3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

收到通告,老師推薦小朋友上言語訓練,但以前幼稚園老師從來都冇話過小朋友有呢方面問題,家人同小朋友對答都好正常,溝通都冇問題,本身小朋友冇咩自信,而且比較怕羞,每當驚既時候會咩都講唔到,腦海一片空白,有時會亂答。請問大家呢啲係咪需要做訓練呢?我有向小朋友了解過,係咪老師問你問題答唔出,佢話只有班主任係咁,其他老師都答到(因為班主任比較惡,而且之前有話過小朋友,所以比較怕佢),唔知係咪因為咁老師覺得佢講嘢唔叻而選中佢,所以搞到聖誕節都冇咩心情

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

搵老師溝通下?你先問清楚小朋友

大宅

2019勳章 MommyPanel勳章

chunheilo 發表於 18-12-24 14:49
收到通告,老師推薦小朋友上言語訓練,但以前幼稚園老師從來都冇話過小朋友有呢方面問題,家人同小朋友對答 ...

1. 其實可以同老師溝通下了解下佢睇法
2. 老實講,有啲幼稚園老師經驗不太豐富,小學老師其實專業好多
3. 言語治療有好多方面,唔止係溝通,發音唔準都可以透過訓練改善
4. 其實上一堂言語治療唔平的,學校資源有限,又願意安排俾小朋友,家長可以試下open mind 啲同學校溝通下先

小小意見供參考

大宅

2019勳章

sinam 發表於 18-12-24 21:46
2. 老實講,有啲幼稚園老師經驗不太豐富,小學老師其實專業好多
3. ...

完全同意,學校肯比offer 要咗先,出面要$800-1000/hr. 我喺出邊斷斷續續上咗一年,學校有支援但排隊有排到未到佢。有就好好珍惜

男爵府

sinam 發表於 18-12-24 21:46
3. ...

謝謝你,我會向老師了解一下 ,我知道上一堂唔平,因為之前一直冇老師講過小朋友有呢個需要,而家人和小朋友相處溝通都冇問題,通告係放聖誕假前一日突然收到,所以一直都覺得擔心,我會放完假就會問下,thx

男爵府

Kasiufung 發表於 18-12-24 23:42
完全同意,學校肯比offer 要咗先,出面要$800-1000/hr. 我喺出邊斷斷續續上咗一年,學校有支援但排隊有排 ...

我會俾佢上,因為老師叫得佢上一定有個原因,但因為放緊聖誕假,所以問唔到,我會放完會同老師傾下,希望問題不大啦

大宅

2019勳章

chunheilo 發表於 18-12-25 00:32
我會俾佢上,因為老師叫得佢上一定有個原因,但因為放緊聖誕假,所以問唔到,我會放完會同老師傾下,希望 ...

千其唔好標籤你嘅小朋友,當一個課外活動比佢。唔好覺得尼樣係負面野。加油!

男爵府

Kasiufung 發表於 18-12-25 00:56
千其唔好標籤你嘅小朋友,當一個課外活動比佢。唔好覺得尼樣係負面野。加油!
...

想知道上堂係做啲咩架?

公爵府

2019新春慶豚圓

chunheilo 發表於 18-12-25 00:32
我會俾佢上,因為老師叫得佢上一定有個原因,但因為放緊聖誕假,所以問唔到,我會放完會同老師傾下,希望 ...

問清楚先喇,冇咁擔心,放鬆啲

大宅

2019勳章

chunheilo 發表於 18-12-25 05:38
想知道上堂係做啲咩架?

好難一慨而論,我仔以家三歲,用好多玩具道具去教小朋友講野,但你個仔已小一,應該內容會唔同。

別墅

回覆樓主:

我囡囡小-也上過言語治療 ,又是學校提出的..當時和老師了解後 ,發現阿囡說話很多懶音 ,和說話表達不太清楚. ,建議上堂訓練下 ,我記憶上了8堂左右便合格了 ,不用再上啦 ,所以你也不用担心..了解後才決定啦

男爵府

bkmykid 發表於 18-12-28 01:45
我囡囡小-也上過言語治療 ,又是學校提出的..當時和老師了解後 ,發現阿囡說話很多懶音 ,和說話表達不太清楚 ...

請問上堂係做啲咩架?

別墅

回覆樓主:

1:1,治療師預備很多圖畫 ,要囡囡逐-讀番個名稱出來 ,之後把6幅圖畫排成次序 ,鼓勵囡囡自創個故事出來..我想是訓練她說話組織能力 ,氣氛好輕鬆 ,所以囡囡也不抗拒 ,每次我也在旁..了解下阿囡有邊D懶音和表達有什麼問題 ,之後我們在家可以提醒下她...4年前啦 ,現在囡囡說話冇乜懶音 ,而且表達也清楚吖

男爵府

bkmykid 發表於 18-12-28 02:54
1:1,治療師預備很多圖畫 ,要囡囡逐-讀番個名稱出來 ,之後把6幅圖畫排成次序 ,鼓勵囡囡自創個故事出來..我 ...

多謝你分享呀

別墅

Kasiufung 發表於 18-12-24 23:42
完全同意,學校肯比offer 要咗先,出面要$800-1000/hr. 我喺出邊斷斷續續上咗一年,學校有支援但排隊有排 ...
我表姐之前囝囝有讀寫障礙,好在出面揾到間有資助,先無咁大壓力

男爵府

2019新春慶豚圓

chunheilo 發表於 18-12-24 14:49
收到通告,老師推薦小朋友上言語訓練,但以前幼稚園老師從來都冇話過小朋友有呢方面問題,家人同小朋友對答 ...

有點語言培訓可以去鍛鍊一下嘠。 又無乜影響

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊