懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

想問各種媽媽,第一胎想知道約週做d咩檢查,暫時政府醫院生,邊d政府有得做,邊d要私家做?
Thanks

大宅

2019新春慶豚圓

sandy_astroboy 發表於 19-1-5 12:03
想問各種媽媽,第一胎想知道約週做d咩檢查,暫時政府醫院生,邊d政府有得做,邊d要私家做?
Thanks ...

7-8week照閃閃(確認心跳),*10week-12week做唐氏(政府有,但準確度只有80幾90%,建議私家做nifty pro/t21,可以睇埋染色體有無異常),*20week照結構(政府唔係人人有得做,要高齡有位先有得做,建議私家做,早啲book,好多醫生好full),如果你有需要要飲糖水(政府會安排),3xweek會check B鏈
呢啲係我印象中有嘅檢查,除左呢啲檢查(有*係我個人覺得必須做),我4week會產檢一次,28-32week後2week產檢一次~
希望幫到你

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

chanlazy 發表於 19-1-5 16:19
7-8week照閃閃(確認心跳),*10week-12week做唐氏(政府有,但準確度只有80幾90%,建議私家做nifty pro/t21 ...

唔該晒!
即係做完nifty 之後只係自己約私家4星期做一次產檢?
咁幾週可以照b仔b女?

大宅

2019新春慶豚圓

sandy_astroboy 發表於 19-1-5 23:34
唔該晒!
咁幾週可以照b仔b女?

Nifty有得驗埋性別 超聲波大概15-16週睇到如果啊b姿勢合作的話

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

sandy_astroboy 發表於 19-1-5 23:34
唔該晒!
咁幾週可以照b仔b女?

T21/ Nifty 可以知道性別
我個位醫生12w時照到性別

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊