自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

一名13個月大男嬰許智愷患上限制性心肌病需要緊急屍心續命,其哥哥數年前亦因此病去世。智愷媽媽許太哽咽稱,智愷合上眼時,神情跟哥哥相似,偶然會憶起跟哥哥的相處點滴,「想帶弟弟去看這個美麗的世界,好遺憾未能跟哥哥欣賞」。瑪麗醫院兒童心臟科顧問醫生倫建成表示,限制性心肌病極罕有,佔心肌病案例中2至5%,他行醫30年亦只遇過5位患上此病的病人。倫建成稱,智愷急需一個8至15公斤捐贈者的屍心,雖然合適者少,但希望為智愷盡最後努力,盼望社會有心人協助。

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/3803822-13%E6%9C%88%E5%A4%A7%E7%94%B7%E5%AC%B0%E7%BD%95%E8%A6%8B%E7%97%85%E6%80%A5%E9%9C%80%E6%8F%9B%E5%BF%83%E7%BA%8C%E5%91%BD-%E5%85%84%E9%95%B7%E6%95%B8%E5%B9%B4%E5%89%8D%E7%9B%B8%E5%90%8C%E7%96%BE

tansyneko    發表於 19-1-3 10:03

大宅

BB防敏心得分享勳章 畀面勳章

希望有合適屍心出現

男爵府

回覆樓主:

琥珀宮

星洲炒米 發表於 19-1-3 09:36
一名13個月大男嬰許智愷患上限制性心肌病需要緊急屍心續命,其哥哥數年前亦因此病去世。智愷媽媽許太哽咽稱 ...

坦白講,有合適屍心等如有另一個小朋友因病去世,另一個媽媽同樣傷心,兒童器官捐贈比大人器官捐贈嘅機會係更渺茫

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

唉,2016年同病患的大B夭折,未查清楚病因就急急腳陀細B
咁細個BB器官移植,真係一命換一命,令人心痛

ic34    發表於 19-1-4 09:45

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

701003 發表於 19-1-3 10:09
咁細個BB器官移植,真係一命換一命,令人 ...

詳細去睇,不是你所說的情況,不要太快下評論

男爵府

回覆樓主:

公爵府

文中話哥發病到逝世只係兩星期,當時已陀緊細b

水晶宮

畀面勳章

ET.UFO 發表於 19-1-3 10:11
詳細去睇,不是你所說的情況,不要太快下評論

我都係睇新聞,2016年大B夭折,果對夫婦話醫生揾病因需時,揾到病因時已陀細B 其實細B依家13個月,即係2017年已陀緊.....大B才半歲多就有咗.....

男爵府

呢種分分鐘父母有基因病, 照道理生完第一個BB出左事醫生應該會提醒要查父母家族史, 或者驗染色體。

唉, 希望小朋友大步檻過!

男爵府

701003 發表於 19-1-3 10:16

我都係睇新聞,2016年大B夭折,果對夫婦話醫生揾病因需時,揾 ...

咁呢對父母真係不負責任!!

水晶宮

畀面勳章

orangeca 發表於 19-1-3 10:18
呢種分分鐘父母有基因病, 照道理生完第一個BB出左事醫生應該會提醒要查父母家族史, 或者驗染色體。

唉 ...

哥哥病發後好快夭折 查 緊病因時已有咗弟弟 兩夫婦咁後生,有必要生得咁密咩

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

orangeca 發表於 19-1-3 10:18

唉 ...
東方既報導詳細好多, 有講明係細仔出世後先確定係基因問題.

母盼小智愷獲重生 感受喜悅

用量杯計算飲食 由於病患罕見,醫院花了大量時間才確定哥哥屬基因突變引起的限制性心肌病,得知病因時小智愷已出生,許氏夫婦只能懷着戰戰競競的心情照顧小智愷。當小智愷確診與哥哥同樣患限制性心肌病時,許太幾乎晴天霹靂,之後一手包辦所有照顧工作,生怕出錯害了小智愷,「飲食分量都會用量杯度,每個過程都要好小心,一步都唔敢做錯事」。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珍珠宮

701003 發表於 19-1-3 10:21
哥哥病發後好快夭折 查 緊病因時已有咗弟弟 兩夫婦咁後生,有必要生得咁密咩 : ...

水晶宮

畀面勳章

orangeca 發表於 19-1-3 10:19
咁呢對父母真係不負責任!!

唉......個B插滿喉,駁咁多乜機物機,令人心痛

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 KMALL特別版勳章

子爵府

2024年龍年勳章

mandy952 發表於 19-1-3 10:07
坦白講,有合適屍心等如有另一個小朋友因病去世,另一個媽媽同樣傷心,兒童器官捐贈比大人器官捐贈嘅機會 ...

伯爵府

老實講、排到器官、醫好冇後患就好

如果器官移植後、小朋友人生都係要小心翼翼、唔跑得唔跳得、就好慘。

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

Dragonmama2012 發表於 19-1-3 10:15
文中話哥發病到逝世只係兩星期,當時已陀緊細b

但個哥哥係2016年去世, 智愷得13個月, 點會當時已陀緊呀??

首頁
12345...7

尾頁

跳至