婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

如題
我12月27日食最後一粒,今日1月29日終於來返經了。

水晶宮

單一避孕藥或針可以成6-9 個月先會排卵先會正常返。

伯爵府

Nbs 發表於 18-12-11 22:00

嘩,原來可以隔咁耐㗎。
謝謝你回覆!

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

唔怪得單一避孕藥唔建議後生女食(未生育過)。

水晶宮

angelfan07 發表於 18-12-18 09:06

唔怪得單一避孕藥唔建議後生女食(未生育過)。

係呀,唔係餵奶的話好少會食。
單一避孕丸要每日差唔多嗰個時間食,遲或早幾個鐘都唔得。食完經期會好亂,可能日日都有,但食耐左又會變左無經期,所以好多人亦唔中意。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

Nbs 發表於 18-12-18 09:34
係呀,唔係餵奶的話好少會食。
單一避孕丸要每日差唔多嗰個時間食,遲或早幾個鐘都唔得。食完經期會好亂, ...

我食咗6年左右(單一),無M好方便。我食主要係子宮內膜移位止經痛

水晶宮

angelfan07 發表於 18-12-18 09:36

我食咗6年左右(單一),無M好方便。我食主要係子宮內膜 ...

icic 甘對某 d 情況嚟講可能無M 方便d 既

伯爵府

回覆樓主:

有無其他JM試過幾日或一個月內會來返經?

民房

angelfan07 發表於 18-12-18 09:36

我食咗6年左右(單一),無M好方便。我食主要係子宮內膜 ...

是否黃體銅、舒怡惠 Visanne 避孕藥

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

SynSyn 發表於 19-1-2 22:02
是否黃體銅、舒怡惠 Visanne 避孕藥

政府家計會單一性避孕藥只有一隻,以前係叫適意避,但依家唔再出,政府轉用Zelleta

民房

angelfan07 發表於 19-1-3 17:10

政府家計會單一性避孕藥只有一隻,以前係叫適意避,但依 ...

有沒有副作用例如水腫,掉頭髮, 暗瘡,頭痛,開頭吃時的時候全身很疲倦?

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

SynSyn 發表於 19-1-3 23:24
有沒有副作用例如水腫,掉頭髮, 暗瘡,頭痛,開頭吃時的時候全身很疲倦?
...

N年前混合轉單一時(政府叫轉),真係爆暗瘡到七彩,重要大大粒咁爆,不過都係過渡期。期間試過甩頭髮(又係轉藥左右期間),但過一排無事。我有的任何不適(有頭痛都係轉藥嗰幾日),多數都係頭半年發生,依家無乜唔妥,係無M(約半年後開始無 初時日日幾滴幾個月),好方便。

伯爵府

我12月27日食最後一粒,今日1月29日終於來返經了。

醫療諮詢團隊

短效口服避孕藥(每日服用),無論是單一荷爾蒙或混合式荷爾蒙都會在短時間數天內代謝及排出,所以一般來說大約一個月後便會回復排卵及自然來經,而避孕針由於藥效長,需要更長時間排出體外,尤其是3個月一次的單一荷爾蒙避孕針,一般需要數月甚至長達一年的時間才能完全恢復排卵及自然來經。

另外單一荷爾蒙藥較常出現停經的情況,原因是藥效使子宮內膜變得非常薄,而沒有多餘組織需要剝落變成經血,所以這種停經情況跟更年期或衰老是沒有關係的,停藥後子宮內膜厚度便會回復自然厚度,所以不必過份擔心日後生育能力或排卵問題。
一班專業醫護團隊不定時為你提供婦女醫護資訊。資訊只供參考,個人實際健康狀況,未能單靠網上對話診症,請盡快求診,並以醫生建議及診斷為準。

複式洋房

醫護資訊 發表於 19-5-16 11:55
短效口服避孕藥(每日服用),無論是單一荷爾蒙或混合式荷爾蒙都會在短時間數天內代謝及排出,所以一般來說大 ...

即係話單一避孕丸食咗雖然唔嚟月經, 但停藥後都唔會影響懷孕生bb? 都唔會因為長期食而令到衰老或出現更年期症狀?

醫療諮詢團隊

回覆 秋天楓葉 的帖子

對的,這原理適用於對於混合式避孕藥、口服黃體酮、黃體酮針劑及藥性子宮環減少經血量甚至停經情況,並不會造成更年期症狀,亦不會影響到骨質密度,這跟俗稱停經針GnRH-a的更年期反應有別。
一旦停用口服藥,一般月經及排卵會馬上恢服,而針劑如避孕針需要較長時間(數月甚至一年時間)才能恢服。

一班專業醫護團隊不定時為你提供婦女醫護資訊。資訊只供參考,個人實際健康狀況,未能單靠網上對話診症,請盡快求診,並以醫生建議及診斷為準。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

請問之後幾多日再來經?量多定少?

quote]ipcs 發表於 18-12-11 18:42
如題
我12月27日食最後一粒,今日1月29日終於來返經了。[/quote]

伯爵府

angelfan07 發表於 19-10-14 19:37
請問之後幾多日再來經?量多定少?

食左5個月左右停,經量同以前一樣,我生完小朋友後都無乜經痛了,有都係好輕微。 來返經後,第一個cycle同第二個cycle相隔大約34至35日,維持左3、4個月,之後cycle變返27至28日左右。

首頁

尾頁

跳至