自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我係 70s , 年少時好難得先去到旅行

明白時代唔同 , 宜家去旅行好少事

公司有班剛剛讀完書 1-6年既同年輕同事 , 1 年去兩三次旅行 , 去東南亞己經去到厭 , 要去有特色既地方

如果一般家庭既年青人 , 大家覺得每年花幾多錢 , 去幾多次係適合 ? 多留錢進修投資買樓好定旅行好 ?

大宅

2019勳章

hebesiu 發表於 18-12-12 00:08

其實一年去兩三次算少

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實人各有志...唔係問人借,..點駛都冇問題
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

男爵府

回覆樓主:

呢個年代去旅行好普遍啫, 又平, 唔怕你冇錢, 最怕你冇假

珍珠宮

回覆樓主:

人地搵錢點洗人地嘅事

我公司後生女, 一年飛4-5次,趁後生唔去,第時結婚生埋仔,湊住細路仔未必成日去了

伯爵府

2019新春慶豚圓

而家咁多平機票,又咁多平住宿,識得玩可以駛好少錢都玩到。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 認識瑞士牛牛第二回

同意襯後生無負擔時應該去多d旅行見識下,如果有錢有時間,一年3/4次唔算過份

我都好後悔年青時唔去多d,依家生左仔的確無做女時咁free,話飛就飛...

公爵府

2019新春慶豚圓

唔會用自己把尺度人。

子爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

每人價值觀唔同。
有人趁年青多去唔同地方,趁行得走得辛苦得,去完返黎個視野都唔同啲。好像去working holiday 咁。
相反,有人趁年青時很捱得博命搵錢升職投資買樓,老時先去又係另一種享受......
我個人偏向年青時玩左先 你叫我現在backpack 睡火車一晚都要考慮下先,好彩年青時體驗過

大宅

年輕人窮遊最好我也後悔當年沒這樣做以前也冇廉航

男爵府

2019新春慶豚圓 MommyPanel勳章

回覆樓主:

我身邊識嘅年青人可以成日去旅行,係因為公司要出trip,再加自己去旅行,所以你會覺得佢地好豪....

佢哋共通點就係無咩家庭負擔,唔洗擔心住嘅問題,even有d係住公屋....買樓肯定唔係佢地首選

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

人地仔女我唔理.

亦冇話去幾多次至叫適合喎.

我既仔女梗係想佢儲錢先, 不過佢地有錢有假又有氣力要成日去旅行又冇問題, 最緊要知後果. 佢地唔係偷唔係搶, 獨立後我就唔會太干涉佢地既生活模式.

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

吃喝玩樂等唔等同放眼世界?去體驗生活定純粹消費分享?我諗當小朋友仲細時就要好好灌輸正確價值觀,佢長大後點樣用錢為之正確,人生目標係乜。。。所以冇話去幾多次幾多錢係適合,已經睇佢個人造化了。

男爵府

miffyumiffy 發表於 18-12-12 00:17
人地搵錢點洗人地嘅事

我公司後生女, 一年飛4-5次,趁後生唔去,第時結婚生埋仔,湊住細路仔未必成日去了 ...

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 王國教室勳章

其實唔一定係年代....
我都係70後,普通家庭,我細個每年都會去旅行,因為好難得一家人一齊。就算學校都會去旅行。
我覺得每個人生活方式唔同,點叫多點叫少?每一個人唔同,我自己有小朋友,我地一家都成日去旅行。我地覺得好正面。

侯爵府

2019新春慶豚圓

負擔到就ok 啦,我試過一年去13 次

大宅

旅行都係我動力來源,要努力工作才有得去旅行,現在年青人買樓實在很困難,真的不想成世工作只為層樓
我自己就控制住一年4次,其中一次係每年都請埋爸爸媽媽,2老有得跟我去見識都非常開心

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

邊有適合

配合好多野喇

伯爵府

love2talk 發表於 18-12-12 00:18
而家咁多平機票,又咁多平住宿,識得玩可以駛好少錢都玩到。

對對對

珍珠宮

回覆樓主:

年輕有能力,梗係去多D,見識下啦~
但最好都係有計劃,適可而止~
唔好玩完洗完,就怨天怨地囉~最怕仲要係啃老嘅~

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊