嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女一歲,十個月開始勁便秘,成日四日至痾一次,次次都好辛苦又喊晒,我已經好多菜加多生果,又有飲意米水等涼野都係咁,點算?我唔想攪到要灌腸,有冇計?或者有冇尊醫lee科既醫生介紹?

大宅

我個女都係咁,本來好底底一、兩日都有一次,但一到第三日,佢就唔識疴咁,用好多方法都無便便,到第四日我就會用甘油條幫佢通通,平均每個月都有一次呢種情形。你個女到第四日都自己去到便便都好過我個女去唔到,只放屁!我都向各位BK媽咪求救咁呀!!

別墅

有無try過開奶茶? 我阿仔之前都係咁...比左開奶茶之後就好左...

男爵府

have you offered your baby pear, prune, plum, peach, nectarine.....but cut apply and banana at the moment?

my baby 14 months old and has poo poo every day and sometimes two poos poos with good texture.

男爵府

畀面勳章

Don't eat apple which makes poo poo hard.

Try to ask/make BB has poo poo half/1 hour after each meal. In order to make a habit to have poo poo every day.

Drink more water/diluted juice.

Change milk powder. Some milk is more "hot air".

大宅

我囡囡早排都係咁!響粥入面已經加入勁多菜(多到菜多過米),又生果,又開奶茶,又香蕉,又米水,又西梅汁仲睇埋中醫添!都係三四日先去一次!每次去都喊,d poo poo又少又硬!
跟住問姑娘,姑娘話既然夠纖維,bb都唔係日日又得疴,咁即係bb既腸道蠕動唔活躍,咁你可以幫佢做以下幾點︰

** 3 、 4 個 月 大 嘅 BB 每 天 除 了 飲 奶 , 還 要 飲 4 至 8 安 士 水 , 可 加 入 小 量 葡 萄 糖 , 有 助 水 分 吸 收 。 6 個 月 大 或 以 上 嘅 BB , 可 喝 蔬 果 汁 及 西 梅 汁 。

** 1 歲 以 上 嬰 兒 , 可 在 稀 飯 中 混 入 蔬 菜 或 紅 蘿 蔔 。(呢樣我不嬲都有做既)

** 沿 肚 臍 周 圍 以 順 時 針 打 圈 方 式 替 BB 按 摩 。(我係沖涼時做)

** 用 棉 花 棒 在 BB 肛 門 處 以 打 圈 方 式 按 摩 。

** 每 天 替 BB 洗 澡 時 輕 搓 其 胃 部 或 肛 門 。 (沖涼時按摩肚仔同肛門呢個好重要)

** BB 平 躺 時 , 前 後 拉 動 其 雙 腿 , 做 出 如 踩 單 車 的 動 作 , 有 助 排 便 。

** 若 有 任 何 異 樣 , 應 找 醫 生 處 理 , 千 萬 別 自 行 幫 BB 排 便 。

以上既方法,我只係用左highlight左果幾種,我囡囡就日日有得去喇!頂多隔日!所以你都試下丫!希望幫到你!

男爵府

my bb also like that few months ago, i tried to add many vegetable in the congee, but the poo poo become quite hard.

after that, I just give him one little papaya every day, it's work. he will poo poo within 30 mins after he eat papaya. after a month, he become normal, poo poo every day, even I haven't give him papaya.

珍珠宮

回覆 # 的文章

我bb囡咩方法都試哂都唔係好掂,最近無意跟左個媽咪買左COSWAY既"酵素液",又幾好..慢慢bb便便軟左,血少左,又唔會成日隔3-4日先有得去..幾好~

洋房

請晌COSWAY既"酵素液"是什麼? 是否可以長期食? 邊到有得買呀?

原帖由 luckyQ 於 09-4-29 12:35 發表
我bb囡咩方法都試哂都唔係好掂,最近無意跟左個媽咪買左COSWAY既"酵素液",又幾好..慢慢bb便便軟左,血少左,又唔會成日隔3-4日先有得去..幾好~

禁止訪問

民房

我個仔十七個月大跟我地食飯已有三個月,已再無煲粥,每日都比好多瓜菜,水,生果等,但唔知佢食得太多定懶便便,每次都困難,試過飲吳德物次,有時得,今日試煲開奶茶終於成功排出大量

男爵府

BB咁細個, 應該教佢, 同埋調節一下飲食習慣...

唔應該咁早就搵其他食品或用品去
等佢容易排便...

如果唔用, 係唔係唔識去poopoo??

大宅

都係架, 要培養好既便便習慣 + 有好既飲食習慣, 咁樣 bb 就無咁易有便秘。

珍珠宮

回覆 # 的文章

我唔想賣廣告,不過呢隻bb開始已可飲,因係純天然,佢話係香港有70間分店,多數係屋村,我就係屯門富泰村飲荼無意中見到~

珍珠宮

回覆 # 的文章

酵素液我係睇清楚說明書我先會比bb試,佢係天然既蔬菜酵素,如果bb成日便秘又要用油泵仲依賴,我自已好了解bb便秘既慘況,佢去得辛苦就成日忍住好驚咁唔會用力去,便便軟左bb就唔再怕去便便,排出所有之前宿便同毒素,之後再條理囉...比多d果汁,試多d食譜,到時bb都有心情食啦~

大宅

亞女都曾經有試過便秘,兩三日都無便便,之後比佢飲一隻國際盧薈學會認證既盧薈汁加埋魚油丸,之後就無再試過,日日都有便便,有時仲一日兩次。

有營養師同自然療法師話比我知,過多纖維都會令bb便秘,同埋適當有益既油份係幫助BB腸仔郁動。

原帖由 luckyQ 於 09-5-1 13:13 發表
酵素液我係睇清楚說明書我先會比bb試,佢係天然既蔬菜酵素,如果bb成日便秘又要用油泵仲依賴,我自已好了解bb便秘既慘況,佢去得辛苦就成日忍住好驚咁唔會用力去,便便軟左bb就唔再怕去便便,排出所有之前宿便同毒素,之後 ...

大宅

試吓比佢食"火龍果"好快見效

子爵府

要腸道健康,一般人都知要大量纖維,所以大家都知要食菜食生果.但我之前聽過講座,特別提到單有纖維係唔夠架.其實纖維係腸道內益生菌既食物,腸道內要有足夠益生菌,加上有足夠纖維,咁排便就會暢順.如果少益生菌而只係不斷咁添加纖維,只會令排便更困難.
因上次果講座係奶粉商搞既,佢地提供既solution當然係飲佢地隻奶粉,話添加益生菌云云.
有d人會比bb飲益力多,但我驚太甜又惹痰,無比bb飲.
我個bb本來都難去便便,食咩都唔得.後來比佢日日食乳酪,差不多日日都有便便!你都不妨試吓!

大宅

我個女上次3日後,去到嗰攪便便嚇親我同婆婆,好大攪,塞住肛門,肛門邊都係血,佢都驚到唔肯用力又或者真係太痛,塞咗成10分鐘,用牙簽整鬆又唔得,最後我用手挖細番攪便便。婆婆都話唔好迫佢住,等佢抖順條氣先。再過多1個鐘後,佢就自己去到攪有成分5cm直徑闊嘅長大人便便。之後第二日,我就聽其他BK媽咪話一日迫佢飲10oz水以上,跟住夜晚又去到條長闊大人便便。好似又好番啲啦,點知嗰日後今日又第三日啦,佢只放屁又肯去便便,呢幾天,都有比水、湯、維記高鈣奶、木瓜、火龍果、益力多、西梅汁、折瓜等等...佢都無便便。好担心呢!究竟我仲可以點幫到佢呢?我諗住明天帶佢睇西醫,唔知佢啲便便是否太大攪,所以佢去唔到呢?

大宅

請問你幫佢肚仔做按摩做幾多分鐘?同埋肛門口按摩幾耐㗎?

原帖由 cat20 於 09-4-28 20:22 發表
我囡囡早排都係咁!響粥入面已經加入勁多菜(多到菜多過米),又生果,又開奶茶,又香蕉,又米水,又西梅汁仲睇埋中醫添!都係三四日先去一次!每次去都喊,d poo poo又少又硬!
跟住問姑娘,姑娘話既然夠纖維,bb都唔係日日又得疴,咁即係bb既腸道 ...

首頁

尾頁

跳至