婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

初初我都唔係咁想餵人奶,但後來朋友說人奶都有好處,所以都想試下人奶,C6都好支持,因為佢見到身邊朋友都係餵人奶都幾好(當然係冇壓力比我,萬一無奶,都有奶粉兩手準備)。
(生咗就會在6299家坐月)
99一聽到開頭會餵人奶話:「咁麻煩!沖奶粉咪得囉!落幾多幾多加幾多安水攪渾就得!」
一開始已經話唔會煲薑醋,唔會準備炒米茶,
我係覺得唔洗靠佢最好,費事一陣又喺親戚面前領功,
所以咩都係我自己攪掂。
C6同佢講:「餵人奶反而唔麻煩喎!你真係見識少。」
99:「我唔係見識少!而係人奶你話有就有架?」
C6:「咁你而家話佢冇就冇架?試下唔得架?」
(待續...)

大宅

回覆樓主:

99 擰頭:「唉,你地鐘意啦!又唔關我事!又唔係我餵!」(發晦氣)
C6: 「你擰頭都冇用!」
之後C6入房 我同C6講,「你呀媽咁講野既,餵唔餵人奶係唔關佢事架,咁佢喺度嘈乜啫。你仲諗住我喺度坐月?我同你阿媽嘅諗法都唔一致方向,到時肯定仲更加多嘢嘈,我想返屋企自己坐月。」
C6:「佢守舊固執由得佢!我地唔好理佢。」
我覺得唔係一句唔好理佢就得囉,佢阿媽咁樣講野,
我生完如果情緒唔好又會同佢嘈。

侯爵府

既然你c6話唔洗理佢阿媽,咁咪唔好理囉。

你自己快快手準備好坐月呀,揍b既事,之後再同c6講,既然你唔洗理你阿媽,咁就學吓獨立,自己坐月,一家一主,幫手揍仔,照顧產婦,做個有擔當的男人。

辛苦一陣子,之後你倆都會感激這個決定,因為這個才是一個家的開始。

珍珠宮

回覆樓主:

樓主諗得好正確~
唔好靠99,亦唔好係99度坐月~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

angel.W 發表於 18-12-31 15:19
99 擰頭:「唉,你地鐘意啦!又唔關我事!又唔係我餵!」(發晦氣)
C6: 「你擰頭都冇用!」
之後C6入房 我 ...

冇錯,既然佢呢樣唔識果樣又唔認同,仲使乜鬼喺佢度坐月,盞攞交嚟嘈
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

翡翠宮

回覆樓主:

除非揾到好藉口
如果吾係,無啦啦走會吾會反枱

大宅

做個靚太 發表於 18-12-31 20:35
樓主諗得好正確~

所以我不斷說服緊我c6, 點解明知佢同我地諗法咁多出入仲要去佢度坐月?我就一定揀避之則吉

大宅

做個靚太 發表於 18-12-31 20:35
樓主諗得好正確~

多謝,因為我已經估到同好大機會一陣呀B有啲咩事,
就賴我冇好好戒口又要堅持餵人奶,
如果呀B好地地,肥肥白白就會同啲姨媽呀姨表姐表妹講多得佢幫我手,全靠佢乜乜乜。
我真係唔想靠佢

珍珠宮

angel.W 發表於 18-12-31 21:26

我估你老公想有阿媽係身邊囉~
有乜事有阿媽幫手呀嘛~
好多男人都係咁~
不過你老公支持餵母乳,算難得~
希望你母乳路順利啦~

大宅

mini1204 發表於 18-12-31 20:52
除非揾到好藉口
如果吾係,無啦啦走會吾會反枱

我同我C6傾好,一有咩唔對路,佢呀媽再唔聽人講,
佢又覺得自己岩哂,叫C6出聲 抱埋呀B即刻回家

大宅

做個靚太 發表於 18-12-31 21:28
我估你老公想有阿媽係身邊囉~
有乜事有阿媽幫手呀嘛~
好多男人都係咁~

Thank you , 希望順利

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

有老公支持就夠啦
我99 都話驚我唔夠奶俾bb、話我咁瘦喎,結果我餵到兩歲幾,99 都O 哂咀講到餵人奶,我老公真係勁支持我
湊bb 既問題上面真係事無大小都好易變成同99嘈交既導火線,避之則吉
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

珍珠宮

angel.W 發表於 18-12-31 21:26

帶埋老公去聽母乳講座,等老公學多d 野到時有咩要嘈,就推老公出去搞掂啦
基本上除非你食完餵奶、bb 有出現過敏,同所謂收奶食物唔食得之外,餵人奶係唔需要戒口架
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

珍珠宮

angel.W 發表於 18-12-31 21:32
Thank you , 希望順利

不過你記得,俾多D餵哺母乳嘅知識你老公睇,始終餵人奶真係好需要身邊人嘅包容,怕佢俾99講得多,會轉軚~

珍珠宮

newspaperhang 發表於 18-12-31 21:35
帶埋老公去聽母乳講座,等老公學多d 野到時有咩要嘈,就推老公出去搞掂啦
基本上除非你食 ...

我聽過最搞笑,係食完辣野,D奶會辣~

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

做個靚太 發表於 18-12-31 21:38
我聽過最搞笑,係食完辣野,D奶會辣~

仲有一個都好好笑,隔得太耐(長時間)唔餵,d 奶會係乳房入面變壞

大宅

newspaperhang 發表於 18-12-31 21:32
有老公支持就夠啦
我99 都話驚我唔夠奶俾bb、話我咁瘦喎,結果我餵到兩歲幾,99 都O 哂咀講 ...

無錯,真係避之則吉,加上佢呀媽講野唔會三思。

有一日99生日食食下飯佢問我:「喺醫院生完幾耐後出院?」,我話:「姑娘話順產 兩三日就走得。」
佢勁大反應:「下,唔係一個星期咩?!」
我心諗,你心入面都有自己個答案就唔好問我啦,答完你又唔信又勁大反應去質疑我,我老公都有出聲,99都要駁一大輪。
返到屋企c6話:「佢唔知而家年代咁快出院啫,佢脫咗節。」(幫佢老母)
我話:「一個正常人就算唔知幾耐出院,聽到可以好快出院唔係應該鄧人開心嘅咩?好想我地留耐啲?好似唔想我同呀B咁快出院麻煩到佢咁。睇醫生聽講座都係講順產兩日出院,呃佢做乜啫!」

大宅

newspaperhang 發表於 18-12-31 21:35
基本上除非你食 ...

我同我老公都有去聽母乳講座,我老公都有同佢阿媽講,係佢阿媽唔信,死都話要戒口又話麻煩,
所以我好肯定阿B一陣有咩事都係賴我冇戒口。
同佢講餵人奶有咩好處,佢阿媽都係毫不留情一句:「依啲都係醫生姑娘同你講咋嘛!」
我老公就話:「唔係喎!依啲係我身邊周圍朋友親身經驗同我講,同我有眼見啲朋友係復原快啲!」
佢呀媽又口up up唔知講咩,總之覺得自己永遠是對的。
我冇叫佢煲薑水同炒米茶,我已經一手一腳做哂,
佢好早已經講:「我果個年代都無咁多依啲野!」
之後我唔聲唔聲自己準備好哂~
唔好成日同我講以前以前以前點點呀!
99你用返大哥大啦!用咩智能手機啫!

珍珠宮

angel.W 發表於 18-12-31 21:45
無錯,真係避之則吉,加上佢呀媽講野唔會三思。

有一日99生日食食下飯佢問我:「喺醫院生完幾耐後出院?」 ...

往後有排嘈淨係湊b 方法佢用佢果代方法、你用你方法都夠煩
我99 仲試過好鬧我地幫bb 剪指甲,話入風喎點樣入風呀,邊度有窿走d 風入去呀

首頁

尾頁

跳至