意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 3|主題: 84893

奶量突然減少( 已經唔多)

洋房

國民生產總值:35

我係第一胎, 新手媽媽。

我乳頭係平而無"突" 出, 所以BB一直埋唔到身。

我平常都只能夠做泵媽, 每次都可以泵到40ml-50ml。雖然我唔算勤力, 但我都希望可以堅持比到一點人奶比阿B ,至少6個月。

但呢兩日我好努力泵, 但要差不多分成2段時間, 才得不足40ml, 我好困擾。 我唔知仲有無方法令我奶量上升返(emoji)

有無人可以教下我? (emoji)

我暫時無脹痛感, 我已經將泵奶度數去到10度都好似無料到

王國熱話
BB就嚟14個月仲未識行
我女手腳生滿粒粒,請問知唔知係乜嘢?
先天性心臟病bb 嘅媽媽請入
阿仔半夜久咳, 霉菌? 肺弱? 經歷分享及8個...

大宅

國民生產總值:3148

回覆樓主

每日泵幾多次呀手?唔可以泵得太少喎

複式洋房

國民生產總值:415

cutefishbb 發表於 18-12-6 04:29
我係第一胎, 新手媽媽。

我乳頭係平而無"突" 出, 所以BB一直埋唔到身。

BB幾大?
你每天泵次數及時間?
BB而家有補奶粉? 補幾多?

大宅

國民生產總值:1086

2018勳章

回覆 cutefishbb 的帖子

以前我同你情況差唔多,BB埋唔到身,全泵,每次奶量都同你差唔多,所以我好明白。
唔知你BB而家幾大同埋你一日泵幾多次?我果陣大約4個鐘泵一次,平時魚湯之類對我唔特別有效,反而會刻意飲多d水同埋食多d飯,咁就會好少少。

另一個好重要的就係你要放鬆,唔好大壓力,要接受我們的情況,係唔會全人奶的,但唔緊要的,盡了力就得,有幾多俾幾多,我當時都係半人奶半奶粉,堅持咗一年,所以你都加油哩。

仲有哩,奶泵的力度夠就好了,唔好開得太大,整傷咗更得不償失呀。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.