夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

話佢,佢又話工作關係慣左大大聲同人講野,仲成日話“大聲唔代表沒禮貌”。 而我,就會好唔客氣回敬返佢我唔想成日甘 , 其實講呀鬧呀都好多次, 話會改但始終本性難移。

唔通要等佢老左,收了火 , 才有和諧日子過~
Lilypie Baby Ticker

翡翠宮

2019新春慶豚圓

男人多數越老皮氣越差喎, 老左收皮氣? 除非真係好老好老, 因為講野都要用力, 力都無, 咪好似皮氣好左咁.

tansyneko    發表於 18-12-31 13:23

大宅

.

侯爵府

2019新春慶豚圓

所以好多人到中年, 年過半百先離婚, 就系唔想照顧另一半, 人老左, 火氣仲猛

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

拍拖時係咪咁?
一〉有請 Top 1 wcpcelia 小姐不要點評我喇, 謝謝合作啊! 二〉好討厭"打招呼"尼個動作會令人超級討厭你~

大宅

2019新春慶豚圓

欣媽媽 發表於 18-12-31 09:20
話佢,佢又話工作關係慣左大大聲同人講野,仲成日話“大聲唔代表沒禮貌”。 而我,就會好唔客氣回敬返佢我 ...

我都好怕無禮貌嘅人

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

話佢,佢又話工作關係慣左大大聲同人講野,仲成日話“大聲唔代表沒禮貌”。 而我,就會好唔客氣回敬返佢我 ...

最憎呢啲,講兩句就起哂鋼,日子耐左直情野都唔想講

大宅

2019勳章

油麥麥 發表於 18-12-31 22:29
拍拖時係咪咁?

拍拖時當然係小绵羊啦⋯⋯
哎過交後,佢話雙方都要收下火 ,這幾日,佢又似乎同我說話時客氣左

男爵府

欣媽媽 發表於 19-1-2 16:53
拍拖時當然係小绵羊啦⋯⋯
哎過交後,佢話雙方都要收下火 ,這幾日,佢又似乎同我說話時客氣左
...

仲成日話“大聲唔代表沒禮貌” ----> 我好憎人講依句, 妳估仲係"監獄風雲"時代的周潤發咩, 係咪同佢老闆都係咁大聲先...

妳要耐不耐搵機會灌輸對方要斯文對自己. 我以前都好大脾氣, 唔洗理人, 唔比面人, 一揮而就走左去個D人(細過對朋友/家人/同事會做), 太太都有唔開心, 會哭, 她耐不耐搵機會, 很溫柔/乖巧地同我講, 要對佢好斯文和溫柔地講野, 我又buy 喎, 結婚都係想對方一齊開心, 保護對方, 對家人斯文亦是正面的事情來, 所以我之後都會留意自己/反醒和改善.

依家我們都會吵架, 特別是教小朋友的方法, 但唔會為爭嬴而對另一半太過火, 因為心不服都是沒完沒了的, 吵到頂唔順我會先樣步, " 唉! 費是同妳嘈的一句算", 當然唔代表她啱, 但再吵沒完沒了傷和氣是沒有意思的, 點到即止轉個頭大家又無事. 開心又一日唔開心又一日, 點解大家要浪費時間在不開心上.

當然冷靜下來,會再諗下次點樣可以用另一個表達的方法和機會, 更易令對方接受自己的觀點, 這樣自己才會更進步, 成熟和有智慧.

大宅

我c6又係咁,自我到極點,口頭禪係我理得你,嫁前已經脾氣差,粗聲粗氣,婚後發覺係我99縱出黎,c6成日勁無禮貌鬧99都無教訓過佢而家最擔心小朋友有樣學樣

公爵府

2019新春慶豚圓

咁婚前係咪咁,如果都係,就冇計,好難改變架喇

大宅

2019勳章

PTMCYS 發表於 19-1-2 17:26
仲成日話“大聲唔代表沒禮貌” ----> 我好憎人講依句, 妳估仲係"監獄風雲"時代的周潤發咩, 係咪同佢老闆都 ...

呢位老公真係難得

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
del ... 2 3 4 5
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊