自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

近日喺大陸有親戚入左醫院,醫生建議要洗腎,成二千人仔一次,一星期要洗兩至三次。呢個親戚係一般人,份退休金都係三千人仔一個月,有咩醫保但係都係百幾蚊個月。咁其實用晒d積蓄之後就係等死。其實大陸係咪冇窮嘅長期病患者,因為冇錢醫就會死,d醫療費用同人工又唔成正比。喺香港會有社工幫手,入院都係$100日,喺大陸又可以點算?

水晶宮

佢地唔係有醫保嗎!?

男爵府

幸福花 發表於 19-1-2 20:26
佢地唔係有醫保嗎!?
聽我d親戚講醫保係每個月比百幾蚊你用喺買藥或者醫病。冇用到可以儲起。但百幾蚊一年唔用都係得千幾蚊,幾年儲埋都係幾千,洗一次腎已經要二千蚊,所以對長期病患者係唔夠

男爵府

回覆樓主:

一次2000? 大把香港人都afford唔起

男爵府

cestlav 發表於 19-1-2 22:01
一次2000? 大把香港人都afford唔起
係呀,本身我聽錯以為一個月$2000,諗住同我媽夾,幫佢比。因為我知我媽個心一定好難受,但一次$2000,點幫?

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

佢地有社保卡,好似分開兩個醫療賬戶,一個會有錢用來去藥房買藥,一個用來去醫院睇病,還分金卡,銀卡還有農村醫保之類,報銷金額都唔同。有D可以報八九成,有D報五六成,而且每年的最高額度又唔同。好似當地醫院醫唔到的病要去當地醫院寫信去其他大醫院醫先可以報銷到。總之就有D複雜,可能要搵返社保局或者醫院的人問先清楚

水晶宮

畀面勳章

Panda366 發表於 19-1-2 22:27
係呀,本身我聽錯以為一個月$2000,諗住同我媽夾,幫佢比。因為我知我媽個心一定好難受,但一次$2000,點幫 ...

吊命醫療,可以辦理欠費,一路欠住先,有錢就還,無就欠到bye bye果日......欠到咁上下,醫院會趕病人去次一級醫院,一路欠一路降級,降到無人肯收,就自求多福

男爵府

畀面勳章

聽樓上D JM咁講,唔怪得人人湧黎香港生想攞香港福利

wcpcelia    發表於 19-1-3 11:38

男爵府

回覆 701003 的帖子

真心覺得喺大陸人命係唔值錢,覺得自己身為香港人真係好幸運,起碼冇錢香港醫院都唔會由得你死

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主

唔止大陸係咁,如果係香港腎衰竭要洗血,政府一樣冇資助,病者一樣要自費,因為我老爸已經洗左兩年,全部我地自己比。

伯爵府

麟媽媽 發表於 19-1-2 22:57
唔止大陸係咁,如果係香港腎衰竭要洗血,政府一樣冇資助,病者一樣要自費,因為我老爸已經洗左兩年,全部我 ...

咁幾錢洗一次,係咪都係一星期洗二,三次?

男爵府

唔止大陸係咁,如果係香港腎衰竭要洗血,政府一樣冇資助,病者一樣要自費,因為我老爸已經洗左兩年,全部我 ...
香港都要自己比錢㗎?真係唔知。八卦問下香港要幾多錢到?

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

1mocha 發表於 19-1-2 23:02
咁幾錢洗一次,係咪都係一星期洗二,三次?

我爸爸一星期兩次,我哋好彩排到慈善機構半資助嘅洗腎中心,每次$1600,另要每月一次私家醫生來應診,每月約$15000。
如果去私家醫院洗腎中心,約$4000-5000@次,好貴架!

伯爵府

BK Milk勳章

不是,門診醫療掙如樓主所說,一個月幾百,這個月沒用留到下個月,一直在門診戶口裡。大病醫療是按比例報銷。別的城市不知道,深圳醫院是,比如做CT個人出20%。其他大概都是個人只出10%-20%。大病是有醫保的

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Panda366 發表於 19-1-2 22:51
回覆 701003 的帖子

真心覺得喺大陸人命係唔值錢,覺得自己身為香港人真係好幸運,起碼冇錢香港醫院都唔會 ...

其實政府醫院只會好危急先幫你洗血,好似我爸爸上次血毒素已經爆曬錶,唔洗會死,咁政府就幫佢喺QE洗兩星期,之後唔會再幫你洗,你啲家屬自己出去搵,QE唔會再負責。

男爵府

回覆樓主:

唔怪得大陸洗腎病人咁少,遠低於香港與台灣 平均90%以上

$2000 我相信是血液透析(洗血) ,
腹膜透析(洗肚) 應該平好多

不過我不時聽到大陸d親戚朋友一有事就話换器官,so黑市係好common

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

cestlav 發表於 19-1-2 23:13
唔怪得大陸洗腎病人咁少,遠低於香港與台灣 平均90%以上

$2000 我相信是血液透析(洗血) ,

咁又係,我朋友個老公話係香港冇可能排到器官移植,佢去咗上海做,大約八年前換腎洗咗50萬,依家一直身體都OK但要食抗排斥藥。我問係乜人嘅腎?佢話有關方面話係死囚架喎....

子爵府

香港公立医院腎衰竭的1 st tx 是洗肚

男爵府

Panda366 發表於 19-1-2 20:22
近日喺大陸有親戚入左醫院,醫生建議要洗腎,成二千人仔一次,一星期要洗兩至三次。呢個親戚係一般人,份退 ...

我唔知你親戚入了那間醫院,但我上次到過廣東省中醫院實習,問過曾憲梓腎科中心,那裡的護長告訴我,每次費用$600,是公價,仲話香港人價錢一樣,有親友需要可以上來接受治療,我參觀它們的設備及環境亦十分好,你可以嘗試問一下。

wcpcelia    發表於 19-1-3 11:38

首頁

尾頁

跳至