自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

請問有無人知電腦中咗加密木馬程式(即類似勒索木馬程式),可以點救?

用緊 win 7,試過用幾款 sec software 但搵唔到,電腦 file 8成已被加密,file ext 轉成古怪字串。

無收過勒索電郵,近來亦無 download 個嘢。

大宅

JoanC 發表於 18-11-28 16:38
請問有無人知電腦中咗加密木馬程式(即類似勒索木馬程式),可以點救?

用緊 win 7,試過用幾款 sec softwar ...

如果電腦有重要野,就拎出去俾人解毒
呢啲情況冇重要野我零願洗機

子爵府

Yanyan0904 發表於 18-11-28 17:10
係囉冇咩要緊就重裝算啦

大宅

用緊 win 7,試過用幾款 sec softwar ...
可能唔關你DOWNLOAD D 咩事,係咪D window update 無做足?

大宅

如冇backup, 9成救唔到

珍珠宮

Yanyan0904 發表於 18-11-28 17:10

但依家啲機,win 係 install 咗係機内,重裝並非等於好似以前咁直正 format hard disk。網上話木馬可能已依附係 win 程式中,,我怕洗完,木馬仍然係度。隔一排又嚟多次………file 就算重要都預咗救唔返,我係擔心部機係咪可以全 clean。

珍珠宮

cherryshu 發表於 18-11-28 17:29
可能唔關你DOWNLOAD D 咩事,係咪D window update 無做足?

win 7 唔似 win 10 咁經常有 update,另一部 win 10 就無事。

侯爵府

2021勳章

JoanC 發表於 18-11-28 17:38
但依家啲機,win 係 install 咗係機内,重裝並非等於好似以前咁直正 format hard disk。網上話木馬可能已 ...
重裝Win係會替你成個HDD quick format先

如擔心你重裝前 low level format 個HDD 就乜毒都死光

同埋如果你有license key 可試直上Win10

珍珠宮

HKITMan 發表於 18-11-28 18:17
重裝Win係會替你成個HDD quick format先

如擔心你重裝前 low level format 個HDD 就乜毒都死光

因為之前有試過重裝,之後發現竟然有舊 file 留咗係度,只係唔係原位,所以先有擔心。

或者試下………如果因為咁買過部新,又好似好浪費。

子爵府

2021勳章

JoanC 發表於 18-11-28 18:39
因為之前有試過重裝,之後發現竟然有舊 file 留咗係度,只係唔係原位,所以先有擔心。

或者試下………如 ...

如果擔心,可以用usb 手指重裝windows, 安裝時會問你揀安裝硬盤,你可以delete 晒所有硬盤,windows 會幫你重新格式化,再安裝windows, 咁就乜都無。

如果唔識,最好搵朋友幫手。

侯爵府

2021勳章

JoanC 發表於 18-11-28 18:39

或者試下………如 ...
放心,你確定要剷光時,就先low level format. 去一部冇事的機去download同 Win 10 installation media file ,用佢來制造instal USB key.

你ready 就PM我,我step by step教你

珍珠宮

HKITMan 發表於 18-11-28 19:36
放心,你確定要剷光時,就先low level format. 去一部冇事的機去download同 Win 10 installation media file ...

thx,我先研究一下,我大概明白你講咩

珍珠宮

mlcbb 發表於 18-11-28 18:55
如果擔心,可以用usb 手指重裝windows, 安裝時會問你揀安裝硬盤,你可以delete 晒所有硬盤,windows 會幫 ...

thx,我試下先

伯爵府

中 ransomware 99%無得救,立即斷線,救得幾多得幾多,然後format harddisk吧。

首頁

尾頁

跳至