自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

今日接完女放學去麥當勞食嘢,見個媽媽帶住一個3,40歲左右嘅智障女,佢個女無端端衝過嚟拍我個頭,佢媽只係溫柔講句“你認錯人啦”,之後佢個女再衝過嚟打多我一下,佢媽仍然好溫柔“都話你認錯人咯”,完全冇制止個女嘅行動。我怒啤住佢兩母女,只好自己走遠
我覺得响呢個情況,個媽係咪應該欄住個女?就算欄唔住,係咪都要同我講sorry呢?唔係智障就大晒,我真係唔識包容囉

瑪瑙宮

justforfun33 發表於 18-12-11 16:40
今日接完女放學去麥當勞食嘢,見個媽媽帶住一個3,40歲左右嘅智障女,佢個女無端端衝過嚟拍我個頭,佢媽只 ...

咁好彩佢認錯人咋

大宅

justforfun33 發表於 18-12-11 16:40
今日接完女放學去麥當勞食嘢,見個媽媽帶住一個3,40歲左右嘅智障女,佢個女無端端衝過嚟拍我個頭,佢媽只 ...

呢啲情況冇仇報,只能當黑仔,但我認同個媽媽應該要代講sorry

rainbowchuuu3    發表於 18-12-11 18:25
Msolivialeung    發表於 18-12-11 18:00

水晶宮

子爵府

我都試過去飲茶, 隔離台個男仔 (around 20+,智商有問題的), 無端端起身大力冚咗我一包, 我即喊 (真係好痛), 佢媽咪即刻拉佢坐低猛咁同我 say sorry, 當時真係好嬲, 但見到佢又好似控制唔到自己咁, 所以我冇出聲, 屋企人都同佢媽咪講唔緊要, 冇事冇事. 佢可能驚個仔再發癲, 所以埋單走人, 臨走都猛講對唔住

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

個女是智障的就無辦法,但媽媽智商正常應該識得要道歉啦!但呢d case走去話佢,一陣又喊苦喊忽話你無陰公乜乜物物,所以唯有忍,good一聲吞左佢。

瑪瑙宮

大廚勳章

ccli629 發表於 18-12-11 16:49
我都試過去飲茶, 隔離台個男仔 (around 20+,智商有問題的), 無端端起身大力冚咗我一包, 我即喊 (真係好痛), ...

咁都正常啲啦起碼有同你講對唔住覺得歉意。。。但係樓主嘅case嗰位媽媽淨係同個小朋友話都話你認錯人囉。。。完全冇同受害者說句sorry。。。雖然唔做得啲乜嘢但係呢啲又真係包容唔到囉。。。最少都要同人講返聲對唔住啦。。個小朋友有事姐,但個家長大人冇事掛?

子爵府

annaliu1989 發表於 18-12-11 16:43
呢啲情況冇仇報,只能當黑仔,但我認同個媽媽應該要代講sorry

Yes

瑪瑙宮

ccli629 發表於 18-12-11 16:49
我都試過去飲茶, 隔離台個男仔 (around 20+,智商有問題的), 無端端起身大力冚咗我一包, 我即喊 (真係好痛), ...

咁有沒有幫你埋單

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

佢有病 就唔好計較啦

又或者甘唸 好彩係拍你,其他事情都冇法
日本の平安を祈ります

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

女都3,40, 咁個阿媽都年紀大, 對禮貌呢家野可能無概念....
只有當唔好彩了
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

我都試過,行行下街有個智障女拍左我塊面一下,個阿媽拖佢繼續行,唔好意思都無句,無仇報

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

呢 d 應該唔單只係智障,仲好大機會係嚴重自閉,有暴力傾向,屯門史迪仔係其中一個差唔多的 case 嚟,好多人都識佢
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

伯爵府

大宅

回覆樓主:

阿媽要 sorry同控制佢啦!
我頸有事,
如果俾佢一野打埋來,
瞓醫院

別墅

Yubi.T 發表於 18-12-11 17:15
呢 d 應該唔單只係智障,仲好大機會係嚴重自閉,有暴力傾向,屯門史迪仔係其中一個差唔多的 case 嚟,好多 ...

呢個我都識,我朋友响市中心開舖,好多時我過到去都見到史迪仔,朋友話佢成日都入去打躉,我見佢正經時又冇咩嘢,佢仲同我呻過讀書時期俾人恰嘅事,依家响街見到佢都會同我打招呼

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

瑪瑙宮

ccsweetbaby 發表於 18-12-11 17:19
阿媽要 sorry同控制佢啦!
我頸有事,
如果俾佢一野打埋來,

係咪控告

子爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

咁似隔離個po d情況

首頁

尾頁

跳至