自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2019勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

有事想請教大家。

我家長者上個月因血壓高問題,被醫院寫了轉介信到健康中心驗血。
昨天帶咗佢去驗血,一早抽左一次血之後,飲咗一大杯糖水,等兩個小時,再抽第二次血。咁就可以離開健康中心。
原本健康中心係叫我兩星期後再打電話去約時間複診睇報告,但今日姑娘已經打電話俾我,叫我後日返去睇報告,話醫生想見下長者。
我依家好擔心,因為政府嘅嘢,咁急叫得你返去,應該有大問題。
請問大家知唔知呢個驗血程序係驗邊一方面?因為我家長者都冇驗過小便,我一心諗住佢係血壓高問題。
呢種驗血方法會唔會驗到佢有其他大疾病?

我依家擔心到不得了

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

應該係糖尿

大宅

2019勳章

雪菜肉c 發表於 19-1-8 17:15
有事想請教大家。

我家長者上個月因血壓高問題,被醫院寫了轉介信到健康中心驗血。

糖尿

水晶宮

cchippp 發表於 19-1-8 17:19
應該係糖尿

如果只係糖尿都無咁驚

大宅

應該糖尿超過指數了

水晶宮

BABYLV 發表於 19-1-8 17:21
糖尿

但點解明明係血壓高嘅問題轉介,結果會轉左去飲糖水驗糖尿?

別墅

回覆樓主:

飲糖水驗血係驗血糖,即是糖尿,姑娘打得比你叫你及早看報告應該是報告的指數超左標

大宅

2019勳章

雪菜肉c 發表於 19-1-8 17:23
但點解明明係血壓高嘅問題轉介,結果會轉左去飲糖水驗糖尿?

血壓,糖尿高都有機中風,佢又係長者,相信敢樣穩震喲囉

別墅

雪菜肉c 發表於 19-1-8 17:21
如果只係糖尿都無咁驚

糖尿手尾長

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

唔好睇少糖尿病, 呢個病可以好嚴重, 所以要控制血糖,經常check住血糖指數(篤手指), 嚴重的要打胰島素。。

別墅

回覆樓主:

如你家的長者第一次去醫院抽血應該不止淨係抽血糖,膽固醇也會驗埋,大包圍

侯爵府

有事想請教大家。

空腹抽血,應該會驗糖尿,膽固醇,血脂!

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

見護士,安排營養師教飲食控制,拮手指驗血糖,定期覆診,如再控制得唔好,就要長期打針。

水晶宮

simsimsim 發表於 19-1-9 01:15
見護士,安排營養師教飲食控制,拮手指驗血糖,定期覆診,如再控制得唔好,就要長期打針。
...

明白

水晶宮

回覆樓主:

好彩上來問一問大家,我依家有晒心理準備,知道起碼只係糖尿病問題。

別墅

雪菜肉c 發表於 19-1-9 19:18
好彩上來問一問大家,我依家有晒心理準備,知道起碼只係糖尿病問題。

糖尿病先至係大問題,唔好掉以輕心。

水晶宮

回覆樓主:

琴日同阿媽覆了診,結果原來糖尿「責界」,另外血壓偏高,因下壓過了100,上壓15x.

飲完糖水後,標準應該是要低過11.1 ,但我媽媽是11.0 ,所以醫生說先不要食藥,自己要減糖做多些運動,及減體重。

另外醫生問血壓藥要不要開始食,我問食咗如果之後正常返可唔可以唔食,醫生說唔可以,一開始食就要一路食落去。咁我哋決定要唔食,用食療試下。

三個月後再覆診。

再一次多謝各位JM嘅意見

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章

有事想請教大家。

吾駛太擔心,飲糖水係驗糖尿。糖尿控制飲食,靠做運動。

水晶宮

Tabo63 發表於 19-1-11 08:45
吾駛太擔心,飲糖水係驗糖尿。糖尿控制飲食,靠做運動。

我媽每餐食足2碗白飯,反而其他甜食少食。

我今日開始叫佢每餐食1.5碗,先試幾日。

係怕佢中間肚餓,又食幾塊餅。

伯爵府

雪菜肉c 發表於 19-1-11 08:54
我媽每餐食足2碗白飯,反而其他甜食少食。

我今日開始叫佢每餐食1.5碗,先試幾日。

可以食啲低GI 升糖指數食物。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊