3歲或以上

跳至

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

.

大宅

heily123 發表於 18-12-5 23:09
小朋友而家3.5歲,好動,好少可以靜下來睇書,日日放學返來只會玩車,係臨瞓前十分鐘左右間中聽下我講故事 ...

我覺得如果你想佢係一個喜歡讀書既人,就唔好假設佢地一定似你地唔喜歡讀書,呢種諗法好危險,因為一有呢種諗法,你就會好自然找証據去証明你的睇法,然後行為上亦會配合呢種睇法,此乃預言必會實現的原因。

我覺得小朋友天生一定喜歡學習,差在父母點樣引導。

第一,環境設置。玩具可以任玩,無問題,但唔好有電視和手機放題,令佢分心。唔係唔俾佢睇(但其實無都無問題),但一定唔係學習的核心部份囉,如果你目標係想佢喜歡讀書。

第二,早期閱讀係想佢喜歡,學唔學到野係次要。三歲幾,其實可以唔教。就算係英文書,其實都可以用廣東話講,唔理英文都得,當看圖說故事。

大宅

小朋友而家3.5歲,好動,好少可以靜下來睇書,日日放學返來只會玩車,係臨瞓前十分鐘左右間中聽下我講故事 ...

利申:

我自問讀書唔差(但都唔係最頂尖果批),雖然好多野想教佢,但好多時都會忍住。

因為我首要考慮係佢既學習動機和熱情,佢想知多點我樂意講;唔想聽,我就忍住,等佢大個左求我講,或者最理想係佢自己去搵。

最重要佢喜歡,呢刻學唔到野都唔緊要,欲速則不達。

大宅

2019勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

我覺得呢個年紀太早下定論,不過的確係開始見到小朋友學習偏好,所以我覺得知道佢邊樣冇咁大興趣時就要引起佢對個方面興趣,攞個平衡

大宅

親親小孩子 發表於 18-12-10 14:58
我覺得呢個年紀太早下定論,不過的確係開始見到小朋友學習偏好,所以我覺得知道佢邊樣冇咁大興趣時就要引起 ...

某程度都睇得出既,可能都有天性呢回事。

不過,我永遠相信小朋友係天生完美既學習者,差在用不同的方法去學,其實咁細個未必一定經閱讀去學習。就算我個仔唔閱讀,我都唔會懷疑佢無心向學,只係我未夠道行,嘗試思考如何引起佢興趣囉。

坦白講,我個仔都喜歡閱讀,某程度係因為我屋企無電視,佢無咁易分心。佢除左玩具和收音機,最大樂趣就係書本。

而且,我都會和佢一齊閱讀,雖然好多時佢會打斷我,迫我講故事俾佢聽。我暫時都好純粹咁講故事,唔會教佢中英文意思,又或者期望佢認到字,除非佢問(so far 佢好少問)。雖然我都好希望佢會問,但我忍住唔主動教,喜歡最重要。

男爵府

我個仔對閱讀都0 interest. d 圖書借咗永遠唔會睇, 得個拎字. 做課唔願做, 書唔願温.....

k1 至而家小一都係咁....

大宅

回覆樓主:

個個小朋友興趣都唔同,慢慢引導下佢啦。如果佢無興趣,都唔好逼佢。因為除了書本,還有其他東西可以學習。例如砌lego咁,我覺得都可以學到好多野。顏色,數目,創造力等等。。。還可以訓練手眼協調。我都好想丫女鍾意玩Lego. 但佢唔賞面,我就再等下,再隔一排再引導下咁囉。

男爵府

2019新春慶豚圓

我講故事書我女都要求用中文講,我女都係K1,我自己英文都過得去,老公英文係非常流利,不過小朋友就好抗拒英文,就算我有意無意係日常對話加入英文,佢都會要我唔准講英文,一定要講中文…… 我發現佢唔抗拒老師講英文。其實唔只英文,普通話都一樣,佢唔俾我講普通話,但係舅母講就得…… 同埋我地發現佢係識聽!

男爵府

2019新春慶豚圓

fibe0313 發表於 19-1-25 22:02
個個小朋友興趣都唔同,慢慢引導下佢啦。如果佢無興趣,都唔好逼佢。因為除了書本,還有其他東西可以學習。 ...

我女鍾意玩泥膠,玩到勁污糟,又唔可以唔俾佢玩,唯有同佢玩完再去沖涼,等佢瞓左晏覺我再黎收拾

大宅

EudyptulaMinor 發表於 19-1-26 08:13
我講故事書我女都要求用中文講,我女都係K1,我自己英文都過得去,老公英文係非常流利,不過小 ...

可能佢覺得爸媽應該係講廣東話。。。有時候小朋友的固執真的有點難理解

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊