意見反饋
義工

夫婦情感 今日: 23|主題: 39119

跳至
老公長期不在身邊

別墅

國民生產總值:681

2019勳章

老公因爲工作關係,這年來每一個月都有大半個月不在香港,每星期回來一次,有時候一走走十幾日,反來兩三天之後就走,我知佢好努力工作,成日通宵,我打電話比佢時都聽我電話。
因為有屋企人要照顧(我們沒有小孩)所以不能工作和離開香港,每次佢走嘅時候我都好不習慣,我是一個比較依賴同無安全感的女人,這一年來我的心情還未調整好,每次回來心入面其實是開心的,但一想到幾天之後他又要走了,我又有不開心,每個星期輪迴一次這種心情好折磨,好反覆,所以現在我成日忍不住將情緒表現出來,想佢哄我多啲,遷就我,可是他是一個實際的男人覺得自己在外面工作,我應該支持他

王國熱話
上市公司招聘全職店員
會員招募 Part Time (粉嶺/沙田/藍田/葵涌)
急聘 兼職 文員(採購及倉務)!!!!!!!!!
[青衣]誠聘全職操作文員~

別墅

2019勳章

初時佢都會哄下我,我吾知佢而家係對我無左耐性定係佢工作壓力大,我係佢面前發牢騷,佢就覺得我罵佢,佢就會變得好大反應,罵反我轉頭,激過我一百倍,我問佢點解佢要甘惡鬧我,佢話我罵佢在先所以佢嬲,點解我可以有情緒佢吾可以有,佢嘅反應愈來愈激,有次仲推我,我真係好驚,佢話工作已經好大壓力身體又差,點解我仲成日鬧佢,搞到佢都不想回來,雖然我可以有足夠嘅休息,但我內心情感真係好痛苦,加上近來他一點也不包容我,關係好差好怕將來,,身邊無人可以傾,所以上來呻下,請教下大家可以點平衡心理(emoji)(emoji)

侯爵府

國民生產總值:22886

無仔女, 重心放左落老公度

翡翠宮

國民生產總值:86817

男人就梗係鈡意溫柔喇, 回港想好好休息, 因為下星期要再戰職場, 你响度日日 e e 哦哦無好面口睇, 講黎講去又係果 d , 無溫柔體貼服侍, 初時忍到你, 漸漸都會忍唔到架喇.

FB體驗帳戶

國民生產總值:138

bkcherine 發表於 19-1-9 21:40
初時佢都會哄下我,我吾知佢而家係對我無左耐性定係佢工作壓力大,我係佢面前發牢騷,佢就覺得我罵佢,佢就 ...

你哋2地生活仲要維持幾耐?

別墅

2019勳章

anna59 發表於 19-1-9 22:02
無仔女, 重心放左落老公度

我都想生,未生到

侯爵府

國民生產總值:22886

回覆 bkcherine 的帖子

如果佢脾氣暴躁就吾好生bb喇

子爵府

國民生產總值:11643

2019勳章

如果香港搵返同field 人工會少好多?

別墅

2019勳章

Nancy20090615 發表於 19-1-9 22:02
男人就梗係鈡意溫柔喇, 回港想好好休息, 因為下星期要再戰職場, 你响度日日 e e 哦哦無好面口睇, 講黎講去 ...

但佢不在香港,我苦口苦面,佢回來我又做吾到即刻溫柔體貼我都有諗緊我係咪吾開心都要扮演一個好角色,但我又諗演得好佢就對我就好,好似等價交換甘

別墅

2019勳章

JasmineChiang 發表於 19-1-9 22:04
你哋2地生活仲要維持幾耐?

至少一年呀,唉

別墅

2019勳章

Gi-leung 發表於 19-1-9 22:13
如果香港搵返同field 人工會少好多?

人工係少啲架咋,但發展好過香港,仲可以做好多freelance job,但我吾知捱佢出頭嘅時候,兩個人感情仲健不健在

FB體驗帳戶

國民生產總值:138

bkcherine 發表於 19-1-9 22:14
至少一年呀,唉

如果有個限期你不如信任佢一次

別墅

2019勳章

anna59 發表於 19-1-9 22:10
回覆 bkcherine 的帖子

如果佢脾氣暴躁就吾好生bb喇

以前好地地,但而家好易著火,佢只會解釋一次如果我仲吾開心或者我講左啲佢吾岩聽嘅嘢,立即暴烈起來,有次在我媽屋企嘈,我地係room ,佢爆發到我媽衝入來,以為佢打我

侯爵府

國民生產總值:21774

bkcherine 發表於 19-1-9 22:13
但佢不在香港,我苦口苦面,佢回來我又做吾到即刻溫柔體貼我都有諗緊我係咪吾開心都要扮演一個好角 ...

建議聽下謝安琪隻"人妻的偽術" 好到題的 如果掉轉你去外地做野,孤零零無人無物,好掛住個老公,一放假就扑到返去見佢,諗住有個同樣好掛住嘅老公錫返,點知返去個老公西面,又比說話你聽,仲鬧你,你會唔會嬲嬲豬先?

別墅

2019勳章

skybiebie 發表於 19-1-9 22:29
建議聽下謝安琪隻"人妻的偽術" 好到題的 如果掉轉你去外地做野,孤零零無人無物,好掛住個老公,一 ...

多謝你(emoji)(emoji)我而家就去聽

侯爵府

國民生產總值:21774

bkcherine 發表於 19-1-9 22:13
但佢不在香港,我苦口苦面,佢回來我又做吾到即刻溫柔體貼我都有諗緊我係咪吾開心都要扮演一個好角 ...

咁諗就梗係委屈啦,其實佢又無做錯野,點解要suffer 你嘅脾氣呢? 成日放負能量係人都怕架喎,人地唔係垃圾桶啊,咁人地食左個d 負能量又搵返邊個出氣呢?搵d 野學下,睇多d 書,素黑d 書寫好多相處同自我調節

大宅

國民生產總值:1085

我老公之前跟你老公一樣,不過我有兩個小朋友所以好忙,但心情大上大落,好唔開心佢又出差,自己又唔敢表現出來,你可以溫柔的問下佢工作上的生活,今日食咩之類,閒聊吓,我覚得佢壓力大到變燥鬱,我老公都係咁,你可以表達你掛住佢,大家搵個減壓方法,行吓公園、跑步之類,我老公跑步減壓,順便減肥,依家瘦左又健康,我哋依家仲好過以前,感情係要大家努力維繫的,加油啊!

別墅

2019勳章

skybiebie 發表於 19-1-9 22:33
咁諗就梗係委屈啦,其實佢又無做錯野,點解要suffer 你嘅脾氣呢? 成日放負能量係人都怕架喎,人地唔係垃 ...

以前我同其他人拍拖可能無甘大壓力,啲男朋友都無鬧過我一句(但都無修成正果),而家呢個老公好肯承擔責任,你講得岩,佢有講過佢全心全意為頭家,但我吾肯換佢個角度体諒佢,佢好傷心,我的確係好任性,我真係而家先知做人老婆吾同做人女朋友,我有時間去搵你講嘅書,多謝你

別墅

2019勳章

little_angels 發表於 19-1-9 22:42
我老公之前跟你老公一樣,不過我有兩個小朋友所以好忙,但心情大上大落,好唔開心佢又出差,自己又唔敢表現 ...

真心佩服你對老公有包容,兩夫妻要變好的確係靠兩方努力,所以現在比之前更好,多謝你,我都試下努力付出,吾再好似細路女甘

大宅

國民生產總值:1085

bkcherine 發表於 19-1-9 22:58
真心佩服你對老公有包容,兩夫妻要變好的確係靠兩方努力,所以現在比之前更好,多謝你,我都試 ...

係架!你想做媽媽要更加獨立,唔好只睇到自己需要,而睇唔到老公的難處。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.