夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我與老公大學開始相識相伴16年,有兩個仔仔。
當年老公與個後生女同事有染,應該係我懷孕時,我生咗大仔差唔多四五個月時發現。當時好傷心,佢都有唔停認錯,話自己壓力大,以後唔會再咁樣,同埋仔仔需要一個完整嘅家庭,所以我選擇原諒咗佢。
之後間中我都有發現佢同一啲女仔有不尋常短訊,佢解釋都係壓力大要解壓,只係傾計冇其他嘢。
直到呢一次,我前幾日發現佢又同個女仔有關係,開始時間應該是我生咗細仔之後到而家,差唔多一年。佢又一次唔停認錯,話自己壓力大,以後唔會再咁樣……
我呢一次差唔多已經麻木,唔再有之前咁難過。我想呢段婚姻應該都係差唔多時候結束。但我亦都好迷茫唔知以後條路應該點行,還有兩個年幼仔仔,好痛苦好痛苦…

珍珠宮

減齡達人勳章

機會你已經比咗。如果佢真係改過,就唔會一次又一次出軌。壓力人人有,可以做運動減壓。至於你感到對昵段婚姻累,唔想再行落去,絕對明白。
小朋友細,好多時係令女人啞忍嘅原因之一,但如果你倆關係破裂,你可以肯定唔影響到小朋友咩?
不如你趁聖誕假期,自己和朋友放假去旅行,小朋友就留比你老公照顧。冷靜下,放鬆下,諗清楚之後條路點行。

別墅

maggiema720 發表於 18-11-25 10:38
當年老公與個後生女同事有染,應該係我懷孕時,我生咗大仔差 ...

我覺得首先第一樣野,唔係問「應唔應該離婚」,而係「妳自己對妳老公了解有幾深」。
佢話佢出去搵女仔傾計係減壓,係真係因為壓力大,想搵個人傾訴,定係佢對呢段婚姻覺得很納悶?
第一次發現有女人和第二次的原因一樣:壓力大,壓力來源來自哪裡?工作?家庭?定係其他原因?定還是這只是一個excuse?
妳老公減壓除了搵另一啲人傾訴外,仲會做啲咩去減壓?
如果壓力大是他出軌的來源,點解佢會向外求救,而不是向內求?
撫心自問,妳對妳老公的認識有多深?
出軌的原因可以有很多,但離不開的,都是因為男的在家庭裡找不到他需要的空間/心靈慰藉。
離婚或者可以暫時解決當刻的問題,但如果根本不理解兩人關係當中的問題,當遇上對的人,又犯上先前的問題,只會讓問題重新再現。
妳可以細心諗諗以上的問題,希望幫到妳吧!

男爵府

回覆樓主:

你話對住一個不停出軌既老公,壓力都好大,甘你都出去搵鴨或搵sp減壓得嗎?我係你,如果吾係靠佢養,同佢分居冷靜下。

大宅

好媽媽勳章

你話佢知,你不停搵籍口出軌令我都好大壓力,你搵第二d女人減壓咁我呢?
無論男女,出軌只有零次同千千萬萬次,唔識教你點做,你接受到就接受,接受唔到就要諗後路。
好多女人諗錯哂,唔好以為你忍仔女就有個完整既家;你忍佢就會返黎。如果佢同小三一齊呢?你都有權唔要你架,不如諗下冇左佢既話你自己可以點生活啦!
當冇辦法掌握一樣野時諗定後路先

瑪瑙宮

佢係幾次, 都唔改或佢都知自己唔會改只係口頭應下錯同講唔會再做, 就解決危機繼續爽 YY . 日後重有好多年, 你要唔要留响佢身邊, 要自己決定.

子爵府

畀面勳章

每次做錯都輕易得到原諒,佢又點會改過?壓力係人都有,相信你依家都好大壓力。。
你有冇工作?如果冇就慢慢部署一下將來條路點行。。俾個時間表俾自己。
相信你依家都未有條件同佢離婚,橫掂都已經冇感情同信任,不如大家攤出黎傾下,諗一個對小朋友最好的方法。。

子爵府

maggiema720 發表於 18-11-25 10:38
當年老公與個後生女同事有染,應該係我懷孕時,我生咗大仔差 ...

先諗好自己才諗以後

大宅

佢話有壓力只系藉口

複式洋房

回覆 FennieMan 的帖子

你講得啱,我都明白佢唔會改,有壓力是藉口。我之前啞忍嘅原因就係為咗小朋友表面上有完整家庭,大家表面上冇事發生…

複式洋房

回覆 agnesc2017 的帖子

你提出嘅意見好好,諗下我同老公雖然相處十幾年,但了解有限,熱戀期蜜月期過左後,基本上大家各有各忙,好少坐低去傾計,我之前都有提過呢個問題,但佢話我哋大家嘅工作都唔同,佢講嘅我唔明,我做嘢上面的問題佢又唔明,大家溝通唔到佢應該對呢段婚姻覺得很納悶
隨著年紀增大同埋生咗小朋友,我個樣老咗身材肥左,佢搵嗰啲女人都係後生同瘦,可以睇得出佢嫌棄咗我個樣
我再畀唔到佢想有啲嘢

複式洋房

回覆 Kristytracy 的帖子

係壓力都好大好痛苦,我吾係靠佢養,家庭開支基本上全部由我出,我同佢有傾過,因為考慮到小朋友要人照顧,大家只有分房瞓冷靜下

男爵府

maggiema720 發表於 18-11-25 21:58

係壓力都好大好痛苦,我吾係靠佢養,家庭開支基本上全部由我出,我同佢有傾過, ...

分居一排,叫佢出去住一排,睇下大家係咪仍然需要大家,珍惜大家。

複式洋房

回覆 babyhi 的帖子

我都同意你講嘅,出軌只有零次同千千萬萬次,我真係再也接受唔到,係要諗後路。
如果繼續一起,可能下一次真係佢同小三一齊,到時仲差

翡翠宮

maggiema720 發表於 18-11-25 21:55

你提出嘅意見好好,諗下我同老公雖然相處十幾年,但了解有限,熱戀期蜜月期過左後 ...

辛苦你
好好照顧自己

複式洋房

回覆 Nancy20090615 的帖子

我都覺得我之前太軟弱,佢只係口頭應下件事情就過左,我呢一次唔會就噉樣算,我唔會留响佢身邊

複式洋房

回覆 jeremylui83 的帖子

你講得啱,我之前做錯令到佢唔會改我一直有工作,平時家庭同小朋友開支基本上我出,我有諗過就算我一個人養兩個小朋友,都勉強可以
我依家唔係冇條件同佢離婚,而係佢又像之前咁樣,唔同意離婚。我知道我呢一次一定要堅持

複式洋房

你嘅意見提醒咗我,要我再同佢傾下。其實我有提出過要其中一人搬出去住,不過佢唔同意

子爵府

畀面勳章

回覆 maggiema720 的帖子

咁就唔怕佢了,先分居兩年,再離婚,唔到佢唔肯

別墅

maggiema720 發表於 18-11-25 21:55

你提出嘅意見好好,諗下我同老公雖然相處十幾年,但了解有限,熱戀期蜜月期過左後 ...

妳講出了點子了:妳和妳老公在拍拖時都已經了解不足,咁點解妳當初會同佢結婚?
很明顯,你倆早在認識時已經溝通不足,佢講既野妳唔明,妳講既野佢唔明,大家無共同話題,無分擔分享,無對彼此的了解,情感又何來會長久?

第二個問題:外表問題。其實我睇呢個唔係佢出軌的主因,唔係因為妳老了變肥了,而令佢出去搵女人,而係佢覺得同妳無話題,無溝通,無了解!出面的花花世界,很可能有一兩個女人能夠明白他的心,他的心就被牽引了過去,而非那些女人又瘦又靚,呢個絕對唔係重點!

兩性關係,無論係拍拖又好,到結婚又好,都係好需要著重溝通,和妳的另一半有深入的溝通,明白對方的感受!
撫心自問,妳了解妳老公的需要嗎?妳平時怎樣跟他溝通的?

另:我不會建議妳跟他一下子離婚住,因為妳在這一刻根本未搞清楚妳的婚姻會出現問題,讓第三者有機會介入。
我亦唔建議下下一有男人出軌就叫人離婚,因為好簡單:當妳唔明白一個男人時,就算讓妳遇上生命中的Mr Right,但如果妳都唔明白佢,同佢溝通唔到,離婚的結局只會再一次發生,唔會係離完一次婚,下個會再好啲。

首頁

尾頁

跳至