自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

雖然我覺得年青人成日廢老廢老好唔尊重,但有些老人家恃老賣老就真係尊重唔落,話佢又怕比人講蝦老人家
我試過夏天著人字拖落街買野,行行下後腳跟位濕左,我以為冷氣機滴水(係商場內),反應性望望上邊,我行經個位咁岩冇冷氣,再望後邊後邊,見到個婆婆好近我眼神怪怪地,咁我繼續行啦,佢之後喉嚨又卡卡聲,我就知原來係痰黎我梗係截停佢叫佢唔道歉都比張紙巾我,佢話聽唔明,但又識講廣東話喎,勁嬲呀,即刻野都唔買衝返上樓,洗幾次腳

今日出街買餸,有個婆婆係人群中等過馬路時推我,同另一邊嘅人,力度係推得郁,係中間跑出去,轉彎有小巴黎緊,好彩司機慢駛,真係一額汗,過馬路時就快,過到就慢慢行,咁樣為乜呢?
自己雖然幾十歲,司機如果唔好彩真係撞到,又好無辜呢

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 開心吸收勳章

yan12 發表於 19-1-15 10:27
雖然我覺得年青人成日廢老廢老好唔尊重,但有些老人家恃老賣老就真係尊重唔落,話佢又怕比人講蝦老人家
我 ...

係尊嚴讓老壇講廢老不是

師姐你走先
我幫你掩護

男爵府

回覆 lingfu 的帖子

唔係,我都唔喜歡廢老這詞,個個都會變老的,我尊重老人家
老人像小孩,但。。其實我都唔知點講,即係,即係我唔係想鬧老人家

我知bk係自由博擊,我試話叫朋友幫手買野唔識分都比人鬧到要解釋得好清楚我叫好朋友買,好朋友又叫左佢朋友買先得

珍珠宮

回覆樓主:

佢哋擅長扮無知打尖

Poyau    發表於 19-1-15 14:13

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

阿公阿婆嚮超市成日打尖,但明明唔使返工好得閒。

別墅

2019新春慶豚圓

由其d呀婆拎住士的拐杖最鐘意第高隻手㬹推人,右唔知佢大力手右冇肉,推人痛架ma,你要行咪講囉!洗唔洗推人呀!

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我見過有個老人家,横過馬路警察叫他唔好,他買完嘢,轉頭又重原路行返過去,激死個警察~

象牙宮

回覆樓主:

諗起較早時被學童小巴撞飛彈7米嗰單

伯爵府

回覆樓主:

年輕嘅壞人,都有老嘅一日,所以雖然話老,都一定會有麻煩嘅老人家,只不過見佢老費事同佢哋計較。
有啲老人家係鍾意推開人,有時更加係蝦細路,轉推開細路。早排學生因為山竹放假,我屋企樓下啲阿伯見到我仔話佢好放假,都打横嚟講,又唔係學生話要放。

男爵府

呢2年多咗,唔知點解,以前無遇過。
而家好多,你行佢前面左右,佢覺得你阻住,一手推開你or撞你,
之後急急腳走開,激鬼死。
阿婆推撞都算,遇過有坐輪椅,4-50歲左右男人,部車後面撞埋黎,
仲要惡人先告訴 話你阻佢,但條路好大條,有3-4米闊,
佢要行左面線路,你係到就撞,變態佬
同佢 鬧交,D管理員話佢成日特登撞人見人企係度,係後面撞,正衰人
而家我行路好留心

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

twotigers 發表於 19-1-15 11:02
佢哋擅長扮無知打尖

珍珠宮

tsung 發表於 19-1-15 21:56

tsung    發表於 19-1-16 06:19

子爵府

回覆樓主:

日日同阿仔搭巴士返學都有老人家打尖(係一堆老人家企晒站頭,完全唔會理其他人)
重點係班巴士其實係唔會滿,有時阿仔問點解人地唔排隊,我唯有答讓公公婆婆上車先

伯爵府

2019新春慶豚圓

我公司樓下條馬路勁多老人家鍾意唔睇就慢慢過,果度d車係轉灣入黎,好易有意外,有時我睇到佢地死都要過果隻態度真係真心佩服佢地⋯根本就用條命黎過呢條馬路

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

見佢地成日亂過馬路真係好危險
司機大哥們都好忍讓

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

eliekim 發表於 19-1-15 22:26
見佢地成日亂過馬路真係好危險
司機大哥們都好忍讓

我阿媽又系,以爲自己快過架車,綠公仔閃都過,我次次都鬧佢

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

經常見到行動唔方便嘅老人家都唔 遵守交通規則亂咁過馬路,個燈位遠就唔經燈位過,就咁 隨便在馬路 中央 過去對面, 險象橫生睇見都一額汗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊