自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

爸爸過身了, 已有平安紙, 如要律師處理, 費用要萬多元, 但遺產不過十萬, 如去遺產承辦處會否好耐? 有冇jm有經驗?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

atat8888 發表於 18-11-29 11:46
爸爸過身了, 已有平安紙, 如要律師處理, 費用要萬多元, 但遺產不過十萬, 如去遺產承辦處會否好耐? 有冇jm有 ...

簡單的情況就不需要律師處理,可以先打電話去遺產承辦處查詢,他們會幫你預約辦理。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

fly 發表於 18-11-29 12:13

簡單的情況就不需要律師處理,可以先打電話去遺產承辦處查詢, ...

遺產承辦處
地址 香港金鐘道38號高等法院大樓低層3樓
電話 2840 1683

大宅

回覆樓主:

去遺產承辦處自己申辦唔難㗎,你先打去查詢,職員會教你帶咩文件,到左預約辦理嗰日帶齊文件去填幾份form,交費,面見,我就兩個鐘內搞掂。

珍珠宮

BK Milk勳章

fly 發表於 18-11-29 12:13

簡單的情況就不需要律師處理,可以先打電話去遺產承辦處查詢, ...

請問如果有層樓,冇遺囑係咪搵律師會好d呢?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

爸爸過身了, 已有平安紙, 如要律師處理, 費用要萬多元, 但遺產不過十萬, 如去遺產承辦處會否好耐? 有冇jm有 ...

自己去金鐘遺產承辦處問,交齊文件只係比幾百蚊

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

最近預約過,要大約一個月左右時間
http://hk.photos.yahoo.com/chanhokaling

公爵府

第一次去等半個鐘
同你約期 一個月後
第二次三個鐘
第三次取 半個鐘內
攪掂

公爵府

費用3百幾

公爵府

剛做妥 仲有咩想問 盡答

侯爵府

應該唔會好耐嘅,最快兩個月都可以啦,我聽人講的。

侯爵府

自己去攪啦,花d 時間&精神,填表都有排填.

大宅

回覆樓主:

做過,打電話约時間,會教你帶乜文件,例如死者身份証,死亡証,銀行月结單,其如資產証明,去到佢比form你自己填,填哂死者的所有資產,填完比番d員工,佢話如果承辦官check完無問題一個月後就ok, 之後3星期已可收到信,可以再去取遺產承辦人證書了,算好快

男爵府

heilylaw 發表於 18-11-29 22:06
做過,打電話约時間,會教你帶乜文件,例如死者身份証,死亡証,銀行月结單,其如資產証明,去到佢比form你 ...
八掛一問 若果唔清楚死者的所有資產 填漏咗某d資產 之後先發現到 d資產可以再申請嗎?

別墅

回覆樓主:

資料好詳盡, 多謝各位

珍珠宮

sharon_pig 發表於 18-11-29 20:24
剛做妥 仲有咩想問 盡答

需唔需要携帶一名朋友去? 抑或自己去辦都可以? 如果係獨仔/獨女?

珍珠宮

sharon_pig 發表於 18-11-29 20:23
第一次去等半個鐘
同你約期 一個月後
第二次三個鐘

點解第二次要三個鐘咁耐既? 好多嘢查問,檢查....?

大宅

回覆樓主:

我哋處理的資產好簡單,銀行只需要死亡証和出示遗產承辦人証書就可以取回存款了

大宅

ssssky 發表於 18-11-29 22:13
八掛一問 若果唔清楚死者的所有資產 填漏咗某d資產 之後先發現到 d資產可以再申請嗎?
...

我試過,出咗遺產管理書之後,發現有其他銀行戶口,可以帶相關資產證明同遺產管理書,去遺產承辦處申請修改,填完修改form,宣誓多一次,六星期後就出到修正版管理書

教養孩童,使他走當行的路,就是到老他也不偏離。
─ 箴 22:6

珍珠宮

全部遺產在香港,家人冇爭拗,真係唔使律師。通常4~12星期。律師做也不會快幾多。

首頁

尾頁

跳至