懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019勳章

不如大家share下孕期(初,中,中晚,晚)各大致上有咩正常既身體反應會經歷。甘準媽媽們都可以識多D?

初期(0-12w)
中(13-28w)
中晚(29-36w)
晚(>36w)

複式洋房

[email protected] 發表於 19-1-9 20:37
不如大家share下孕期(初,中,中晚,晚)各大致上有咩正常既身體反應會經歷。甘準媽媽們都可以識多D?

初期 ...

初期:容易攰,眼瞓,好肚餓,我好彩冇孕吐但心口頂住,食少少就想嘔

中期:輕鬆左好多,不過個肚越來越大,行動冇咁方便,例如不能痞低和彎腰,20w後每晚都要起身去小便

中晚期:容易攰,比之前肚餓,但一定要少食多餐(大概一日六至七餐),如果唔係就會有heartburn(胃酸倒流少喉嚨嘅感覺),行路慢咗好多,行得快會心跳加速同喘氣,瞓得冇咁好,每晚起身一至兩次去小便,要抽時間午睡

我現在30w,要請其他媽媽分享懷孕晚期經驗。準媽媽加油 :)

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

初期最好就多D休息喇,晚期既話,如果系順產既媽媽,我覺得可以多咗D可以幫助順產既運動

別墅

2019勳章

回覆 Carolkatze 的帖子

Thx, 好詳細。中期未feel倒胎動前係咪會冇乜感覺?
我現在感覺好唔實在

子爵府

2019新春慶豚圓

[email protected] 發表於 19-1-9 22:35

係無乜感覺,
之後有胎動就好實在

複式洋房

[email protected] 發表於 19-1-9 22:35

Welcome. 係呀,未feel到胎動前係冇乜感覺,我第一胎,20至21就先feel到。初時只係間唔中彈一下,到27-28週就好實在,特別係半夜瞓覺

複式洋房

2019新春慶豚圓

34周,人比較容易累,腰有點酸,睡眠質素差,半夜去了廁所多數眼光光個幾兩個小時(emoji)

翡翠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

懷孕初期全身軟賴賴,作嘔,成日想訓覺;
懷孕中期好舒服,食得訓得;
懷孕後期好多尿感覺,行兩步就覺得攰,食完飯間中想作嘔,訓覺易醒,好少有深度睡眠。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊