論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐(菲)嚟左半年多,剛係佢fb(無add佢)發現佢做傳銷(減肥、美容用品),又會係fb賣下嘢,我應該點做?我地1家3口(我女2年級)平日佢工作做家務、買餸煮飯同接送,下午多數無嘢做。家務方面,我覺得佢清潔及執拾都求其,同我又無咩管有關,不過其他方面都ok。我又唔覺得佢有咩異樣。間傳銷公司叫IAM world wide,唔知係咪呃人錢嘅,我驚佢唔知會唔會越嚟越投入,影響工作。

男爵府

回覆樓主:

佢太多 free time 當然有機會去搞下副業。
你要好好執下佢啲清潔, 唔乾淨要再抹, 平時每幾日上上下下 check 一次屋企清潔狀況, 要清潔/再清潔既地方用紙寫底, 過幾天又跟據呢張 list 再 check。
要咁樣去慢慢執番好姐姐清潔求其既問題。
做野既時間多左, 自然搞副業既精力/時間都少左。

大宅

Solarflare 發表於 18-12-28 20:47
佢太多 free time 當然有機會去搞下副業。
你要好好執下佢啲清潔, 唔乾淨要再抹, 平時每幾日上上下下 check ...

我未發現佢做傳銷前,我都決定要重新執下佢日常工作,要重新調校下。但我要返工,我女又3點幾4點先放學,其實佢始終都係有多餘時間。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

先cap圖留證據 考慮出警告信

大宅

Poyau 發表於 18-12-29 01:57
先cap圖留證據 考慮出警告信

cap左圖,出信都好意見,可以留底,謝謝

首頁

尾頁

跳至