自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

還是要揀芥花,葵花油好D?

子爵府

全部都okay, 連同橄欖油,佢地都含飽和脂肪較低
。但留意粟米油唔太適合高溫炸
最健康做法係幾種油輪流食,可以吸收單元同多元不飽和脂肪酸

侯爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

唔係~

我係buy coconut oil 嘅~

子爵府

2019新春慶豚圓 熱血勳章 畀面勳章

椰子油更健康

Life is better when you're laughing!

男爵府

2019新春慶豚圓

小曳人 發表於 18-12-22 11:34
唔係~

x2
如果高溫煮食我會用grape seed oil,coconut oil 唔夾味就用olive oil

男爵府

唔係~

椰子油可高温嗎?

在惠H同百K超市好似少見有得賣

侯爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

回覆 chemlo0920 的帖子

可以呀

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Ononluk 發表於 18-12-22 11:30
全部都okay, 連同橄欖油,佢地都含飽和脂肪較低
。但留意粟米油唔太適合高溫炸
最健康做法係幾種油輪流食, ...

大宅

亞麻籽油最健康。

子爵府

唔係~

椰子油飽和脂肪含量超高,大部分可靠資訊都將佢例為壞油。如果你每人當椰子油為食油你要再考慮一下

男爵府

Ononluk 發表於 18-12-22 23:19
椰子油飽和脂肪含量超高,大部分可靠資訊都將佢例為壞油。如果你每人當椰子油為食油你要再考慮一下
...

吓,竟然係咁

男爵府

回覆樓主:

有人說米油

珍珠宮

...

亦有唔少資訊反駁椰子油係好油。
睇過文章就係, 用作主要食油的地區, 當地人長年咁食, 無事。
話會因脂肪含量超高出現的病, 當地居民反而係最少%有病。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

我會選擇⋯⋯花生油 或 橄欖油

一定不會選擇那些⋯⋯混合油,
例如:(向日葵籽油 混合 橄欖油)
係純屬個人感覺,唔係好喜歡。

侯爵府

...

但無trans-fat

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

應該健康既.... 驚咪輪流買黎煮。

而家d 老人家以前只得呢兩種油㨂之麻,好多人都仲好長命。

珍珠宮

回覆樓主:

我屋企買米糠油

子爵府

cbeyond 發表於 18-12-23 02:09
亦有唔少資訊反駁椰子油係好油。
睇過文章就係, 用作主要食油的地區, 當地人長年咁食, 無事。
話會因脂肪 ...

所以應保持懷疑態度,如果每日食我就唔會冒險了,反正有其他好油選擇

子爵府

小曳人 發表於 18-12-23 06:19
但無trans-fat

其他食油都無。你自己睇完啲資訊依然相信每日食無問題就去吧,反正過去幾十年營養學說法不斷推返之前說法。但如果推介其他人用就最好確保人地明白當中風險

子爵府

chemlo0920 發表於 18-12-23 01:49
吓,竟然係咁

自己睇
https://restaurant.eatsmart.gov.hk/b5/content.asp?content_id=255

當然好多唔多說法,但我個人認為唔值得冒險用椰子油取代其他食油。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊