自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

約左8:45攞出世紙,打算約同日下午申請回鄉證。時間足够嗎?

大宅

she811 發表於 18-12-31 11:38
約左8:45攞出世紙,打算約同日下午申請回鄉證。時間足够嗎?

男爵府

原來要有證件號碼先可以book……

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

唔夠! 因為要申請左回港証先

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係wor,回鄉証而家情況無得預早登記,即要walk in
估計好難一日走三轉

男爵府

熱血勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

要有回港證,同第一次好似要多一份第三者證明要交

男爵府

ngachi 發表於 18-12-31 11:48
要有回港證,同第一次好似要多一份第三者證明要交

回港證要另外預約還是已預約出世紙就得?

男爵府

2019新春慶豚圓 陪月勳章

she811 發表於 18-12-31 11:52

應該要另外預約, 因為唔同部門做.... (以港島為例, 出世紙要去金鐘搞, 回港證要去上環), 同埋都要有出世紙number先可以預約, 所以做左出世紙先再預約埋回港證及回鄉證, 依家搞回鄉證愈來愈麻煩.....

wcpcelia    發表於 18-12-31 14:17

珍珠宮

2019新春慶豚圓

she811 發表於 18-12-31 11:52

另外預約,2個唔同部門,回港證要去返入境處

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

無記錯同無改嘅話,好似攞出世纸個籌可以去攞埋回港證同passport,不用再排,但記得要簽定副署

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Poyau    發表於 18-12-31 23:29

男爵府

一日時間比較趕,應該唔得,回鄉証只for返大陸,不如直接申請特區護照仲好,去其他地方都可以用

男爵府

ricky0223 發表於 18-12-31 14:20
一日時間比較趕,應該唔得,回鄉証只for返大陸,不如直接申請特區護照仲好,去其他地方都可以用
...

謢照幾多日可以拿到?BB加個身份證系咪可以當回港證用?

大宅

回覆樓主:

如果冇記錯,整回鄉卡時係要提供埋護照同回港證,所以要整左護照嗰啲先。

侯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章

ricky0223 發表於 18-12-31 14:20
...

佢要申請回鄉卡,都必須先有有效回港證件,即回港證或特區護照加無相身份證,回港証即日有取,所以急申請回鄉證嘅人會申請,特區護照連無相身份證要大約15工作天,睇佢自己趕唔趕用。

侯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章

如果你同日申請埋回港証,時間是夠的,但記得準備好所有所需文件。
回鄉證果邊,佢一定要你有入境證件,先會俾你做回鄉卡的,所以你一定要先申請到回港証或特區護照加無相身份證,而回港証是即日有取,可能較適合你吧。

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

芒果小妹 發表於 18-12-31 14:38
如果冇記錯,整回鄉卡時係要提供埋護照同回港證,所以要整左護照嗰啲先。
...

記錯,是但一款就得

男爵府

she811 發表於 18-12-31 14:33

兩個星期呀,睇你趕唔趕住用,但護照去旅行可以用,返鄉下又可以用。
回港證我唔記得,你可以拎出世紙問下職員

版主

she811 發表於 18-12-31 14:33

護照(第一次連身分證申請)去外國用,申請要15日

回港証,單獨無鬼用,只係即日拎到咁解。有回港証可拿拿所聲申請回鄉証。但有回港証+回鄉証,都只能返大陸澳門,其他國家都無用

所以如果唔趕,skip回港証,直接拎護照(連id)再申請回鄉証,就全世界都去到

版主

ricky0223 發表於 18-12-31 15:00
兩個星期呀,睇你趕唔趕住用,但護照去旅行可以用,返鄉下又可以用。
回港證我唔記得,你可以拎出世紙問下 ...

有護照+id已夠,回鄉証另外申請,我仔從無申請回港証

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-12-31 15:03
護照(第一次連身分證申請)去外國用,申請要15日

回港証,單獨無鬼用,只係即日拎到咁解。有回港証可拿 ...

即系BB首次申請謢照會同時申請身份證?Thx ur reply!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊