母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

大宅

一顆心 發表於 18-12-2 11:27
3.5個月左右出濕疹,初時系尿布疹,過左幾日全身出粒粒,睇左第一次醫生,搽藥即退曬,過2日又生番,再睇多 ...

可試試李乃器醫生,
個時我仔仔關節位出濕疹,
辛苦左八個月無覺好訓,
睇左佢好返曬無翻發啦!

大宅

3.5個月左右出濕疹,初時系尿布疹,過左幾日全身出粒粒,睇左第一次醫生,搽藥即退曬,過2日又生番,再睇多 ...

我太明白Bb有濕疹,晚晚痕到醒訓唔到,做父母的心有多難受.我仔由個半月開始有濕疹,不斷睇醫生,check食物敏感,都係搵唔到原因.我地當時用醫生開的類固醇藥物+補濕霜,藥物就係搽幾耐就停幾耐,補濕霜就洗完臉或沖完涼即刻搽.只要能挨到一歲,就會慢慢有改善,我仔以家五歳,到冬天先會出少少濕疹, 其他時間都好好.我自己當時係照顧上有少少tips. 希望可以幫到你
~勤換bb衫,最好用Bb專用防敏感無香料洗手液洗
~Bb沖涼用清水沖洗,唔好用任何沖涼液,沖涼時間within 5 分鐘左右,沖得越耐Bb皮膚越干.
~Bb皮膚痕,唔好比佢自己抓,抓到流血出水好麻烦
~盡量一歲之後先比蝦蟹牛比較毒的蛋白質
~勤d 用cream

大宅

Readymami 發表於 18-12-3 12:06
我太明白Bb有濕疹,晚晚痕到醒訓唔到,做父母的心有多難受.我仔由個半月開始有濕疹,不斷睇醫生,check食物敏 ...

多謝分享

大宅

想問一下, Bb 皮膚有無痕? 有無主動自己用手去抓?單單睇相心口個d 唔似濕疹, 似係熱疹, 濕疹係一達達, 好干, 會脫皮, 好痕.
希望Bb 快d 好返, 無事, 媽媽就安落

大宅

Readymami 發表於 18-12-3 12:13
想問一下, Bb 皮膚有無痕? 有無主動自己用手去抓?單單睇相心口個d 唔似濕疹, 似係熱疹, 濕疹係一達達, 好 ...

要就有抓,身上佢唔識抓。但又唔覺佢好乾。

大宅

一顆心 發表於 18-12-3 12:16
要就有抓,身上佢唔識抓。但又唔覺佢好乾。

Bb 怕熱, 唔可以著太多衫, 太熱亦都會令到濕疹更痕, 同出熱疹. 如果心口痕, Bb 會識抓ga.
睇多幾個醫生, 可能有d 真係唔係濕疹.

大宅

Readymami 發表於 18-12-3 12:22
Bb 怕熱, 唔可以著太多衫, 太熱亦都會令到濕疹更痕, 同出熱疹. 如果心口痕, Bb 會識抓ga.
睇多幾個醫生, ...

好,謝謝你

複式洋房

媽媽試下飲下去濕茶
搵個相熟中醫睇睇
我個情況飲d去濕茶再餵奶唔會好晒,但會退紅

大宅

helenaki17 發表於 18-12-3 18:38
媽媽試下飲下去濕茶
搵個相熟中醫睇睇
我個情況飲d去濕茶再餵奶唔會好晒,但會退紅

大人嗎?都好喎,我可能之前無介口