懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想問下催生的媽咪...通常健康院會遲左幾多日先比期催生ga....
咁你地遲左預產期幾多日先生丫b呢..
咁催生係即日入院即日催,定係今日入院聽日催呢..
有冇得自己要求邊日入院催的呢?

別墅

我個時係廣華生~~
我預產期個日覆診,之後約我一星期後催生,
係今日入院聽日生架!!
其實應該係睇你間醫院幾時有位囉!!

複式洋房

我在 QMH生既, 通常會在早上, 一早就催生, 之前要check埋宮頸ok未, 未得就要放藥, 等多一日先再催. 如果你今日十點入院, 佢都吾幫你做, 佢話太晏, 要一早做架. 到左第二朝, 再check 你ok未先可以做.

可以同醫生 " 商量 " 下邊日既.

大宅

我在聯合催生, 因我有正常子宫收縮, 所以要觀察多2天, 看看是否可以自然生, 到第3天就用塞藥, 因用藥後加上正常宫縮, 會特別痛, 及有機會影響bb心跳, 所以e生會因情況而用藥. 通常塞藥最多3天, 每天一粒, 3粒失敗後就要開刀.
我用了2粒後就穿水, 入產房再打催生針加止痛針. 最後催生失敗要開刀.

每個人的情況不同, 我見有d一入來沒有正常宫縮的可以立即用藥, 個多小時後己可以入產房了.

天道酬勤

男爵府

我果時係見紅入院 (39週4), 姑娘幫我check阿B心跳, 發現我一陣痛, 阿B心跳減慢, 所以醫生決定同我催生, 我十點幾入到產房, 醫生幫我穿羊水, 然後落催生藥 (吊針果種), 我下午2點幾就生左啦! 助產士話受藥, 生得好快呀! 仲講笑叫我生第二胎時要早D入院添!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至