自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓

zoe_fung 發表於 18-12-10 00:01
佢地仲教我,見到呀婆跌倒,真係唔好扶,除非你識佢,真係會有麻煩

呢樣冇講錯,真係唔好扶,好多人試過中招,話係你撞跌佢,要你比醫藥費。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

不是所有大陸人這樣的,只是個別風氣!

大宅

2019新春慶豚圓

我朋友親身體驗過被老人家屈錢,當時我不在場,三個朋友見到一婆婆趺倒,有一朋友想去扶婆婆起身,其實其餘兩個有拉住佢話唔好,但佢唔聽,覺得唔係人人都係咁,點知婆婆屈錢,朋友們覺得自己有三個人,有人做證,報警,最至命係連公安都叫我朋友畀一兩佰了事,最後畀咗一佰解決。

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

stkyo 發表於 18-12-10 00:15
每到地方價值觀都唔同,有啲地方,女人地位賤如泥

周邊個個人都係咁,你自然都會係咁

所以咪係咁囉...

我聽過有人話..識左個洗頭妹好純品架
well...識一個星期就登床入室..
最後分手又昆一筆

*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

珍珠宮

2019新春慶豚圓

zoe_fung 發表於 18-12-10 00:23
就係因為佢地習慣呃,所以無人敢扶。呀婆a都係咁呃,呀婆b唔呃就係蠢,所以好多人呃,到有一日真係跌,就 ...

咁又唔係個個大陸人都係衰人嘅,不過既然知班親戚係咁,咁咪以後唔見,唔做親戚囉!

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

TinyTomato 發表於 18-12-10 00:01
我覺得很多問題源自文革十年浩劫

千真萬確,一個人既錯

珍珠宮

2019新春慶豚圓

zoe_fung 發表於 18-12-10 00:01
佢地仲教我,見到呀婆跌倒,真係唔好扶,除非你識佢,真係會有麻煩

每次我返去,親友會“磅”住我,尤其唔熟嘅鄉鎮地方。曾試過我去洗手間,有個阿婆就係我前面離4、5米窄道“滑”倒,而我見佢係挨住牆“Sir”落去,我以為佢暈,正想過去了解,點知尾隨堂兄即拉我出返大廳,叫服務員去處理,個阿婆仲堅持係我撞跌佢

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

國內教育問題,根深蒂固,無得改

男爵府

JoanC 發表於 18-12-10 07:56
咁又唔係個個大陸人都係衰人嘅,不過既然知班親戚係咁,咁咪以後唔見,唔做親戚囉!
...

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

zoe_fung 發表於 18-12-10 00:11
唔好意思我講得唔好。
即係我想要對鞋,我著37碼,我問佢有無,佢話無,試下38,我試話太大唔岩,佢拎番對 ...

同廿年前啲旺角中心sales一樣。佢哋賣鞋都係咁。夾硬嚟。
題外話。之前喺日本浸溫泉。有團友話我知,有晚因溫泉逼爆,連沖涼洗身都要排長隊,超多人。就喺大家遊客同本地人排緊隊等沖涼時,中間有個強國大媽突然就咁就行左落去溫泉池浸。佢睇到眼都突埋。唔守規矩,唔老實,自私自利已經係強國人嘅特性。諗起都

水晶宮

唔好意思我講得唔好。
即係我想要對鞋,我著37碼,我問佢有無,佢話無,試下38,我試話太大唔岩,佢拎番對 ...

呢個香港都會發生

大宅

回覆樓主:

既然是親戚,那po主……
每個人都不喜歡被貼標簽,自己感受一下

水晶宮

leng1999 發表於 18-12-10 08:23
千真萬確,一個人既錯

因為當時真係太窮,好多人連食都冇得食,咩道德價值觀都唔會理,加上冇文化冇讀書,自幼被人洗腦。

大宅

唔好意思我講得唔好。

大陸通常係咁

伯爵府

fatgarden 發表於 18-12-10 07:00
不是所有大陸人這樣的,只是個別風氣!

應該容話:風氣如此,個別大陸人士不是這樣,咁講合理啲。

男爵府

2019新春慶豚圓

zoe_fung 發表於 18-12-9 23:53
是咁的,上星期有大6親戚聚會要番去,我先知道原來有個表姐犯左案被捕待審。聽完案情都覺得佢罪有應得,佢 ...

唉,知得多呢啲歪理、怪行,好影響身心.

子爵府

good_pig 發表於 18-12-10 07:55
所以咪係咁囉...

我聽過有人話..識左個洗頭妹好純品架

呢個成日聽到

珍珠宮

zoe_fung 發表於 18-12-9 23:54

落街見到對鞋幾好睇,叫sales拎對岩碼既,佢無,就咁用大一個碼加個鞋墊,就當係有。

落街見到對鞋幾好睇,叫sales拎對岩碼既,佢無,就咁用大一個碼加個鞋墊,就當係有。

呢個唔算呃呀,你親戚係買家,佢覺得加個鞋墊Ok咪得,又唔係迫人哋買

珍珠宮

zoe_fung 發表於 18-12-10 00:27
同意,我d親戚成班都係賊,之前我都奇怪點解表姐突然富貴,原來就係咁。再諗番之前有d親戚曬命曬有錢,又 ...

可以呃到層樓嘅錢返黎咁勁。。。。我以為佢哋只貪小便宜咋

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pixelskin 發表於 18-12-10 09:40
呢個成日聽到

以為人地純到剩係對佢腳張開
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊