自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

中國傳統的“孝順”,講究的是子女對父母無條件的愛。但這種愛,其實應該建立在父母對孩子先付出了無條件的愛之上。

連這一點都做不到的父母,還渴望有一個百分之百逆來順受的孩子來當自己的僕人,這可能嗎?
《歡樂頌》里的所謂“孝”,就是個賣女貼兒的笑話。樊勝美爸媽那樣的父母,還有孝順的必要嗎?
good day to you

珍珠宮

2019新春慶豚圓 環保接龍勳章

kk880 發表於 19-1-4 21:55
中國傳統的“孝順”,講究的是子女對父母無條件的愛。但這種愛,其實應該建立在父母對孩子先付出了無條件的 ...

樊勝美嘅父母真係經典, 當時睇到火到嚟!! 偏心到根本唔係親生咁。

kk880    發表於 19-1-4 22:25

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

中國好多傳統嘢依家都變曬...

以前男人可以三妻四妾,依家已經唔得

唔係話要不孝,但某程度好多嘢已經不合時宜

eg以前新抱一定係要服侍老人家,因為一定一齊住

依家根本已經唔係呢回事

如何演繹個孝字,自己揸主意啦

PS無睇呢套電視劇

wcpcelia    發表於 19-1-5 16:56
kk880    發表於 19-1-4 22:23

象牙宮

回覆樓主:

kk880    發表於 19-1-5 17:55

伯爵府

中國傳統的“孝順”,講究的是子女對父母無條件的愛。但這種愛,其實應該建立在父母對孩子先付出了無條件的 ...

中國人話百以孝為先,造就左好多又窮又懶父母要養兒防老嘅籍口。

kk880    發表於 19-1-5 08:27

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

kk880    發表於 19-1-5 17:47

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 開心吸收勳章

其實呢
子孝之前係父慈
即係先有父慈後先應該求子孝
而不論後代甚至係呢度一部分老野
都覺得子孝係唔應該建基於自身點對待子女上的
先係最荒謬既事情

仲未計男人可以三妻四妾
女子無才便是德
不孝有三 無後為大
無後既女人係應該被唾棄
以上種種過時既傳統呢

kk880    發表於 19-1-5 17:48
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

用戶要求終止服務

令我諗返起昨天個post,個女要求阿媽請假一個月陪考DSE,如果係自己仔女叫我,我可以喺唔影響份工嘅範圍下都會盡可能應承.....因為,我都唔想佢自己有屋企后可以完全唔理我……有好多嘢係相對.....好多野要努力經營.....

我吾相信如果父母對仔女好差,呢一代仔女仲可以無條件咁孝順父母......

kk880    發表於 19-1-5 17:49

大宅

^—^ 發表於 19-1-5 14:30
令我諗返起昨天個post,個女要求阿媽請假一個月陪考DSE,如果係自己仔女叫我,我可以喺唔影響份工嘅範圍下 ...

我都諗起嗰個post。
如果將來老咗,身體有事但未死得,想叫仔女請大假陪下,但仔女話獨立d啦又唔係cancer,我要返工架點請,唔知佢哋會唔會覺得不孝?

感情從來雙向,有來有往。

kk880    發表於 19-1-5 19:00

用戶要求終止服務

MeowMuiMui123 發表於 19-1-5 14:55

我都諗起嗰個post。

我后生d時唔明白,點解有d仔女可以吾理父母,到而家可能睇得forum多先覺得其實可能真係有d原因,但家庭關係唔好就一定

kk880    發表於 19-1-5 17:50

子爵府

回覆樓主:

咁叫控制,唔叫愛啦

kk880    發表於 19-1-5 17:50

公爵府

lingfu 發表於 19-1-5 14:29
其實呢
子孝之前係父慈
即係先有父慈後先應該求子孝

我最覺得最貼地果句係老豆養仔仔養仔

cissie    發表於 19-1-5 21:29
kk880    發表於 19-1-5 17:51

大宅

中國傳統就係要洗腦以孝為最大 百善孝為先

24孝有個故事叫埋兒奉母

漢代隆慮(今河南林縣)人郭巨,家境非常貧困。

郭巨有一個三歲的男孩,母親經常把自己的食物分給孫子吃。郭巨對妻子說:「家裏窘困不能很好地供養母親,孩子又分享母親的食物。不如埋掉兒子吧?兒子可以再生,母親如果沒有了是不能復有的。」

妻子不敢違拒他,郭巨於是出門挖坑,當挖到地下三尺多時,忽然看見一小壇黃金,罈子上寫着字:「上天賜給孝子郭巨的,當官的不得巧取,老百姓不許侵奪。」

夫妻得到黃金,回家孝敬母親,並得以兼養孩子。

kk880    發表於 19-1-5 17:52

公爵府

^—^ 發表於 19-1-5 14:30
令我諗返起昨天個post,個女要求阿媽請假一個月陪考DSE,如果係自己仔女叫我,我可以喺唔影響份工嘅範圍下 ...

但好唔好都好難定,例如父母俾子女學好多野,父母覺得為佢好,子女可能憎到死

cissie    發表於 19-1-5 21:30
kk880    發表於 19-1-5 17:52

侯爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章

ahpoo 發表於 19-1-5 15:12
但好唔好都好難定,例如父母俾子女學好多野,父母覺得為佢好,子女可能憎到死
...

然後到仔女大了,又突然覺早知到年幼時聽父母話,勤力D,就可以有多一種技能。

cissie    發表於 19-1-5 21:31
kk880    發表於 19-1-5 17:53

用戶要求終止服務

ahpoo 發表於 19-1-5 15:12
...

其實係話父母要理仔女感受,有幾多個小朋友學嘅課外活動被塞到密密麻麻會覺得父母好錫佢? 大人返工都鍾意去旅行鬆下,細路都唔係機械人姐....

kk880    發表於 19-1-5 17:54

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

MeowMuiMui123 發表於 19-1-5 14:55

我都諗起嗰個post。

感情從來雙向,有來有往。

kk880    發表於 19-1-5 17:59

珍珠宮

2019新春慶豚圓

未聽過歡樂頌,但睇樓主描述,都估到咩事,無可否認,好多無付出的父母都要求仔女有100%的回報,無回報就比父母話不孝

kk880    發表於 19-1-5 17:58

伯爵府

Mm233 發表於 19-1-5 15:11
中國傳統就係要洗腦以孝為最大 百善孝為先

24孝有個故事叫埋兒奉母

好邪惡嘅故事

kk880    發表於 19-1-5 19:01

珍珠宮

2019新春慶豚圓

^—^ 發表於 19-1-5 17:41
其實係話父母要理仔女感受,有幾多個小朋友學嘅課外活動被塞到密密麻麻會覺得父母好錫佢? 大人返工都鍾 ...
我同妹就係咁樣長大,我地覺得媽迫我們學咁多野,講到底都係想係利用我們係親戚面前威,如果啲班係我有興趣都無所為,但啲班係媽的興趣而不是我的興趣

kk880    發表於 19-1-5 19:02

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊