夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019勳章

我很怕訓五著,訓五著會自尋煩惱,諗很多負面野,反思緊我將來的人生就是這樣了嗎?我想要一個似爸爸照顧我的老公,而不是一個像小孩的老公,照顧兩件已很勞心勞力,又要返工,我很想身邊那個在思想些,生活上,經濟上可以幫助我 照顧我....我也很想做個小女人,為何遇上他後,結婚生仔,大事小事都要我操勞,真的覺得很累很累,很想一切回到單身時

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Kaka1227 發表於 19-1-12 01:54
我很怕訓五著,訓五著會自尋煩惱,諗很多負面野,反思緊我將來的人生就是這樣了嗎?我想要一個似爸爸照顧我 ...

me 2,人人以為我好強,其實我都想做小女人,湊我老公十幾年,身心疲累,他做人處事嗜好永遠長不大,二十年前,大家仲細,冇乜問題,到今日,我長大了,但佢冇……尋日同個fd傾開,佢問我點解,邊個變了,我冇言,或者真係我變了,你都唔好諗咁多,隨遇而安吧啦……

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都經歷過一打三局面、身攰心更攰、湊仔都還好、凑件大先至難頂……

別墅

2019勳章

有無數次想離婚 最衰有小朋友 呢個責任要用自己的人生幸福自由去負責 我在等他們快快長大 還我自由選擇

大宅

一係無奈接受、一係改變想法。相信他不會無緣無故改變

別墅

2019勳章

20091223 發表於 19-1-12 10:13
一係無奈接受、一係改變想法。相信他不會無緣無故改變

你說得對,這就是我一直反反覆覆的心裡狀態,諗開果排開心d,人地眼中的幸福四人家庭,跨不過去果段日子 自己默默失眠

大宅

Kaka1227 發表於 19-1-12 14:09
你說得對,這就是我一直反反覆覆的心裡狀態,諗開果排開心d,人地眼中的幸福四人家庭,跨不過去果段日子 自 ...
有兩個小朋友,要走真的顧很多…… 只是像大細路,還有其他問題嗎?如無,改變以往對他的行為、態度

男爵府

2019新春慶豚圓

一出世,唔係命中註定一生完美的!
人家有幾多喜與悲? 唔知!
因為每個人選擇條路係唔同,
正所謂你睇我好,我睇你好。
既然路係自己選擇,就應該自己去排除障礙,克服困境!
解決唔到既話,係咪應該隨遇而安,感恩活著每一天呢?
加油!努力!

大宅

20091223 發表於 19-1-12 14:42
有兩個小朋友,要走真的顧很多…… 只是像大細路,還有其他問題嗎?如無,改變以往對他的行為、態度
...

請問如何改變呢?

別墅

2019勳章

cedarcone 發表於 19-1-13 09:52
一出世,唔係命中註定一生完美的!
人家有幾多喜與悲? 唔知!
因為每個人選擇條路係唔同,

是的 你看我好 我看你好
別人何嘗不是覺得我有個幸福家庭
謝謝鼓勵!

別墅

2019勳章

20091223 發表於 19-1-12 14:42
...

他要上班 我何嘗不是 一回到家 電話不離手
一講錢就傷感情 但一頭家 樣樣要使錢
叫他幫手處理的家事 一系推 一系拖

大宅

知知姐 發表於 19-1-13 11:29
請問如何改變呢?

有段時間,我感到湊著一個大細路。 大家也要返工,放工回來只會打機, 不幫手做家務………… 放假留家中睡,家庭活動不參與, 晚上看電視煲劇,很夜未睡。起床很疲倦, 叫他起身又發惡。常吵架,睡得不好,抵抗力差又常咳嗽。
有段時間真心想放棄,朋友開解,叫我放鬆心情,睇開些。否則像做了他媽媽一樣, 長久落去他一定覺得很煩厭。
之後改變心態,早上不會早起身幫他預備上班嘅服裝或叫他起床。 家務各樣做足,如他夜睡也只講一次, 解釋,不希望佢影響精神、影響工作表現 。語氣堅定但溫和。

分擔家務方面都有向佢解釋,大家都要工作 。如我主動要求幫手,是真的兼顧不了,請他務必幫手,曾經捱病入院數天, 故此他亦都了解。 坦誠說出來關係反而融洽

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊