自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

今日睇咗本講向上流嘅書(向上流並非指加入上流社會,係指做人態度積極向上),其中內容有一則係一年內認識100個新朋友,朋友不是只交換電話,網上 say hi,係真正見過面,食過飯,傾過偈,交換電話的。大家認識仲要不涉及搵著數、推銷等有利益前題。哩個題目真係考起,大家有咩提議可以認識到新朋友?

男爵府

JoanC 發表於 18-12-1 21:46
今日睇咗本講向上流嘅書,其中內容有一則係一年內認識100個新朋友,朋友不是只交換電話,網上 say hi,係真 ...

識左100個之後就會點?會向上流嗎?

男爵府

其實呢幾年對識朋友有d抗拒,公司d同事,我攞個心出來對佢,點知原來佢步步都有計算,行近你因為有目的,因為想證明自己人際關係好好。出面識既,初初會傾得好投契,日子一久之後,係街撞到都想扮睇唔到唔想打招呼。所以,怕左識新朋友,浪費時間。

珍珠宮

回覆樓主:

要有一定的嗜好
先可以fd搭fd識到
加上大量時間應酬
你所講的深交數量
嗜好和應酬
也要一定的金錢

333s    發表於 18-12-2 21:46

珊瑚宮

畀面勳章

green_flower 發表於 18-12-2 15:03

有同問。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

點解識到100個新朋友就可以向上流?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

100個喎,一年內又要深交又要冇涉及利益,你自己有時間又有心理準備去識朋友,都未必搵得到幾多個有同樣理念嘅人,仲要夾得到,而且話要冇涉及利益要深交,又話向上流,咁又點會冇利益?一年識到一個都好彩,何況100個,咩書咁趣緻?
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

rose-mag 發表於 18-12-2 15:15
100個喎,一年內又要深交又要冇涉及利益,你自己有時間又有心理準備去識朋友,都未必搵得到幾多個有同樣理 ...

富二代好多朋友
原因是嗜好多又精
想向上流即是不富貴
不富貴何來有時間有閒錢去玩

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

72leelily 發表於 18-12-1 23:26
富二代好多朋友
原因是嗜好多又精
想向上流即是不富貴

就算有錢,邊有咁多時間可以搵100個新朋友?要略為深交去識10個8個都未必得,唔駛返工咩~

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

瑪瑙宮

今日睇咗本講向上流嘅書,其中內容有一則係一年內認識100個新朋友,朋友不是只交換電話,網上 say hi,係真 ...

1年1個都好難

珍珠宮

靠人際關係向上爬唔係咁簡單。

有冇聽過物以類聚? 最簡單最現實, 睇office一點鐘放飯, 多數經理級同經理級一齊食, 小薯同小薯一齊食, 唔係冇例外, 只是比較少。

你係有料嘅, 你唔洗黐埋人地度都可以發到圍, 仲有一班人圍住你。你係冇料嘅, 你點努力圍埋去叻人度都會鳥獸散。職場最現實, 有料冇料好快見真章。

唔洗買書。提供向上流三大法: (1) 靚、做model, 選港姐 (嫁入豪門)

(2) 投其所好 (聽過有d人(本身唔有錢)對車/遊艇好有認識, 意外地識左個富二代, 富二代想找個人幫佢揀吓車/遊艇比佢四圍威威)

(3) 做專業人仕 (做最top嗰班)
醫生、會計師、法律顧問。非係專業人仕考慮下藝人助手

珍珠宮

green_flower 發表於 18-12-2 15:03

向上流的意思不是向上流社會進發,是令正面思維向上。每年認識100個新朋友,可以擴闊自己生活圈子,及保持自己不會有沒有朋友的一天。因為人大了,認識新朋友的機會及勇氣反而小了,朋友真係好易少一個無一個。

珍珠宮

green_flower 發表於 18-12-2 15:06
其實呢幾年對識朋友有d抗拒,公司d同事,我攞個心出來對佢,點知原來佢步步都有計算,行近你因為有目的,因 ...

我都係,所以先諗係咪有辦法可以改變下。

珍珠宮

小可愛11 發表於 18-12-2 15:11
有同問。

見14

珍珠宮

sunnygirl 發表於 18-12-2 15:12
點解識到100個新朋友就可以向上流?

見14

珍珠宮

72leelily 發表於 18-12-2 15:07
要有一定的嗜好
先可以fd搭fd識到
加上大量時間應酬

主要都係嗜好,覺得自己真係好似無乜嗜好咁。

珍珠宮

rose-mag 發表於 18-12-2 15:15
100個喎,一年內又要深交又要冇涉及利益,你自己有時間又有心理準備去識朋友,都未必搵得到幾多個有同樣理 ...

向上流所指上流並非上流社會,係心理質素向上。理念原來來至另一本日本作者嘅書,日本係鼓勵一年結交500個朋友。

珍珠宮

tkop 發表於 18-12-2 15:29
1年1個都好難

係,我諗咗一段時間,真係認真識一日都好難,所以一路都未開始,再加上本身都無乜鍾情嘅嗜好,更加好似無從入手,識咗仲要維持……

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 18-12-2 16:23

可能我無解釋清楚,向上流並非指進上流社會。

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 18-12-2 16:23

答返你問題: 一年365日/100人=3.65日識一個

要有咁嘅效率, 一定唔係單對單咁識。

(1) 義工 (既然為向上流, 教埋你: 加入何超蓮嘅smile with us (真係何超蓮set up), 唔係吹水, 何超蓮有去幫手的。
(ps: 或者入何超蓮間牛肉麵做都得)

(2) 信仰
去鄭秀文嗰間多名人

(3) 歌迷會

首頁

尾頁

跳至