時去九龍香港區D我未去過的地方, 我都覺得好新鮮

子爵府

FJmom 發表於 18-11-24 12:07
"原來抽離咗習慣咗嘅日常,已經好新鮮"

唔洗去旅行, 我住新界, 有時去九龍香港區D我未去過的地方, 我都覺 ...

咁去九龍香港都可以係旅行,唔係要坐飛機坐船坐火車先叫旅行㗎,何來唔駛去旅行之説呢?

不過,去遠啲,去耐少少,完全同平日唔同的生活,感覺會更強烈,更開心

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

跟團華東,個團上海站嘅酒店係國際有名品牌連鎖ok嘅。但離旅遊區成個鐘頭車程嘅郊區,一出一入冇咗兩個幾鐘,我寧願住返市區稍低級數,換給我多兩小時觀光自由活動。另外係很多景點都係旅遊車经過介紹同時在車上3秒鐘遠眺作罷。對玩開自由行的我要調整自己心態,唯有同朋友們相聚嘅歡樂氣氛蓋過走馬看花的體驗

大宅

回覆樓主:

2星期前參加2天團返大陸經港珠澳大橋過,辛苦到嘔,旅行社安排混亂,搞到全團人好嬲。我同老公起碼超過20年冇跟團,我倆都話以後都唔會再跟團去玩。

子爵府

兩個路痴加面盲病患一齊去,淨搵路都夠笑足一世差唔多日日開住Skype 叫雙方c6教路,已經比人落柯打以後唔比我哋兩個單獨一齊出發

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

去紐西蘭揸露營車,五星級酒店價錢,劏房嘅味道 不過好難忘,好開心,一家人逼埋一齊,仲要倒便便,好彩大家只係開細。

侯爵府

回覆樓主:

10月尾帶埋2歲幾嘅女去東京,去左個大型公園玩得開心過迪迪尼,見到佢好開心日日講公園,令我好滿足

男爵府

上兩星期去台北日日行街行到腳都斷
腫到帶過去既鞋都變到好緊
晚晚走去按腳
按腳ee問我自己一個旅行呀
我話唔係呀 我老公去左行街我就按瞓
佢笑話我地兩個咁搞笑 通常都係男人按腳女人行街 真係第一次見女人按腳男人去行街

珍珠宮

蝦碌媽咪 發表於 18-11-24 13:08
跟團華東,個團上海站嘅酒店係國際有名品牌連鎖ok嘅。但離旅遊區成個鐘頭車程嘅郊區,一出一入冇咗兩個幾鐘 ...

跟得團就唔好同自由行去比較,同啱傾啱玩嘅朋友去邊點去都係開心嘅

水晶宮

回覆樓主:

Plan 野,配合人好煩,沒有想像中開心

珍珠宮

以前為咗小朋友好多年來盡量plan去動物園,水族館,樂園。

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

今年飛沖繩加石垣島十四日,六個人去,沖繩仲遇上颱風,見識到當地人係點樣面對,石垣島悠閒自得的感覺令我c6 九月再去多一次,可想而知幾吸引
I 大蚊豬   

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

fionlei88 發表於 18-11-24 16:41
今年飛沖繩加石垣島十四日,六個人去,沖繩仲遇上颱風,見識到當地人係點樣面對,石垣島悠閒自得的感覺令我 ...

石垣島真係好舒服,我去石垣島浮潛勁靚,野食又平又好味,最重要夠寧靜,我去四日冇撞過強國人

大宅

去福岡一個普通公園,如入大觀園,兒童遊樂設施非常多又好玩,設施亦與大自然融合,對比係香港一個長少少既滑梯都已經自稱「歷奇公園」.......日本公園配套亦非常family-friendly

男爵府

有次去日本睇櫻花,對住一整片既草地同一整片既櫻花,果刻覺得此生無憾了。

男爵府

小鳥兒 發表於 18-11-24 16:57
去福岡一個普通公園,如入大觀園,兒童遊樂設施非常多又好玩,設施亦與大自然融合,對比係香港一個長少少既 ...

請問福岡果個公園叫咩名?好想帶小朋友去。

水晶宮

好媽媽勳章

Joey8 發表於 18-11-24 16:49
石垣島真係好舒服,我去石垣島浮潛勁靚,野食又平又好味,最重要夠寧靜,我去四日冇撞過強國人
...

仲要極少機會聞到煙味
前年9日沖繩同埋仔女
舊年8日石垣同埋仔女

早2個月c6話要清假,話去台北行下,我 search完後,3日去沖繩都係貴幾百,所以上星期2公婆自己飛沖繩,3日由南玩到最北,無仔女跟住,去到19個點,好似好趕,但係另一種刺激。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

patpat234 發表於 18-11-24 17:04
仲要極少機會聞到煙味
前年9日沖繩同埋仔女
舊年8日石垣同埋仔女

三日沖繩,夠時間??

水晶宮

好媽媽勳章

Joey8 發表於 18-11-24 17:27
三日沖繩,夠時間??

因為之前已去過,今次去啲未去過同上次 plan左去唔到嘅地方。
沖繩要玩,可以玩足1個月都玩唔晒。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

首頁

尾頁

跳至