懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019勳章

我11月4號最後經期第一日,照咁計而家應該係7w5d,岩岩去左照陰超,醫生話只有胎囊同好細既yolk sac⋯ 應該得5週⋯進度比較慢⋯叫我兩星期再返去照⋯ 如果再照唔到個胎⋯ 就要藥流

我呢胎係第一胎,聽完醫生講個腦真係空晒⋯ 本身準備好多問題問醫生,果一刻完全問唔出⋯ 好傷心(emoji)(emoji)

男爵府

2019新春慶豚圓

hapimumhapilife 發表於 18-12-28 18:37
我11月4號最後經期第一日,照咁計而家應該係7w5d,岩岩去左照陰超,醫生話只有胎囊同好細既yolk sac⋯ 應該 ...

你會唔會遲排? 係咪好遲先驗到? cycle會唔會偏長? 如果係, 使咁驚, 因為你排卵遲bb先比較細, 最好知幾時排就可以知bb實際有幾大
我第一胎足足遲左10日, 第一照時last m 7w幾, 實際只有5w5, 但bb係正常

FB體驗帳戶

2019勳章

hapimumhapilife 發表於 18-12-28 18:37
我11月4號最後經期第一日,照咁計而家應該係7w5d,岩岩去左照陰超,醫生話只有胎囊同好細既yolk sac⋯ 應該 ...

唔好灰心住呀, 我6-week幾時去照, 見到個胎囊咋, 連蛋黃都冇, 宜家15週啦! 加油呀!

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

我情況同你一樣
BB要加油呀!

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

好快有閃 常見case 你爬下文就知

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

系亞,你咪灰心止亞,等兩個星期再照睇下點

複式洋房

2019勳章

cavy0511 發表於 18-12-28 18:48
你會唔會遲排? 係咪好遲先驗到? cycle會唔會偏長? 如果係, 使咁驚, 因為你排卵遲bb先比較細, 最好知幾時排 ...

Cycle大概6日左右,經期唔係咁準,醫生講到話要藥流,個心真係離一離 =(

複式洋房

2019勳章

hapimumhapilife 發表於 18-12-28 19:38
Cycle大概6日左右,經期唔係咁準,醫生講到話要藥流,個心真係離一離 =(

多謝各位,頭先真係好驚慌,希望兩星期後有好消息

複式洋房

2019勳章

我尋日去照都係咁上下情況. Around 10w 但size 只有6w 同冇心跳. 要等到2號先可以做個詳細檢查. 但呢幾日就要訓床

大宅

2019勳章

回覆 hapimumhapilife 的帖子

鎮定,不要嚇怕自己,
你要定,
BB看你的嘛,
睡夠食正餐,
好好養胎,
放心啦

男爵府

2019新春慶豚圓

hapimumhapilife 發表於 18-12-28 19:38

cycle係指相隔幾耐會黎一次m, 如果經期唔準, 遲排機會好高, 俾d信心

別墅

回覆樓主:

樓主要盡量放鬆,唔好亂諗野,同bb傾多d計,氹佢出黎比醫生見下,令自己心情好d,祝bb痴實你

大宅

唔好太擔心,我cycle都好長
所以我唔可以用last m去計week數
我去照嗰陣都比正常遲2w幾
而家都36w啦,放鬆心情對bb都好d

別墅

我6wk果陣照都係得胎囊冇bb係入面,
8週再照bb有埋心跳喇~
依家bb一個半月了
祝好孕~

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

幾時排,你知?

複式洋房

2019勳章

cavy0511 發表於 18-12-28 22:52
cycle係指相隔幾耐會黎一次m, 如果經期唔準, 遲排機會好高, 俾d信心

通常都係隔35-37日左右黎m⋯⋯ 多謝你

複式洋房

2019勳章

HappyBlueberrie 發表於 18-12-28 23:01
樓主要盡量放鬆,唔好亂諗野,同bb傾多d計,氹佢出黎比醫生見下,令自己心情好d,祝bb痴實你
...

我尋晚臨訓前都有同bb講叫佢乖乖地,兩星期後出黎比醫生見下佢

複式洋房

2019勳章

李露眉 發表於 18-12-29 10:45
幾時排,你知?

唔知幾時排呀,因為經期唔係好準

男爵府

2019新春慶豚圓

hapimumhapilife 發表於 18-12-29 13:41
通常都係隔35-37日左右黎m⋯⋯ 多謝你

咁就已經係計偏長了, last m計法cycle係28日咋

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

同我第一胎時一模一樣呀,原本諗住已可以聽到心跳,點知連個胎都見唔到,聽到嗰下真係咩心情都冇哂

我係經期唔太準,通常都遲5-7日,醫生話有可能係排卵遲咗,或者卵子著床的過程耐咗,畀啲信心bb啦!

我大仔而家已經歲半啦,亦陀緊第二胎,放鬆心情,每日為bb同自己打氣!呢兩星期唔容易過,但總會過去的,有盼望呀!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊