懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我第一胎預產期8月初C6話請工人姐姐,就唔洗請陪月……我十五十六,唔知點好?
大家比啲意見!

p.s. 有WhatsApp gp可加我

伯爵府

manman2019 發表於 19-1-14 01:33
我第一胎預產期8月初C6話請工人姐姐,就唔洗請陪月……我十五十六,唔知點好?
大家比啲意見!

我有工人姐姐都照請陪月,因為工人唔會識得整產後產婦適宜食嘅野,工人姐姐極其量只能幫手湊B、清洗奶樽。
呢d錢唔慳得,坐月坐得好是很重要的。

JD930    發表於 19-1-15 10:18
forum_user9    發表於 19-1-14 21:23
forum_user9    發表於 19-1-14 21:23

大宅

回覆樓主:

有能力既話二個都請哂!
陪月用姐姐既功能好唔同!
陪月係每日因應你身體狀況而選擇整咩食材同湯水你飲。
呢樣野姐姐唔會做到!姐姐只可以幫你減輕湊b!
陪月個陣同我講過如果有姐姐既話咁佢就可以主力服待媽媽同bb,而姐姐幫手執頭執尾,學下點樣湊bb(無錯,好多姐姐話生左幾多個bb,有幾多年湊b經驗,佢地既湊法同我地好唔同!你係唔會方心交比佢湊)我見過好多姐姐湊b好得人驚既事。
如果二個只可以選一個,我會叫你選陪月。因為我個媽媽谷有幾個無請陪月既媽媽都話好後悔無請陪月。
同埋你決定左請陪月就依加好搵啦⋯⋯太遲搵好既陪月都full哂,因為好多媽媽都係一有左就搵!

男爵府

我有3個小朋友啦! 工人姐姐&陪月都請過. 見議你如果經濟OK. 一定係先請陪月1至2個月. 到咗4月頭就好開始Search定工人姐姐, 預佢6月尾7月頭返工(如果佢無甩底的話) . 咁完咗陪月之後, 姐姐起碼都跟咗2 個月, 家中基本事務, 都應該上手了. 到時你都已經上手湊B, 心情都輕鬆D.

子爵府

回覆樓主:

如果有人照顧你飲食,請姐姐ok,b自己凑啦,唔好懶,如果冇任何人幫就要陪月

複式洋房

明白喇! 我都覺得陪月同姐姐各有功能,同埋姐姐初黎報道,都要睇一段時間。咁大家有無陪月介紹?

水晶宮

請24小時陪月。so worth it

男爵府

大家比啲意見!

我覺得兩樣都要請

珍珠宮

如果經濟允許嘅話,最好請埋陪月

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

邱優 發表於 19-1-14 09:09
有能力既話二個都請哂!
陪月用姐姐既功能好唔同!
陪月係每日因應你身體狀況而選擇整咩食材同湯水你飲。

同意

珍珠宮

有條件兩個都請了,如果屋企地方有限,不如請陪月先,等陪月走左再請姐姐。

公爵府

大家比啲意見!

有條件緊係兩個都要喇,產後要食好訓好

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

陪月可以照到產婦,如果屋企有長輩幫手,就可以唔洗請陪月。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咁有冇老人家幫你坐月亞?如果得工人姐姐同你既話,都系請埋陪月喇

子爵府

經濟能力許可,兩個都請,同意大家講法,外傭唔識幫你坐月,我個時請左2個月陪月,外傭係我生兩日前到,陪月係兩個月期間教左外傭煮10幾樣中菜,教埋佢點照顧bb,而外傭放星期六、陪月放星期日,所以星期一至日都有人幫手

首頁

尾頁

跳至