自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019勳章

我個仔8個月大,係政府度做咗檢查話係4級倒流,係咪一定要做手術?司徒遲燕做呢種手術好唔好架?

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

up

民房

回覆樓主:

up ... 我都想知

伯爵府

SK903mama 發表於 19-1-6 14:44
我個仔8個月大,係政府度做咗檢查話係4級倒流,係咪一定要做手術?司徒遲燕做呢種手術好唔好架?
...

我大仔係大約1歲大時因為發燒抽筋送入醫院,最後發現佢有尿道倒流ge問題...最後係政府醫院做左2次手術,不停地日日食抗生素到5歲,到宜家10歲大都冇返發過

tsung    發表於 19-1-18 19:42

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

尿液倒流有机会细菌上腎
玩具萬歲!

翡翠宮

一定要兒科泌尿科。政府有

坊間D掠水医生就乜都話識做
玩具萬歲!

複式洋房

2019勳章

mrs.tan 發表於 19-1-6 16:49
我大仔係大約1歲大時因為發燒抽筋送入醫院,最後發現佢有尿道倒流ge問題...最後係政府醫院做左2次手術,不停 ...

睇過話楊重光醫生好,但佢好貴,所以想問下司徒達燕醫生好唔好

複式洋房

2019勳章

fitfish 發表於 19-1-6 16:52
一定要兒科泌尿科。政府有

坊間D掠水医生就乜都話識做

政府要4月先有得覆診,所以想快d,想問下有邊個醫生好

翡翠宮

你無買保險?
玩具萬歲!

複式洋房

2019勳章

fitfish 發表於 19-1-6 16:58
你無買保險?

有買大房保險,尿液倒流算唔算係先天,有無得陪架?

子爵府

...

請問有冇講因乜野原因會倒流?
我只聽過大人忍尿唔痾太嚴重會倒流
但bb 咁细都識忍尿
我第一次聽到

大宅

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

...

我囡一個月大時高燒入政府醫院,都驗出尿液倒流,之後帶佢睇黃德慶醫生(佢係同楊重光同一醫務所,但佢係泌尿科權威),而他不建議囡囡做手術,反而叫我地俾抗生素(只有政府醫院才有)囡囡食,並一直在政府醫院覆診跟進就可,最後囡囡食藥至5歲,到現在11歲都未返發過。

複式洋房

2019勳章

ckmum 發表於 19-1-6 17:10
我囡一個月大時高燒入政府醫院,都驗出尿液倒流,之後帶佢睇黃德慶醫生(佢係同楊重光同一醫務所,但佢係泌 ...

你囡囡幾多級倒流,我囝囝係4級都算嚴重,所以可能要做手術,如果黃德慶醫生做手術會唔會平d,睇黃醫生又ok的嗎?

複式洋房

2019勳章

SK903mama 發表於 19-1-6 17:17
你囡囡幾多級倒流,我囝囝係4級都算嚴重,所以可能要做手術,如果黃德慶醫生做手術會唔會平d,睇黃醫生又ok ...

我哋係私家同囝囝做咗核子檢查,左邊腎有4%受損,屋企附近個兒科醫生睇咗報告話,唔可以再比佢有尿道炎再令個腎受損,所以好擔心,想盡快攪掂,依家食緊政府比既抗生素

大宅

尿倒流係會影響到腎功能的
我仔細個一歲前不停尿道炎入院 都睇過好多個醫生 ,你個個我未睇過唔知好唔好,楊教授做手術就應該係最貴,態度一般般,你可以睇多一兩個醫生比較一下手術$同風險

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

唔識,祝小朋早日康復!

伯爵府

2019新春慶豚圓

我女幾個月大時又係發燒唔退,後尾入院,醫院同佢做檢查驗到有尿液倒流問題,一路keep住覆診,醫生有講過如果情況唔好就要做手術,一路食左幾年抗生素,依家12歲,都無返發過,但仲係每年要覆診一次同埋定期做驗查,醫生話係先天性,但我女一個月大時已經買左保險,幸運地保險公司受理,所有住院費用都claim足

大宅

...

我仔同樣情況但在肚裡已發現令腎漲大...出世一個月便做了手術, 搵楊重光教授做微創, 可以睇下

大宅

SK903mama 發表於 19-1-6 17:00
有買大房保險,尿液倒流算唔算係先天,有無得陪架?

先天性病

大宅

sophialihk 發表於 19-1-6 18:17
我仔同樣情況但在肚裡已發現令腎漲大...出世一個月便做了手術, 搵楊重光教授做微創, 可以睇下
...

原來樓主已睇楊教授! 貴一定係貴, 但寶貝仔無價, 個人認為如經濟許可應考慮楊教授...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊