自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 2016畫展勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 趣教勳章 熱血金章 秋日勳章 玩具勳章 熱血勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

吾係針對港人,全世界都有份,有D 行為真係幾過分

https://www.hk01.com/熱爆話題/275750/日節目數外國觀光客好麻煩-港人衰登山前灌酒-唔買齋影相打卡?utm_medium=Social&utm_source=fbpost_link&utm_campaign=mama

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

子爵府

2019新春慶豚圓

TotoroCAT 發表於 18-12-29 10:09

https://www.hk01.com/熱爆話題/275750/日節 ...

登山前飲酒....唔明有乜問題,又係乜嘢自私有事要人救個啲?

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

真係失禮,
唔買就唔好拿起人地D海鮮拍照啦,
如果佢地去香港街市咁做,
街市佬一定會掃把佢地,
再問候佢地祖宗十八代。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

公爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

忍野八海暑假去完真係超級失望

好多大陸團去人山人海,d 大媽喺水源度洗水壺跟住裝水,攞起個殼直接擺入口飲跟住下一手又擺返落個池度不水飲

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pumpumpurin 發表於 18-12-29 10:30
登山前飲酒....唔明有乜問題,又係乜嘢自私有事要人救個啲?

飲酒會令體溫上升,出汗,會有脫水情況出現,
心肺機能攝取氧氣嘅功率會下降,令心臟造成負擔,
如果遇到高山症,可能會缺氧,
就算唔係登山,運動前都一樣要避免飲酒,
何況睇報導新聞中嗰幾個仲飲威士忌,
當然條命係佢地嘅,要死無人阻止,但到時其他人救唔救佢地好?

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

呢班無公德心既人唔代表我。

男爵府

無公德者不代表我,可惜在別人眼中是一樣

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

pumpumpurin 發表於 18-12-29 10:30

酒精過量會令體溫下降,又會令人反感減弱,容易造成危險,亦會令高原反應風險增加,一般海拔2000M 以上都不建議飲酒,富士山頂是3776M

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 pumpumpurin 的帖子

登山飲酒好易爆血管,中風什至死亡.唔出現呢D問題,都會唔覺意迷路,可能遇意外哦.
<br><br>

子爵府

2019新春慶豚圓

littlesister 發表於 18-12-29 12:10
酒精過量會令體溫下降,又會令人反感減弱,容易造成危險,亦會令高原反應風險增加,一般海拔2000M 以上都 ...

真係有登山經驗(甚至做過下運動)都唔會咁做,
況且我覺得香港人應該唔會咁做。個日本節目講到好似係常態咁就好似誇左啲。

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

pumpumpurin 發表於 18-12-29 13:47
真係有登山經驗(甚至做過下運動)都唔會咁做,
況且我覺得香港人應該唔會咁做。個日本節目講到好似係常態 ...

係咪常態就唔知啦,不過香港好多人係喜歡趁墟心態,約一大班人登頂,但事實唔係個個有咁既體能,我老公今年同班舊同學登左頂,上年開始就有人約操體能預備,我都有去行下山,點知去到見到有幾位肥C9,行左唔夠10km 就又抽筋又盛,幾乎去咩佢走咁滯,普通行山都未得就話要在高山行十幾個鐘

侯爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章

TotoroCAT 發表於 18-12-29 10:09

https://www.hk01.com/熱爆話題/275750/日節 ...

"更拿起高價海鮮「打卡」"

朋友 A & B 剛去完日本玩。
佢地就係去某海鮮市場。
B 拎起貴價海鮮打卡,post 上 facebook ,話好好味。
其他朋友好多人 like。
後來 A 講,話佢地好多嘢根本冇買,但 B 就扮有買`。
老套到一個點。

珍珠宮

李斯特 發表於 18-12-29 11:39

認同。
8/9年前去台灣清境訂咗間特色民宿住,已經傾好哂到時先付款,點知最後對方問我邊度人,香港。。。。
對方立即反口話要2日內付款,我話呢兩日係香港聖誕節假期,銀行唔營業做唔到匯款,對方問有無台灣朋友可以atm過數,我話無呀,對方講明,因為你哋香港人太不負責任,留咗房唔到無任何通知,仲要唔止一次,所以如果係香港人佢哋就要求要立即付款,只因試過太多次俾香港人放飛機又無通知,佢哋都無辦法

珍珠宮

nintendo 發表於 18-12-29 14:04

咁醜怪嘅事仲好意思擺上fb

侯爵府

2019新春慶豚圓

我覺得攞起海鮮拍照,但又唔係幫親,真係好討厭。
攞之前是否禮貌上也應該要問淮人哋是否可以。真係影衰香港人。

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

soso1227 發表於 18-12-29 10:41
真係失禮,
唔買就唔好拿起人地D海鮮拍照啦,
如果佢地去香港街市咁做,

就係恃住日本人講禮貌唔會出聲

珍珠宮

回覆樓主:

而家香港人都好麻煩,有錢就鼻哥窿向天,窮又指指點點大聲夾惡

大宅

2019勳章 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 2016畫展勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 趣教勳章 熱血金章 秋日勳章 玩具勳章 熱血勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

李斯特 發表於 18-12-29 11:39

呢個真有次去日本入餐廳好好禮貌,笑晒口帶位,一問佢拎中文menu,即刻黑面,掉本menu 比我地,仲叫極都吾理我地,真係180 度,可能佢地受左吾少氣

大宅

nintendo 發表於 18-12-29 14:04

呢個行為好cheap為左自己虛榮。
得到張相,降低人格,值得咩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊