自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

市區重建局馬頭圍道「煥然懿居」450個首置單位,今日(3日)起接受申請以及開放示範單位供市民參觀。從事銷售行業的馬女士現時一家四口居於500呎單位。她參觀示範單位後表明不會考慮開放式單位,「剩係考慮一房,開放式連隔音都無,一張床都放唔到,310幾萬買個咁既單位唔OK囉」。她批評政府過去房屋政策一直未有協助收入「唔上唔落」的一群,直斥:「我哋有交稅,但好少理我哋呢班,即使有首置,但係數量太少,又細,好唔fair(公平)。」

33歲的譚先生今早前往大角咀參觀示範單位,他5年前與內地太太結婚,婚後一直與父母於元朗一個300多呎公屋同住,亦因為居住環境擠迫,4歲女兒未能同住,需要與親戚同住劏房,希望今次抽中302呎單位,日後可以一家團聚,亦會為女兒再間一房,讓她有獨立空間。

他直言過往曾三次抽居屋,均無中籤,亦曾看過元朗400多呎私樓單位,但價格太高,不能負擔,從事工程的他表示首置的入息下限較高,今次勉強符合資格,希望政府日後推出更多資助房屋,並降低申請門檻。他又指一切以上車為優先考慮,噪音、空氣污染均不介意。

方太為24歲的兒子取表,她表示任職會計的兒子計劃成家立室,由於超出居屋申請資格,又未能負擔私樓,故考慮申請首置,「一路都買唔到,希望博一博」。她表示會幫兒子繳付首期,至於供樓相信他個人有能力。

有意申請購買「首置」先導項目單位的人士,可以今日起在「煥然懿居」網站下載和遞交申請表,及於網上繳付申請費港幣240港元;或親身到大角咀福全街「市建一站通」遞交申請,申請將於1月23日晚上7時截止。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190103/mobile/bkn-20190103113201148-0103_00822_001.html

珍珠宮

回覆樓主:

真係差設計!開放式比公屋更差,自己也住公屋2XX呎'也可放洗衣機,用三百幾萬買太太貴,好似留學生住宿舍

男爵府

其他case唔評論,但亞譚生個case真係
300尺公屋就迫到冇位住多個細路,唔通親戚間劏房有3000尺,連自己小朋友都照顧唔到,就唔該帶套

男爵府

shun282 發表於 19-1-4 09:29
300尺公屋就迫到冇位住多個細路,唔通親戚間劏房有3000尺, ...

係囉。幾多個住劏房都一家大細,多個小朋友。居然冇位。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

阿女住劏房咁搞野
300呎實用既公屋? 係既都算好用啦

珍珠宮

300呎公屋根本可以簡到三間房。 老公同事就係咁簡三間房。

男爵府

子爵府

brother4 發表於 19-1-4 09:25
真係差設計!開放式比公屋更差,自己也住公屋2XX呎'也可放洗衣機,用三百幾萬買太太貴,好似留學生住宿 ...

四哥你住公屋,但有錢供2個細路留學,厲害

珍珠宮

回覆樓主

4歲女兒未能同住,需要與親戚同住劏房

睇嚟係個女交比親戚湊,又懶得日日接返屋企
300呎公屋間房實有位擺張碌架床
瞓迫d都同個女一齊住啦
寧願要個女分開住劏房

珍珠宮

300尺公屋就迫到冇位住多個細路,唔通親戚間劏房有3000尺, ...

最初我以為十幾廿歲,原來得4歲,兩夫婦搞咩咁低能?

伯爵府

秋天與楓葉 發表於 19-1-4 10:21

個女如果俾男親戚呢個老公真係廢

wcpcelia    發表於 19-1-4 14:49

珍珠宮

Tinkerbell 發表於 19-1-4 10:16

珍珠宮

Tinkerbell 發表於 19-1-4 10:16

是*曾經*住公屋 原本同父母住幾百呎公屋,後搬走住2XX呎公屋,之後也曾住過私樓,因孩子要留學放售
咗了,現也為孩子想-吓,每次抽居屋都不成,首置孩子是學生又不合條件

珍珠宮

回覆樓主:

佢開放式就像孩子學生宿舍,洗衣要去洗衣房,用3XX萬買個宿舍太貴,英國私樓專供學生宿舍约1XX萬可有

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

唔係有收入限制? 二人或以上家庭收入要介乎$57001-$74100?

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

呢個譚XX(August)3X歲已經月入5.2萬元 都唔係第1次見報.

https://lihkg.com/thread/434126/page/9

Poyau    發表於 19-1-4 19:20
tansyneko    發表於 19-1-4 14:44

伯爵府

秋天與楓葉 發表於 19-1-4 10:21

個女好慘 個老豆唔識諗

大宅

開心吸收勳章

都唔知係咪做枚,﹖次次抽樓第一日申請都總有啲騎呢case嘅人彈出彈入俾人訪問﹖一家三口咁樣分三個地方住,你係都唔好意思話人知啦。

仲話今次抽唔到會繼續抽居屋,真係入息任你扭

珊瑚宮

2024年龍年勳章

咪係
要個女去同親戚住劏房咁搞笑? 咁就咪生啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章

cat222 發表於 19-1-4 11:25
呢個譚XX(August)3X歲已經月入5.2萬元 都唔係第1次見報.

https://lihkg.com/thread/434126/page/9

如果係咁高人工仲衰! 連屋都唔捨得租,要個女住劏房,呢個男人真心廢!

首頁

尾頁

跳至