意見反饋
義工

夫婦情感 今日: 22|主題: 38996

跳至
婚後的第一次意見分歧

大宅

國民生產總值:2884

同c6識左2年, 半年前結婚, 前兩日發現c6 keep 好多cash 係佢秘書個file 櫃, 個秘書做左17年, c6 同秘書一家人好熟; d cash 部分係我比c6, 用黎做上車的訂金;我同c6講將d cash 比秘書keep 我唔feel comfortable, 我問c6知唔知嗰到有幾多錢, 佢話大概知, 我問如果秘書拎幾千蚊去用佢知唔知, c6無答; 我問c6 佢自己可唔可以keep番d 錢係佢自己office, 只有佢自己access 到; c6答以前 keep 錢係屋企,佢前妻拎曬去, 宜家一定唔keep 錢係屋企,錢一定擺office, 我明白c6 顧慮, 我話可以keep 係office, 但只可以c6 access 到, 我同秘書或其他人都唔可以access 到, c6 答佢d 錢一直都係咁様keep , 唔會因爲我唔feel comfortable 而改變; 最後我想問c6 我自己keep番自己錢, 我未講完, c6已經話比番我D錢我keep, 我諗宜家大家心裏都有條刺⋯

王國熱話
全職英文導師
急聘臨時文員(餐飲服務)!!!!!!!!!
各類 - 客服主任-5天工作
美國大型高級珠寶Sales (多名)

大宅

國民生產總值:3649

2018勳章

chloeyiu 發表於 18-12-6 16:23
同c6識左2年, 半年前結婚, 前兩日發現c6 keep 好多cash 係佢秘書個file 櫃, 個秘書做左17年, c6 同秘書 ...

秘書結左婚未?

妳先生好似同秘書建立的關係和信任(唔好心邪), 比對妳還要深.

大宅

PTMCYS 發表於 18-12-6 16:38
秘書結左婚未?

妳先生好似同秘書建立的關係和信任(唔好心邪), 比對妳還要深.

一定係, 我知道亦感覺到, c6好 depend on 佢秘書, 工作上及情緒上,秘書結左緍,佢husband對佢好好, 我哋好多時一齊食飯

大宅

國民生產總值:3349

你自己D錢自己keep
點解你老公D錢唔放係銀行

翡翠宮

國民生產總值:86044

2018勳章

咁你 keep 你自己果 d .

我見過有 d 老板秘書的確係上司下屬關係, 無証据咪亂諗. 又點解佢錢要 keep 响 office?

大宅

國民生產總值:3649

2018勳章

chloeyiu 發表於 18-12-6 16:56
一定係, 我知道亦感覺到, c6好 depend 佢秘書, 工作上及情緒上,秘書結左緍,佢husband對佢好好, 我 ...

妳先生應該係D 只顧大事, 不想花心思在小事上的人.

如果妳覺他們沒有其他的關係, 先不要太在意這部份, 反正要呃, 都呃左17年, 如果妳結婚半年, 根基不夠, 無謂在這方面挑戰, 令他覺得妳煩.

反而先在家裡一些細節埋手, 多D 取得他信任, 起碼兩三年後, 時機來了, 才易一擊即中.

人要有策略, 不要自亂陣腳.

子爵府

國民生產總值:12812

2018勳章

PTMCYS 發表於 18-12-6 17:22

如果妳覺他們沒有其他的關係, 先不要太在意這部份, ...

他的前妻曾經拎哂d 錢走佬,你估她怕吾怕再有一次,他和秘書建立左信任,再婚後,叫秘書拎返d 錢,咁即是有更信任,更勝任的人。咁以後点共事呀!好監介姐。仲話有空仲會2 pairs 食飯

大宅

PTMCYS 發表於 18-12-6 17:22

如果妳覺他們沒有其他的關係, 先不要太在意這部份, ...

你講得好有道理,事實上我老公就是只顧工作, 其他就交比秘書, 連c6仔仔衫褲鞋襪睡衣都係秘書幫手買;其實我c6今日已經在氹我, 我c6係對我好的, 今日也問我夠唔夠錢用; 我有D難過佢以為我想keep 佢D錢

男爵府

國民生產總值:7446

chloeyiu 發表於 18-12-6 18:32
你講得好有道理,事實上我老公就是只顧工作, 其他就交比秘書, 連c6仔仔衫褲鞋襪睡衣都係秘書幫手買;其 ...

想keep佢d$又有咩問題?我老公所有財產都係我手,係我名,只可以講,佢信秘書多過你,其實你應該知道佢係咩人咩經歷,又何必自尋煩惱?

複式洋房

國民生產總值:289

chloeyiu 發表於 18-12-6 16:23
同c6識左2年, 半年前結婚, 前兩日發現c6 keep 好多cash 係佢秘書個file 櫃, 個秘書做左17年, c6 同秘書 ...

上車嘅訂金,即係唔係細數目啦,點解啲錢唔擺銀行?,萬一公司火燭,一把火就燒哂架喇

男爵府

國民生產總值:7082

chloeyiu 發表於 18-12-6 18:32
你講得好有道理,事實上我老公就是只顧工作, 其他就交比秘書, 連c6仔仔衫褲鞋襪睡衣都係秘書幫手買;其 ...

我絕對唔會係呢件事上出聲,自己先結婚半年,人地都keep左17年,而家出聲咪盞c6亂諗,以為你想keep錢,而確實而家你c6真係咁諗你,以為你想keep錢,影響左新婚感情。
女人有時要個男人夠依賴你,先有發球權,睇岩形勢先出招,你可以表達你的不安訴求,但夾硬黎就反效果

水晶宮

國民生產總值:72680

2018勳章

回覆樓主:

我吾會過問,人地共事十七年,信任一定好深厚亦已經有非常長久既工作模式。我完全無需要叉隻腳落去。
自己既錢自己keep好就得。

子爵府

國民生產總值:12379

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
mini1204 發表於 18-12-6 23:38
我吾會過問,人地共事十七年,信任一定好深厚亦已經有非常長久既工作模式。我完全無需要叉隻腳落去。
自己 ...

我都唔會過問佢工作上既野
一個好秘書好難求
跟左17年係心福黎
佢地信任度好高
我唔會理咁多

公爵府

國民生產總值:25319

2018勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

自己D錢自己keep,
老公D錢,佢想點就點。

大宅

國民生產總值:3610

工作上疑人勿用,用人勿疑,如果佢地光明正大,秘書同老婆絕對係2回事唔同功能。你無根據地堅持你睇法只會令老公覺得你煩。

大宅

明白, 大家都講得好啱, 我唔應該過問的, 係佢自己的錢, 佢自己想點就點放, 我自己的我自己keep好就可以; 我唔會再提啦。我其實不是針對秘書, 我只是覺得甘KEEP 錢唔好, CASH對任何人都是引誘

今朝C6 邀請我同佢一齊去BUSINESS LUNCH, C6話BUSINESS LUNCH佢同我去, 唔同秘書去, 我諗C6係因為想氹番我, 比我知佢都信任我的; 但我堆左, 我想食快LUNCH, 因為公司有野做。

男爵府

國民生產總值:7448

2018父親節勳章 開心吸收勳章

就咁睇
我都覺得你想keep返啲錢啦
你都識講你老公之前先俾前妻呃錢
你自引懷疑做乜

大宅

lingfu 發表於 18-12-7 08:10
就咁睇
我都覺得你想keep返啲錢啦
你都識講你老公之前先俾前妻呃錢

I asked him.."Can you keep your own money at your own office?"

不過你講得啱, 聽落去人人都覺得我想keep 佢d $, 連C6一開始都廿諗, 如果我想KEEP 佢 $, 我就唔會比我D $ C6 keep. Anyway, 人人都覺得老婆想KEEP老公$。我只係想C6好好KEEP自己$ ! 如果佢覺得廿樣最好, it is fine with me.

男爵府

國民生產總值:7448

2018父親節勳章 開心吸收勳章

chloeyiu 發表於 18-12-7 08:42
I asked him.."Can you keep your own money at your own office?"

不過你講得啱, 聽落去人人都覺得我 ...
或者咁講
人地17年個信任關係真係好深
唔建議你去影響佢
佢俾得人揸數
即係個個人都做到野

仲有一樣野係你男人一直俾秘書管錢都冇問題
反而個老婆仲會夾錢走
只會令佢對秘書信心更大
你嫁俾佢之前應該都知呢點

大宅

lingfu 發表於 18-12-7 09:02
或者咁講
人地17年個信任關係真係好深
唔建議你去影響佢

唔係17年都無問題, 係有問題C6都唔會知, 因為C6只知大概有幾$; 我諗C6根本唔介意秘書拎幾千去用。

所以你都講得啱, 冇問題

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.