自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

https://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20190104/647383?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=hknext_social_nextmagazinefansclub&utm_content=link_post

咁都有人去讀?

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

無牌辦學

子爵府

回覆樓主:

如果小朋友真係唔岩主流教育,有D錢既家長都唔介意轉非主流。但前提學校唔好呃人,中西區、半山同西貢都有Waldorf school.

wcpcelia    發表於 19-1-5 17:14

珍珠宮

呀知情人士Mandy(化名)

國際學校邊係呢價錢呀⋯⋯ N班$4000,普通私校都係呢d價位啦

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

SabrinaR 發表於 19-1-5 07:53
如果小朋友真係唔岩主流教育,有D錢既家長都唔介意轉非主流。但前提學校唔好呃人,中西區、半山同西貢都有W ...

識家長暑假帶小朋友去上過堂話非常開心

男爵府

macylin 發表於 19-1-4 23:15
https://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20190104/647383?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm ...

跟報導形容似一班home school 聚會多過辨學校。不過有朋友係外國讀華德福,可能師資不良,佢好後悔。

子爵府

回覆樓主:

其實佢有講係在家教育,homeschool
咁香港都無乜另類選擇
俾多啲選擇家長無壞
無呃家長就得
我覺得

子爵府

Monstereasy 發表於 19-1-5 08:54
跟報導形容似一班home school 聚會多過辨學校。不過有朋友係外國讀華德福,可能師資不良,佢好後悔。
...

後悔咩呢?想聽多啲

男爵府

anyuser18 發表於 19-1-5 09:05
後悔咩呢?想聽多啲

佢小朋友本身係SEN, 係香港揾唔到合適教育,碰巧去左台灣工作,子女入讀華德福教育既學校。本身理念好好,由小朋友角度出發,佢有興趣内容方面去教。但由於非主流教育好多時SEN 小朋友比例高,導師照顧不了,而且鍾意學就學,唔鍾意就唔做,佢媽媽覺得令到小朋友好自我,甚至係自私,所有野以自己角度出發唔理其他人,佢認為仲難教過以前,最後回流去外國讀主流。不過,佢認為主要係導師能力問題,多過華德福教育本身。

子爵府

Monstereasy 發表於 19-1-5 09:19
佢小朋友本身係SEN, 係香港揾唔到合適教育,碰巧去左台灣工作,子女入讀華德福教育既學校。本身理念好好, ...

原來係咁謝謝詳細分享
咁係嘅,一來華德福其實無針對SEN對教師訓練,二來個個教師同學生夾唔夾亦好難講,未必係個教育理念有問題

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

ash_yehyeh 發表於 19-1-5 08:04
呀知情人士Mandy(化名)

國際學校邊係呢價錢呀⋯⋯ N班$4000,普通私校都係呢d價位啦

咁講真,我仔上年嚮邨校讀N班都要$4700一個月啦

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

子爵府

Monstereasy 發表於 19-1-5 09:19
佢小朋友本身係SEN, 係香港揾唔到合適教育,碰巧去左台灣工作,子女入讀華德福教育既學校。本身理念好好, ...

其實每間學校都係咁,老師(軟件)比硬件重要。

男爵府

SabrinaR 發表於 19-1-5 17:24
其實每間學校都係咁,老師(軟件)比硬件重要。

認同,課程自主既學校軟件既重要性更高。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊