親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛從沖繩回來,google map 沒有想像或其他人說那麼好及凖確,我的經驗其實頗差,我從玉泉洞打算駛上去名護,但冚了一個小時仍帶不到我上高速公路,後來才知道每差不多到高速公路入口,google map 便指示向其他方向轉走,所以冚了一個小時也上不到。我覺得用map code 會較凖,但也要小心有時候去到一些义口,佢未必會告訴你選哪條路,所以要有心理準備

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

ben2009 發表於 18-12-27 13:53
剛剛從沖繩回來,google map 沒有想像或其他人說那麼好及凖確,我的經驗其實頗差,我從玉泉洞打算駛上去名 ...

我2月去都驚驚地

wcpcelia    發表於 18-12-27 15:41

珍珠宮

車內唔會冇 gps 吧?

禁止訪問

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我用車既GPS, 自駕超過廿次, 唔夠1%係唔啱

琥珀宮

剛剛從沖繩回來,google map 沒有想像或其他人說那麼好及凖確,我的經驗其實頗差,我從玉泉洞打算駛上去名 ...

是否你google map set 咗不要行收費公路?

水晶宮

我地用車裡面個GPS, 我覺得呢個比google map準確。

題外話, 我剛係北京返黎。 出發前已經知google map有問題。 因我用酒店名去搵其中1間酒店, 但指出地點/位置係錯。 之後我用酒店地址去搵, 至搵到正確位置及路線。
天空之城, 快樂之地

大宅

木土土 發表於 18-12-27 15:31
是否你google map set 咗不要行收費公路?

我set 了用收费公路。當然,我冇留意路牌也是疏忽,但人生路不熟,我估大部份首沖都是靠GPS指去边就去边。anyway, 最好車上GPS同google map 一起印對

用戶要求終止服務

牛年勳章

我地用車內導航,都喺上高速前路口不斷行錯,應該係有條新路,導航系統未 update。
未經許可,請勿轉載

象牙宮

回覆樓主:

下,我之前全程用Google map喎! 我地唔識用車個gps,又無野呀!不過google有時教行小路囉,好正常咁去收費公路

大宅

上次全程都係用google map,係有個別導航有問題,好似去玉泉洞,第一車行行下入咗去便利商店停車場,我地跟著泊,原來話個導航不停轉,佢行唔倒,其餘兩車導航係冇問題嘅!另外有一次去到個十字路口,點咗我地上山上一個往宅,當去到目的地,原來有兩車都係咁,另一架就正常。

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我用車內嘅GPS, 又冇試過出錯

大宅

馬爾泰若㬢 發表於 18-12-27 17:02
上次全程都係用google map,係有個別導航有問題,好似去玉泉洞,第一車行行下入咗去便利商店停車場,我地跟 ...

去玉泉洞,google map 带了我们去附近農田小路,好彩不是掘頭,另外我们租了兩架同車款但GPS version 稍有不同,行程指示也完全不同。

珍珠宮

乜 map 都好,不能盡信,尤其唔對路時掉頭走

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

我多數都會跟車內既GPS,又ok呀!
前排去完沖繩,都冇問題。
電話同map code都會搵定

珍珠宮

我都係用車 gps, 手機放在旁,必要時做參巧

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

google map 通常會教行快既路,但好多時係小路。車上 gps 既路行得慢 d 但安全 d。

通常出發前我會用 google map 大約估算行車需要時間,計劃行程前呢個係必要動作,所以先話佢好用同必學,否則你根本唔知行車時間就計劃唔到行程。

到日本我會 gps and google map 都開,主力跟 gps,google map係參考同埋隨時放大睇下之後既路點行,預先知道路況對等陣要點行有心理預備都好重要,例如 gps話 500米後轉左,你就可以用 gogle map 睇定所謂既左,係10點方向定 8點方向,預先講定比司機知,有時多一個參考都好重要。

子爵府

回覆樓主

我用車內GPS,入電話號碼(方便過map code),除咗去萬座毛唔準之外,其他一律冇問題

wcpcelia    發表於 18-12-31 10:54

首頁

尾頁

跳至