意見反饋
義工

懷孕前後 今日: 289|主題: 66234

跳至
擔心自己個bb都係SEN ...  

複式洋房

國民生產總值:273

2018勳章

我上個禮拜返外家食飯,知道我呀哥個仔既評估出左,醫生話佢有自閉譜系,跟住個個食飯都冇聲出,全家都唔知點算好,我已經8wks,好擔心自己個bb都係

王國熱話
私家醫院 (港安) 人奶媽媽既無奈
生完未夠一個已經黎m 啲奶已經無乜
哺乳bra一問
泵奶媽免提泵奶解議

別墅

國民生產總值:707

dawngago 發表於 18-12-4 12:48
我上個禮拜返外家食飯,知道我呀哥個仔既評估出左,醫生話佢有自閉譜系,跟住個個食飯都冇聲出,全家都唔知點算 ...

鄧你呀哥一家感到難過...

洋房

國民生產總值:88

有d人家族讀書好叻
例如物理博士、電腦工程師、醫生
都有機會遺傳高智商自閉

男爵府

國民生產總值:9537

你諗多左.

珍珠宮

國民生產總值:41300

2018勳章 BB防敏心得分享勳章

你可以問下醫生概率有幾多

男爵府

國民生產總值:6917

我上個禮拜返外家食飯,知道我呀哥個仔既評估出左,醫生話佢有自閉譜系,跟住個個食飯都冇聲出,全家都唔知點算 ...

唔一定 唔好霖太多

男爵府

國民生產總值:6917

哎 你哥哥一家难过

複式洋房

2018勳章

回覆樓主:

我呀哥個仔係歲半果時都未講到單字,同人無咩眼神接觸,叫佢又冇反應,咁等到2歲健康院轉介CAC做評估,到依家2歲8個月左右就評估到佢有自閉,醫生建議排S位同做訓練,大家都好彷徨... 宜家我都驚埋

珍珠宮

國民生產總值:36812

唔一定架~其實後天都有因素!你宜家就開始擔心未免太憂心了

大宅

國民生產總值:2539

Poo得好勳章 2018勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

我只係知年紀大陀B,加埋家族遺傳都會有影響。

既然妳哥個仔知道咗有咩問題,叫佢盡快俾個仔做訓練啦

大宅

國民生產總值:2351

咁你哥個仔性格方面係點嘅??同埋講口方面呢??

洋房

國民生產總值:88

你哥哥咩性格?
阿嫂家族有冇呢個問題?

複式洋房

2018勳章

RubyYu07 發表於 18-12-4 16:25
唔一定架~其實後天都有因素!你宜家就開始擔心未免太憂心了

我見宜家都愈黎愈多SEN小朋友

複式洋房

2018勳章

親親小孩子 發表於 18-12-4 16:39
我只係知年紀大陀B,加埋家族遺傳都會有影響。

既然妳哥個仔知道咗有咩問題,叫佢盡快俾個仔做訓練啦:fort ...

我都成30幾歲... 而且都擔心自閉會有遺傳

珍珠宮

國民生產總值:36812

dawngago 發表於 18-12-4 17:35
我見宜家都愈黎愈多SEN小朋友

的確係!成長環境都係一個好大因素

大宅

國民生產總值:2633

好似懷孕有得出去驗X染色體易脆症呢一樣野,但係詳細我都唔係太清楚

複式洋房

國民生產總值:456

angela96 發表於 18-12-4 22:53
好似懷孕有得出去驗X染色體易脆症呢一樣野,但係詳細我都唔係太清楚
FXS? 我之前去做產檢,問醫生幾時可以做T21,佢建議我做埋呢個

大宅

國民生產總值:2633

catzmll 發表於 18-12-5 10:43
FXS? 我之前去做產檢,問醫生幾時可以做T21,佢建議我做埋呢個

係呀

大宅

國民生產總值:1051

回覆樓主:

自閉的成因好複雜,所以就算同一家族even同一家庭都未必會有相同的情況,唔使咁擔心。
就算check到真係有自閉,人人情況都會唔一樣,有人係語言弱,有人係感統弱,每個人程度都唔同,唔好被個label嚇怕,只要針對問題密集訓練,家人跟得足啲,小朋友好快會有進步,尤其你哥哥的小朋友咁細個就評估咗又排緊治療,跟得好的話,幾年後轉返出去normal school都唔出奇架

dawngago    發表於 18-12-7 10:37

別墅

國民生產總值:785

自閉通常係遺傳自爸爸,我朋友佢個姪仔有自閉(姪仔爺爺都係自閉),但朋友自己個仔無問題,唔好咁擔心

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.