懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019勳章

我一直都有運動開,有玩三項鐵人比賽好多年
就係呢個月休季唔比賽既時候意外中左(emoji)
本來諗住一月開始操返水,依家都係諗住hea游算...
本來之後安排比賽,依家唔知觀賽定落場喇

平時習慣運動既你地仲會運動到咩地步?

岩岩發現5w,檢查一切都未安排住

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

三相鐵人既運動量好似都幾大架,我建議你都係觀賽喇

大宅

2019新春慶豚圓

照跑,只係後期肚大就急步行代替。

複式洋房

2019勳章

pussykat 發表於 18-12-30 20:33
照跑,只係後期肚大就急步行代替。

你跑到咩速?6min/km 仲得唔得

複式洋房

2019勳章

我要做媽媽 發表於 18-12-30 20:31
三相鐵人既運動量好似都幾大架,我建議你都係觀賽喇

其實係,一玩就6個鐘,連埋之前預備既都攪半日...
平時我就真係賽完訓返幾個鐘就回復正常,唔知依家會點...
其實真係好想落場 依家都係想住先...

有鬼婆真係大住肚比賽但鬼婆既構造相比我地係能人所不能既又係......

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

imbearbe 發表於 18-12-30 20:23
本來諗住 ...

我本身都係運動開,啱啱知道有咗都煩惱仲有咩運動可以做,但6week 之後發現煩嚟都多餘,因為日日嘔到行路都無力 而家25week 叫做好少少,暫時只係行過幾次山

珍珠宮

回覆 imbearbe 的帖子

我建議你真係唔好亞,佢地真係唔知咩構造既

複式洋房

未有之前日日都有跑步嘅習慣. 有咗之後就冇跑步但係一星期起碼五日都做elliptical 30mins, 冇乜力嗰日就行路散步.

民房

2019勳章

懷孕前有做開重新,操身形
知道有左之後減少重量同次數繼續做,一直到懷孕6個月左右成日好攰,早起身唔到就無做(因為我係晨操 番工前操)
由6個月肚一直到宜家39w都無再做運動

其實個人意見係,你身體習慣你做開果樣運動就ok,只係訓練強度同時間要減1/2 - 1/3,宜樣視乎你自己體能

民房

2019勳章

你頭3個月要小心一啲,唔好訓練得太勁。
其實有好多人成日話自己「有跑開步」,有左就無再跑。
宜個都好視乎佢係真跑手,定假日休閒跑。
通常完全cut既都係休閒跑,唔係跑手。

做開運動既人,突然完全唔比做唔比郁會好抑鬱㗎
你真係專業跑手黎,可以照運動,但強度同時間要減,比賽就到時再算啦 旨在參與。

民房

2019勳章

講番我自己,
由一星期操6日重訓,減到2-3日
無再好嚴格跟住訓練計劃

重量我squat開100磅左右,減到50磅,每個動作都減一半loading,有啲訓係到既動作無再做,後尾6個月成日好眼訓好攰就慢慢完全無做

BB宜一個星期差唔多要出黎了 已經39w2

複式洋房

2019勳章

Ava花花 發表於 18-12-31 05:29
宜個都好視 ...

我就玩三項,跑就真係少因為我唔鍾意,反而踩車多,所以我算係車手 、游水都ok
諗住陀定啲就屋企踩下機,免除係我出面炒車風險...

複式洋房

2019勳章

我有左第一個反應係,弊啦三月個比賽點算?仲諗住去破紀錄 拎名次,今次無喇

民房

imbearbe 發表於 18-12-31 09:39
我有左第一個反應係,弊啦三月個比賽點算?仲諗住去破紀錄 拎名次,今次無喇
...

去台東ironman呀?有做開照做都得。助產士話做到可以游到生。我慢跑到第六個月。因為跑到好急同重。車我skip 左。但係屋企可以操車呀。水我一週兩次。yoga ㄧ次。我三十二週la.

比賽唔怕炒車可以照比呀。我覺得反正你報了。最多咪dnq.好多呀媽生完反去操都pb.湊仔應該辛苦過做運動好多倍。

民房

Ava花花 發表於 18-12-31 05:29
宜個都好視 ...

真係好難講。姚潔貞咁top.第一次都小產左。有時講命。整定的。

男爵府

頭12w等穩d先再做運動,我懷疑前做開gym當然無你d專業training甘勁,大肚後看住體重上升都好唔開心ga.不過16w後開始做反少量運動,大概50%of以前,暫時都ok.主要係急步行下slope叫做好過0運動,不過到20w後開始腰痛,用托腹帶又好d.所以繼續到宜家,打算8個月全面停運動啦,改散步

複式洋房

2019勳章

Jady830 發表於 18-12-31 10:03
去台東ironman呀?有做開照做都得。助產士話做到可以游到生。我慢跑到第六個月。因為跑到好急同重。車我sk ...

係呀台東,會唔會相認左 ?
其實今年我有AWA 唔想嘥左 ...

諗住抖完個聖誕新年下個星期落返水架喇

民房

imbearbe 發表於 18-12-31 11:22
係呀台東,會唔會相認左 ?
其實今年我有AWA 唔想嘥左 ...

我好廢玩住兩鐵比賽個時就有左。差d報左台東。

AWA女仔要拎唔難的。aim for top 1 %? 你到時四個月去比應該ok 穩定。你對手車有信心都ok.同個 bㄧ齊炒車唔係講笑。你咁fit .希望你依三個月你無嘔無唔舒服la.

翡翠宮

真系好勁吖,懷孕初期唔好做太激烈運動。

複式洋房

imbearbe 發表於 18-12-30 20:23
本來諗住 ...

我有做開運動,一知到有左都停唔到,但會揀一d冇咩危險性既運動,好似下游水,做下gym。
單車真係有risk,因為某d原因,我有左都仲有踏,但有次我朋友炒車,諗返如果係我炒就好大獲。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊