自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

隔離sharing話百佳買滴露平,同99講“滴露咁ge價錢平唔平?” 佢問我咩牌子,我話滴露,佢話咁je係咩牌子,我俾相佢睇,佢同我講仲要大大聲同我講,依個係“寶劍牌! 滴露係一個統稱!” 我想問下大家,我怕我認知有問題,因爲99佢經常性覺得自己岩曬,“滴露”係牌子名,啡色依類係叫“消毒藥水” ?
99話啡色依類叫“滴露”, 佢牌子叫“寶劍牌” 已我不知道寶劍牌是什麼。。。都係佢指住個logo有把劍我先知由來。。。但英文明明係滴露。。。

公爵府

雖然我同你想法一樣
但你奶奶又好似錯唔晒噃

Poyau    發表於 19-1-5 02:17

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

mayuenhk 發表於 19-1-4 19:04
雖然我同你想法一樣
但你奶奶又好似錯唔晒噃

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

S_family 發表於 19-1-4 19:00
隔離sharing話百佳買滴露平,同99講“滴露咁ge價錢平唔平?” 佢問我咩牌子,我話滴露,佢話咁je係咩牌子, ...

正如益力多咁,品牌名=產品名

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

隔離sharing話百佳買滴露平,同99講“滴露咁ge價錢平唔平?” 佢問我咩牌子,我話滴露,佢話咁je係咩牌子, ...
佢講得對,隻牌子係好出名,又係初期名牌,滴露係消毒藥水,以前滴露代表個隻物品,寶劍牌滴露

大宅

滴露係品牌名,絕對係一個註冊商標。最初由消毒藥水起家,所以消毒藥水就會諗起滴露,滴露其下仲有好多產品,洗手液,洗衣液等!威露士都有出消毒藥水,人哋唔會叫威露士滴露。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我估情況就好似可口可樂噤,你諗起可樂,就諗起可口可樂,但百仕都有可樂噤……致於頭痛餅就更明顯,必利痛好似成為頭痛餅嘅代名詞
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

伯爵府

回覆樓主:

你99岩,係有唔同牌子,仲有隻沙威隆,都係啲咁上下野

公爵府

其實消毒藥水好尷尬,如果就咁講消毒藥水,我會以為係清理傷口嗰嗰,但一講滴露就即刻明白係邊種類。

公爵府

雖然我同你想法一樣
但你奶奶又好似錯唔晒噃

真係叫寶劍牌,大開眼界

公爵府

randp 發表於 19-1-4 19:22
滴露係品牌名,絕對係一個註冊商標。最初由消毒藥水起家,所以消毒藥水就會諗起滴露,滴露其下仲有好多產 ...

我99真係叫"威露士ge滴露" , 所以我諗係咪要講“滴露牌ge滴露”

公爵府

mayuenhk 發表於 19-1-4 21:03
其實消毒藥水好尷尬,如果就咁講消毒藥水,我會以為係清理傷口嗰嗰,但一講滴露就即刻明白係邊種類。
...

其實都係,我都會第一時間諗到係洗傷口果d, 就算講滴露,我都會講明“啡色滴露”同“洗衫用ge滴露” 因爲我兩隻都會買

侯爵府

從來都係叫滴露,真係唔知叫寶劍牌
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

回覆樓主

真心宜家先知!

水晶宮

S_family 發表於 19-1-4 21:58
我99真係叫"威露士ge滴露" , 所以我諗係咪要講“滴露牌ge滴露”

滴露牌嘅滴露

男爵府

雖然我同你想法一樣
但你奶奶又好似錯唔晒噃
呢家。logo無咁明顯,我細個係有番簡,個logo係一把劍,平時我都會叫滴露但如果有人話寶劍牌我都會明

男爵府

回覆樓主:

Your 99 is right.

There is another popular one called "Sha Wei Lun"

公爵府

回覆樓主:

你99啱,我以前都好似你咁諗,後期先知係劍牌。

男爵府

BB防敏心得分享勳章

哩D咪生活上要磨合既地方囉,下次知點講就算啦!有時對與錯都唔係咁重要!

寶石宮

2024年龍年勳章

雖然我同你想法一樣
但你奶奶又好似錯唔晒噃

幸福可以好簡單

首頁

尾頁

跳至