自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

據日本《朝日新聞》報道,日前在新宿東京醫科大學醫學院發生意外火災,造成一名30歲女性患者腰部腿部大面積灼傷,手術室內的兩名醫生不幸死亡。經過幾個月的調查報告指出,事故發生時手術室中並沒有易燃氣體,主要是由於女患者進行激光手術時不小心放了一個屁直接點燃了鐳射手術臂,再加上手術室有很多易燃物品,所以手術室才會大火延伸!
據台灣《聯合報》報道,根據統計,人類一天平均放屁515次,放屁本來是自然的生理反應。那你可能會問為什麼屁會被點燃?

那是因為屁裡面包括甲烷、氫氣、硫化氫這些氣體成分等,而這些成分本身就是易燃的氣體。其中,甲烷、氫氣是沒有味道的,硫化氫則是讓屁有臭味的成分。若屁中氫氣比例高達47%時就有可能引爆。

屁的多少與人們的飲食有關,想儘量減少在手術中放屁的可能性,這就要從術前的飲食控制做起。日本的這位患者在術中放屁,有可能是因為術前禁食沒做好。

所以在手術前一定聽醫生的話,管住嘴。如果在手術前管不住嘴,吃了東西,記得一定要提前告訴醫生!

(圖片僅作參考)

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

咁其實如果冇麻醉,係咪應該搵封箱膠紙封咗佢呢?
你若盛開, 蝴蝶便來!

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

櫺囹桼 發表於 18-12-29 21:49
據日本《朝日新聞》報道,日前在新宿東京醫科大學醫學院發生意外火災,造成一名30歲女性患者腰部腿部大面積 ...

我睇過 Discovery Channe,他們研究過人類的屁,是不能夠燃點的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

據日本《朝日新聞》報道,日前在新宿東京醫科大學醫學院發生意外火災,造成一名30歲女性患者腰部腿部大面積 ...

月光很美麗☺

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

crystal媽咪 發表於 18-12-29 21:56

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

咁誇張

子爵府

人肉噴射機?

水晶宮

回覆樓主:

珍珠宮

2019新春慶豚圓

禁食唔關“管放屁”, 啲屁只要腸郁就會有機放出嚟。
我唔識日文,最好識嘅J M去揾下原文,唔多合理,所有在場人士都可能放屁的。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

睇上面留言,如果屁係不能燃燒,咁呢個調查報告係咪想隱瞞醫療失誤呢? 但一公布,一定有心水清人士指出謬誤。 一如上面的jm 、大力兄一様,點解仲會出呢個報告呢?

珍珠宮

2019新春慶豚圓

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

大宅

2019新春慶豚圓

ChloeMa 發表於 18-12-30 07:41
睇上面留言,如果屁係不能燃燒,咁呢個調查報告係咪想隱瞞醫療失誤呢? 但一公布,一定有心水清人士指出謬 ...

網上新聞?未必真有其事。

子爵府

2019勳章

唔知點解,我琴日不停放屁,係一個接一個

水晶宮

2019新春慶豚圓

侯爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

我覺得放個屁就整到爆炸有d誇張,如果係甘做手術之前應該會做多好多野,而且都唔會有醫生願意做手術啦,隨時隨地會死wor

珍珠宮

如果漏煤氣放屁咪好大鑊!

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

屁本身係有易燃氣體(雖然可能得好少)
但做手術都做左幾十年,咁耐以黎都無人留意到呢個危機?如果真係危機,點會無防範架

大宅

2019新春慶豚圓

其實除左病人,醫生護士放屁又會唔會著火?點控制全部人唔好放屁?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊