自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

D

子爵府

要去牙醫到脱乳齒,我女之前都係咁。

男爵府

好媽媽勳章

恒齒已經見到, 隻乳齒好快會鬆了
我帶女去睇醫生, 醫生話唔駛脫, 隻恒齒會慢慢回去正常位置
是真的!
亦有D朋友仔女照比牙醫脫牙, 一樣沒問題

大宅

samrtguy 發表於 19-1-12 14:01
是真的!

其實洗唔洗幫佢搖下?

大宅

跑步機 發表於 19-1-12 14:17
其實洗唔洗幫佢搖下?

吾洗,以前我個仔同女都試過同一個位置生2隻牙,睇牙醫都話吾洗理佢,到前面甩左,後面果隻會慢慢生返岩位置

wcpcelia    發表於 19-1-12 16:57

伯爵府

samrtguy 發表於 19-1-12 14:01
是真的!

基本上而家d醫生話係唔洗脫架

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

考慮問牙醫意見

侯爵府

pretty_cat 發表於 19-1-12 16:48
基本上而家d醫生話係唔洗脫架

係,醫生係唔會脫,叫佢自己甩

大宅

chingnoknok 發表於 19-1-12 14:43
吾洗,以前我個仔同女都試過同一個位置生2隻牙,睇牙醫都話吾洗理佢,到前面甩左,後面果隻會慢慢生返岩位 ...

佢宜家隻乳齒好實淨,我驚佢隻恆齒係入面生左隻乳齒都未甩 同埋如果恆齒已經生左出黎唔係定左位喇咩?仲可以慢慢去返乳齒個位置架?

大宅

跑步機 發表於 19-1-12 20:31
佢宜家隻乳齒好實淨,我驚佢隻恆齒係入面生左隻乳齒都未甩 同埋如果恆齒已經生左出黎唔係定左 ...

會,恆齒生曬出來,乳齒先甩,恆齒前面就剩返個牙窿,之後慢慢會自己生返岩位,我個2個小朋友都係甘,阿女就下排牙有甘既情況,阿仔就上排牙,依家佢地2個恆齒都生返正常位置,甩左乳齒個窿亦都無左

大宅

chingnoknok 發表於 19-1-12 20:40
會,恆齒生曬出來,乳齒先甩,恆齒前面就剩返個牙窿,之後慢慢會自己生返岩位,我個2個小朋友都係甘,阿女 ...

聽你咁講個心都定啲 頭先我再搖下佢啲乳齒仲係好實淨 希望都好似你小朋友咁嘅情況會慢慢生返啱位置

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

跑步機 發表於 19-1-13 22:21
聽你咁講個心都定啲 頭先我再搖下佢啲乳齒仲係好實淨 希望都好似你小朋友咁嘅情況會慢 ...

最好叫小朋友搖下, 等前面果隻早d甩
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

chingnoknok 發表於 19-1-12 20:40
會,恆齒生曬出來,乳齒先甩,恆齒前面就剩返個牙窿,之後慢慢會自己生返岩位,我個2個小朋友都係甘,阿女 ...

慢到咩程度? 我仔就係太遲甩, 家陣有個窿
放下自在

大宅

cattz288 發表於 19-1-13 22:27
慢到咩程度? 我仔就係太遲甩, 家陣有個窿

確實要幾耐真係無留意,個窿一定會無,可以放心

珍珠宮

牙醫話唔痛就唔洗理

象牙宮

chingnoknok 發表於 19-1-13 22:57
確實要幾耐真係無留意,個窿一定會無,可以放心

謝謝! 希望真係咁!唔啱位真係幾醜樣
放下自在

大宅

cattz288 發表於 19-1-13 23:11
謝謝! 希望真係咁!唔啱位真係幾醜樣

放心啦,雖然剛甩時有個窿係好樣衰,但我2個小朋友依家位置都好正常

象牙宮

chingnoknok 發表於 19-1-13 23:17
放心啦,雖然剛甩時有個窿係好樣衰,但我2個小朋友依家位置都好正常

放下自在

男爵府

跑步機 發表於 19-1-12 13:51
讀緊一年班一隻乳齒都未甩,今日發現下排裡面牙肉有3點白色,應該係恆齒生左係果個位,但乳齒仍然好實淨郁 ...

個隻未必喺恒齒,我仔四歲時都出現你仔仔情況,以為出恒齒,去睇牙醫,照埋片,發現原嚟出個隻喺多生齒,即比原嚟牙齒多咗一隻。要脫。到現在個仔7歲,先開始換恒齒。所以去比牙醫check 吓好d

象牙宮

ronnieieong 發表於 19-1-13 23:18
個隻未必喺恒齒,我仔四歲時都出現你仔仔情況,以為出恒齒,去睇牙醫,照埋片,發現原嚟出個隻喺多生齒, ...

一年級要生恆齒架喇
放下自在

首頁

尾頁

跳至