意見反饋
義工

0-6個月 今日: 23|主題: 28307

跳至
應該回奶算了?

大宅

國民生產總值:2626

BB就滿月,我都係唔上奶,一日三、四泵先儲到120 ml左右夠食一餐
陪月請到12中,之後日抖我要自己湊了
諗緊應該回奶算了定繼續泵好?

王國熱話
想揾啲40-50+ 志同道合既jm一齊傾傾講講
到底甚麼是真心朋友
只想活在自己空間
官塘宜和街跌打盧榮初醫生勁好

伯爵府

國民生產總值:17888

kikilalastar 發表於 18-12-4 14:11
BB就滿月,我都係唔上奶,一日三、四泵先儲到120 ml左右夠食一餐
諗緊 ...

唔埋身?

大宅

tpcmela 發表於 18-12-4 15:07
唔埋身?

BB唔肯,一俾佢啜好快就甩返出嚟,唯有泵

伯爵府

kikilalastar 發表於 18-12-4 15:11
BB唔肯,一俾佢啜好快就甩返出嚟,唯有泵

有無飲足夠湯水?炒米茶?

伯爵府

kikilalastar 發表於 18-12-4 14:11
諗緊 ...

有人係唔受泵,包括我
我泵3次都得300ml內
但我女一餐飲緊180ml ......

別墅

國民生產總值:683

如果你認同人奶對BB好就唔好放棄
我由初初20-30ml到而家2個月有90-100ml
上奶湯,上奶茶包,自製上奶曲奇,最近諗住試埋葫蘆巴supplements,總知任何可以幫助上奶嘅嘢我都會試
雖然依然係窮媽要補奶粉,但至少有一半比到BB食已經好滿足,而且奶量有keep住增加,我都會繼續

大宅

國民生產總值:2333

我個陣都係餵咗一個月,d奶量就越嚟越少喇,湯水都飲唔少,就係無奶,后嚟都係餵奶粉算喇。

大宅

tpcmela 發表於 18-12-4 15:14
有無飲足夠湯水?炒米茶?

兩樣都有飲,但奶都係唔多

伯爵府

kikilalastar 發表於 18-12-4 17:26
兩樣都有飲,但奶都係唔多

唔好氣餒 keep住泵挨到6個月

大宅

2meandhoho 發表於 18-12-4 15:21
如果你認同人奶對BB好就唔好放棄
我由初初20-30ml到而家2個月有90-100ml
上奶湯,上奶茶包,自製上奶曲奇, ...

就係人奶好先糾結好冇一日得一餐人奶都堅持……
我每次最多泵到50 ml, 最少20 ml
每日要泵幾次先夠食一餐,都幾大壓力

大宅

cookingbaby 發表於 18-12-4 17:21
我個陣都係餵咗一個月,d奶量就越嚟越少喇,湯水都飲唔少,就係無奶,后嚟都係餵奶粉算喇。 ...

我就係飲到成肚水都冇乜奶先糾結好冇繼續,但又明白人奶對bb好,諗緊係咪少少都唔好放棄

別墅

國民生產總值:561

kikilalastar 發表於 18-12-4 17:29
每日要泵幾次先夠食一餐 ...

唔好咁大壓力,有壓力都會影響奶量。唔好太介意泵到幾多,有就餵,唔夠就補奶粉。同埋你試下泵密啲,都會有幫助。 加油,人奶路係唔易行!

大宅

國民生產總值:2063

諗緊 ...

一日3,4泵其實太少,我埋身+泵暫時都夠奶佢食,一日都要泵起碼6次,但返健康院姑娘話如果要夠奶俾bb食其實起碼要泵8-12次(最初一個月)。

別墅

國民生產總值:698

kikilalastar 發表於 18-12-4 17:29
每日要泵幾次先夠食一餐 ...

有冇學手揸奶?

大宅

littletutor 發表於 18-12-4 18:00
一日3,4泵其實太少,我埋身+泵暫時都夠奶佢食,一日都要泵起碼6次,但返健康院姑娘話如果要夠奶俾bb食其 ...

我試過泵密啲,泵唔出或者得幾滴,搞到個人好頹

大宅

GracefromGod 發表於 18-12-4 18:44
有冇學手揸奶?

有,但揸唔到幾多

大宅

國民生產總值:2333

kikilalastar 發表於 18-12-4 17:31
我就係飲到成肚水都冇乜奶先糾結好冇繼續,但又明白人奶對bb好,諗緊係咪少少都唔好放棄
...

壓力太大都會影響奶量嘅,唔好俾咁大壓力自己。

珍珠宮

國民生產總值:40990

2018勳章 BB防敏心得分享勳章

其實我覺得你可以埋身架,等佢餓既時候嘗試下埋身

別墅

國民生產總值:634

kikilalastar 發表於 18-12-4 19:19
我試過泵密啲,泵唔出或者得幾滴,搞到個人好頹

開頭係會咁咖,你用每日個總量計,會發覺愈黎愈多

珍珠宮

國民生產總值:36614

cookingbaby 發表於 18-12-4 17:21
我個陣都係餵咗一個月,d奶量就越嚟越少喇,湯水都飲唔少,就係無奶,后嚟都係餵奶粉算喇。 ...

我都係咁情況,堅持左兩三個月,索性轉奶粉了。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.