3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019勳章

當佢認定係朋友既話就會對佢好好,但總會遇到人地唔鍾意佢既時候,呢個時候即使我不斷同佢講:你等人地想同你玩既時候先過去之類的,但講極都唔明,情況尷尬...有時想殘忍話佢知:人地唔想同你玩呀!你唔好纏住人地啦!但得個3歲,會明白嗎?
請問有經驗既媽媽應該點處理?

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

我都想知
我女2.5歲,好鍾意同哥哥姐姐玩
去到公園成日望住啲哥哥姐姐,又追住人地
但唔係個個哥哥姐姐都願意同佢玩架(有啲好好架,就算唔識都肯拖佢手仔一齊玩)
眼見個女成日食檸檬,我都好無奈,但又唔知點解釋佢聽

珍珠宮

2019新春慶豚圓

熱情係好事,不過有時係會尷尬,真係唔知可以點?

民房

我都想個細女對人主動啲對住第一次見既人總係怕怕羞羞甘
btw樓主吾洗甘擔心,再大少少就會收斂

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

我覺得你咪經常咁潑佢冷水喇,遇到有D唔領情既小朋友,就等佢自己處理喇,大人唔好過分介入

公爵府

2019新春慶豚圓

Bradbubu 發表於 19-1-5 01:05
當佢認定係朋友既話就會對佢好好,但總會遇到人地唔鍾意佢既時候,呢個時候即使我不斷同佢講:你等人地想同 ...

我都有遇到咁,有時覺得好唔爽,不過小朋友嘅世界就係咁,更多時候我會俾佢自己去處理,想去就去,被人拒絕之後,佢會有佢自己處理嘅方式,有時覺得大人唔洗咁在意

大宅

回覆樓主:

我反而覺得你小朋友性格好好呀,我仔就係唔show人果類, 好被動,有時見到d小朋友好好,主動行埋黎想同佢玩,佢都唔理人 我都想佢同下人地玩,但無奈性格被動又怕醜又唔鍾意同小朋友玩, 天生性格係咁

子爵府

2019新春慶豚圓

有d 心酸,但其實你仔又好sweet 呀

大宅

回覆樓主:

我女2歲都係熱情到爆。落公園見到小朋友。就衝過去攬住人尖叫。連佢2個表姐都比佢嚇到躲入被窩喊。。。。表姊7歲同8歲

男爵府

2019新春慶豚圓

Bradbubu 發表於 19-1-5 01:05
當佢認定係朋友既話就會對佢好好,但總會遇到人地唔鍾意佢既時候,呢個時候即使我不斷同佢講:你等人地想同 ...

我覺得唔需要同佢講 由佢自己嘗試被人拒絕都係好事

男爵府

2019新春慶豚圓

我要做媽媽 發表於 19-1-10 14:43
我覺得你咪經常咁潑佢冷水喇,遇到有D唔領情既小朋友,就等佢自己處理喇,大人唔好過分介入 ...

同意,我都唔會介入,等小朋友自己處理

珍珠宮

回覆 bchuma 的帖子

別墅

2019勳章

我要做媽媽 發表於 19-1-10 14:43
我覺得你咪經常咁潑佢冷水喇,遇到有D唔領情既小朋友,就等佢自己處理喇,大人唔好過分介入 ...

但有時候見到人地係咁唔理佢又走開避佢,佢都仲係都要痴埋去,就實在忍唔到

別墅

2019勳章

海砂兒 發表於 19-1-11 14:18
我反而覺得你小朋友性格好好呀,我仔就係唔show人果類, 好被動,有時見到d小朋友好好,主動行埋黎想同佢玩 ...

其實佢再細啲個時仲見人就叫人又揮手打招呼,不過有時連啲大人都唔彩佢,佢個時都有問過我點解佢地唔理我既,我唯有話可能叔叔姨姨睇唔到你啦⋯⋯慢慢佢依家就唔會咁啦,有時仲要提佢先會叫人,所以都傷心架,咁依家就嘛係對啲認識既人先好熱情,點知都係會咁...唉

別墅

2019勳章

fibe0313 發表於 19-1-11 22:46
我女2歲都係熱情到爆。落公園見到小朋友。就衝過去攬住人尖叫。連佢2個表姐都比佢嚇到躲入被窩喊。。。。表 ...

佢之前都係架離好遠時見到朋友就好大聲咁嗌人,嚇親人地...我依家教佢行埋去先叫人就可以架啦

珍珠宮

回覆 Bradbubu 的帖子

哈哈,如果佢真係太“死纏爛打”你再出手喇

男爵府

2019新春慶豚圓

我要做媽媽 發表於 19-1-11 23:27
回覆 bchuma 的帖子

哈哈

大宅

Bradbubu 發表於 19-1-12 15:31
佢之前都係架離好遠時見到朋友就好大聲咁嗌人,嚇親人地...我依家教佢行埋去先叫人就可以架啦
...

我個女去衝埋去抱實尖叫

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊