自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

是咁的,上星期有大6親戚聚會要番去,我先知道原來有個表姐犯左案被捕待審。聽完案情都覺得佢罪有應得,佢真係有做到。
但所有大6親戚就覺得佢只係唔好彩,佢咁做係無錯,因為人人都係咁做嫁啦,你自己唔做咪自己蝕底,今次只係唔好彩,全部人毫無悔意。
我呢個表姐,細個時唔抵得第個表姐b讀書叻過佢,但個人唔古惑,更揚言大個會比表姐b更有本事。
原來佢地既本事,就係做賊,偷呃,呀表姐上埋報真係威。
呢個表姐老豆,亦都坐過監,席上都有其他親戚用假人仔比人拉過,全部人都只係覺得自己唔好彩,無悔意。

男爵府

回覆樓主:

落街見到對鞋幾好睇,叫sales拎對岩碼既,佢無,就咁用大一個碼加個鞋墊,就當係有。
佢地無論做邊行邊個人都係做賊心態,大有大呃,小有小偷。

翡翠宮

回覆樓主:

大陸人,就係咁,全世界錯都唔會係佢地錯,你睇高鐵霸座或者飛機搞事果d就知啦,總之係咪都嘈左先,好彩就可以過骨,所以我好憎大陸同大陸人。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

zoe_fung 發表於 18-12-9 23:53
是咁的,上星期有大6親戚聚會要番去,我先知道原來有個表姐犯左案被捕待審。聽完案情都覺得佢罪有應得,佢 ...
]佢地D價值觀..真係...唉

伯爵府

我覺得很多問題源自文革十年浩劫

男爵府

回覆樓主:

佢地仲教我,見到呀婆跌倒,真係唔好扶,除非你識佢,真係會有麻煩

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

zoe_fung 發表於 18-12-9 23:54

落街見到對鞋幾好睇,叫sales拎對岩碼既,佢無,就咁用大一個碼加個鞋墊,就當係有。

呢個例子,唔係好明?

男爵府

docomo 發表於 18-12-10 00:09
呢個例子,唔係好明?

唔好意思我講得唔好。
即係我想要對鞋,我著37碼,我問佢有無,佢話無,試下38,我試話太大唔岩,佢拎番對鞋入去話再搵搵,再拎番出黎就話有,其實佢只係痴左個37既貼紙,再加左個鞋墊。
所以佢地賣對鞋,都要呃人

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

zoe_fung 發表於 18-12-10 00:11
唔好意思我講得唔好。
即係我想要對鞋,我著37碼,我問佢有無,佢話無,試下38,我試話太大唔岩,佢拎番對 ...

原來係咁,呢個真係佢哋嘅習慣。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

good_pig 發表於 18-12-10 00:00
]佢地D價值觀..真係...唉

每到地方價值觀都唔同,有啲地方,女人地位賤如泥

周邊個個人都係咁,你自然都會係咁

水晶宮

回覆樓主:

佢地啲咁嘅心態真係自己整死自己
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

zoe_fung 發表於 18-12-10 00:01
佢地仲教我,見到呀婆跌倒,真係唔好扶,除非你識佢,真係會有麻煩

呢個我又覺得情有可原,新聞都有報過,大6有個後生仔扶起一個自己跌親嘅婆婆,點知個婆婆反而話係個後生仔推跌佢,要個後生仔陪湯藥費。

大宅

zoe_fung 發表於 18-12-10 00:01

呢個係國內人智慧.... 因為好大機會係騙局,一去扶個婆,就有人衝出黎話係你整親個阿婆,屈錢

男爵府

docomo 發表於 18-12-10 00:20
呢個我又覺得情有可原,新聞都有報過,大6有個後生仔扶起一個自己跌親嘅婆婆,點知個婆婆反而話係個後生仔 ...

就係因為佢地習慣呃,所以無人敢扶。呀婆a都係咁呃,呀婆b唔呃就係蠢,所以好多人呃,到有一日真係跌,就唔會有人幫你。真係好不知所謂

大宅

是咁的,上星期有大6親戚聚會要番去,我先知道原來有個表姐犯左案被捕待審。聽完案情都覺得佢罪有應得,佢 ...

呢d 就係佢地的文化,亦都成左中港矛盾

係佢地世界,有著數唔拎係罪大惡極

所以我個人,寧願當無左d 親戚,始終道不同,不相為謀

男爵府

csy_0101 發表於 18-12-10 00:24
呢d 就係佢地的文化,亦都成左中港矛盾

係佢地世界,有著數唔拎係罪大惡極

同意,我d親戚成班都係賊,之前我都奇怪點解表姐突然富貴,原來就係咁。再諗番之前有d親戚曬命曬有錢,又一筆過供曬層樓,9成都係偷呃騙左一大筆錢,賊,認唔認有咩所謂

子爵府

回覆樓主:

一丘之絡,全部慣犯,梗合理化自己嫁喎,一堆更甚。可以不理,千祈唔好咁近佢哋添

珍珠宮

TinyTomato 發表於 18-12-10 00:01
我覺得很多問題源自文革十年浩劫

今時今日仍然禁忌, 係香港試過有人突然熄左國語台, 將個頭質入堆, 當自己透明係到監聽

珍珠宮

你班親戚唔掂啫, 我同事老表擺酒, 豪門咁! 鮑魚龍蝦咩名貴野都有, 食唔晒

大叫笨呀無帶飯盒去打包! 族大有乞衣, 呢d 麻煩親戚, 借頭借路, 屈你媽開始大, 無咁好精神小來往啦

點知佢幾時謀埋你一家, 剷爆你媽咪再同佢地來往, 老人最怕子女唔理, 凶你媽啦

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

fatchu@home 發表於 18-12-9 23:58
大陸人,就係咁,全世界錯都唔會係佢地錯,你睇高鐵霸座或者飛機搞事果d就知啦,總之係咪都嘈左先,好彩就 ...

係大陸飛機上搞事者會不會有好重懲罰?

首頁

尾頁

跳至