論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

點算好?佢十一月三十號走,十二月三號已經上咗機,今日收到大衆財務過期欠數先知佢借咗錢,而家又失咗聯搵佢吾到,我有冇責任同佢還?

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

僱主無責任還錢

男爵府

咁財仔點搵我工人?佢已返咗菲律賓?會騷擾我家人嗎?

子爵府

東東媽咪 發表於 18-12-23 14:48
點算好?佢十一月三十號走,十二月三號已經上咗機,今日收到大衆財務過期欠數先知佢借咗錢,而家又失咗聯搵 ...

你去報警工人失踪,報入境處,通知財仔工人已走佬,如有報案纸,copy 財仔,直接打俾財仔,唔使驚,好文明,唔會鬧你,嚇你的

僱主冇責任幫工人還錢,唔好咁傻!

財仔如何收數,你無須擔心,佢哋做得这種生意,自有佢哋方法,揾擔保人或去當地收

男爵府

多謝回覆,上網睇下先知原來十個工人,九個借錢,僱主如果要幫佢還或者被迫還就好無辜!

反而我好想知我工人有咩下場?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

唔使驚, 你唔使同工人還。 你走人走時, 有無通知入境處工人已經走? 入境處亦有信覆你証明工人已不是你工人? 你fax呢封住比貴利就得。

工人有乜下場? 無人知將來會點, 但點都唔會比貴利斬開幾十件。

男爵府

入境處的通知信我已寄去大眾財務,但工人臨走要求我寫了一封推薦信,當時未知她原來想走數
我是否可以再通知入境處將佢列黑名單呢?

男爵府

另外,佢走數是否已經犯法?

子爵府

東東媽咪 發表於 18-12-23 16:35
另外,佢走數是否已經犯法?

你工人係完约走?
走數唔犯法,但你通知入境處,佢有財務問題,入境處會考 慮埋這個因素是否批佢再入境

男爵府

細姐姐 發表於 18-12-23 18:44
你工人係完约走?
走數唔犯法,但你通知入境處,佢有財務問題,入境處會考 慮埋這個因素是否批佢再入境
...

佢自己辭職,有信比我

男爵府

東東媽咪 發表於 18-12-23 21:24
佢自己辭職,有信比我

點通知入境處?寫信?定電話通知?

子爵府

好媽媽勳章

東東媽咪 發表於 18-12-23 21:26
點通知入境處?寫信?定電話通知?

letter n.attached the bank.loan.letter

首頁

尾頁

跳至