自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

初為人母好多野都學習中,比起學術,我比較注重身教家教,好想小朋友可以性情溫和又正直善良咁成長。小朋友仲好細未識聽大人話,我平時都會溫柔說話,笑多d,希望可以潛言默化。

c6唔係點理小朋友,放工後都會對小朋友笑下哄兩句,但係口不擇言,經常對我講難聽說話,話我ftm無用無收入,我黑面嬲佢又會鬧我,好聲好氣叫佢注意下又唔聽,事後就以講笑做理由扮無事就算,我覺得會好影響小朋友性情,好驚小朋友學佢推卸責任,口沒遮攔,點樣先預防到小朋友有樣學樣。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你改變唔到c6思想
佢睇唔起FTM你只會越黎越難受,因小朋友一路大開支會更多

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我又覺得唔駛擔心, 小朋友對你比率多過對你老公咁多, 只要你不斷洗腦, 影響不大

我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章

猫物語 發表於 19-1-3 11:02
初為人母好多野都學習中,比起學術,我比較注重身教家教,好想小朋友可以性情溫和又正直善良咁成長。小朋友 ...
佢再有下次話你無用, 你可以好聲好氣同佢講, 不如大家調轉崗位, 你出去返工佢留係屋企湊仔(就佢放假全日放手俾佢試)。
等佢知FTM唔易做...
你唔改佢思想, 難保日後小朋友大咗有樣學樣, 唔尊重你

珍珠宮

好難頂喎
呢啲係言語暴力
莫講個小朋友,我怕jm你聽埋聽埋都變抑鬱
當初有冇共識做ftm?

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我唔覺得佢响小朋友面前講呢D有問題。
佢係直頭有問題,有冇小朋友都唔應該講咩ftm冇用。我做過ftm做過wm,同樣辛苦。
如果我做ftm時c6同我講呢咁野,我會即刻叫佢辭工湊女,佢搵幾多我都有本事搵番黎。做唔到就同我收聲。

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-1-3 11:04
你改變唔到c6思想
佢睇唔起FTM你只會越黎越難受,因小朋友一路大開支會更多
...

99同姑奶都係ftm,佢話自己講笑,不過佢好肯俾大部分人工做家務嘅,我只係暫時做ftm,一歲前會慢慢由ftm轉半職再轉全職。

大宅

藍尾巴 發表於 19-1-3 11:08
改變唔到,只能提佢注意。我c6成日對住個女屎尿屁 有日有人問佢爸爸係邊呀?係咪返工呀?我女好 ...

咁好大獲,小朋友學野好快

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

你c6唔同意你做全職媽咪?點解咁衰要咁話你?呢個唔只係教小朋友問題,係兩公婆互相尊重問題!

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

猫物語 發表於 19-1-3 11:18
99同姑奶都係ftm,佢話自己講笑,不過佢好肯俾大部分人工做家務嘅,我只係暫時做ftm,一歲前會慢慢由ftm轉 ...

同佢講一D都唔好笑。

大宅

newcook 發表於 19-1-3 11:09
我又覺得唔駛擔心, 小朋友對你比率多過對你老公咁多, 只要你不斷洗腦, 影響不大 ...

多謝意見我諗呢個係最好辦法,好彩c6對教育無乜要求,放手俾我教。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

猫物語 發表於 19-1-3 11:18
99同姑奶都係ftm,佢話自己講笑,不過佢好肯俾大部分人工做家務嘅,我只係暫時做ftm,一歲前會慢慢由ftm轉 ...

咁你真係要認真同佢講一次你好介意,呢d唔好用黎講笑
家庭每個人都有崗位,應被尊重

大宅

yurijm 發表於 19-1-3 11:14
好難頂喎
呢啲係言語暴力
莫講個小朋友,我怕jm你聽埋聽埋都變抑鬱

有啊,佢話我幾時想出黎做野都得,但收工累起上黎就乜都講得出,佢覺得係我問題,事實係無收入,但只要我心態好覺得ftm無問題,怕咩人講。

以上只係一個小例子,平時佢話親人都中意本末顛倒話對方有問題,佢只係有個句講個句,而事實都係佢偏激左,表達得好差。

其實我咁注重身教都係因為發現c6本身嘅家庭都係咁,62講野更衰,把口更臭,99又唔出聲,什至c6向99一言九鼎都唔教,所以我覺得家教唔得可以好嚴重

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-1-3 11:23
咁你真係要認真同佢講一次你好介意,呢d唔好用黎講笑
家庭每個人都有崗位,應被尊重
...

提過,佢sorry完都唔會改,下次搵其他野笑我,江山易改本性難移啊。

大宅

lojo11 發表於 19-1-3 11:19
你c6唔同意你做全職媽咪?點解咁衰要咁話你?呢個唔只係教小朋友問題,係兩公婆互相尊重問題!
...

由陀小朋友開始就同意。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

猫物語 發表於 19-1-3 11:30
由陀小朋友開始就同意。

咁佢唔應該咁講,要顧下你感受!

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

猫物語 發表於 19-1-3 11:02
初為人母好多野都學習中,比起學術,我比較注重身教家教,好想小朋友可以性情溫和又正直善良咁成長。小朋友 ...

有時優點可以是缺點,缺點也可以是優點。
起碼你老公不記仇,而且暫時都頂起頭家。
兩個人再傾下,睇下佢真係想你返工?還是專心湊個仔?如果佢都同意你在家湊仔,就唔好開口埋口話你冇用了。孩子聽在耳裡會潛移默化覺得媽媽冇用。你好難教仔。。。

侯爵府

無得驚
教得幾多得幾多
我只可分享我經驗你知,有時個性格真係天生
有遺傳,我一仔一女
兩個都痴我同我相處時間多好多
但一個係極似亞爸,一個係似我

首頁

尾頁

跳至