自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請問大家, 如果睇中左個單位, agent叫我先簽臨約同埋俾埋票落細訂, 然後佢先再同業主傾, 佢話會有把握D, 同埋有咩風險架?

我覺得好奇怪咁 因為我同agent 講還價 310萬 本身業主330萬說收票 ...但agent 講 業主叫佢收訂先 可以再傾 ...咁其實都未講實個價 點解要我簽個臨約 ?

我有拒絕agent 我說個價 業主ok我先會簽臨約
但票可以比左agent 先

同埋落細訂既本票是開了律師行 不是開業主 會有風隊嗎?

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

cinda72. 發表於 19-1-15 11:36
通常傾價技巧,業主叫收左先,咪考慮中囉,冇第2個offer比你更高咪簽你份約
技巧,叫agent出張協議比你, ...

珊瑚宮

2024年龍年勳章

你簽左約,個賣家一日唔簽你咪一直俾佢hold住?

寶石宮

2023年兔年勳章

通常傾價技巧,業主叫收左先,咪考慮中囉,冇第2個offer比你更高咪簽你份約

仙姐 時限不少人漏咗

禁止訪問

公爵府

畀面勳章

留毛學野

珍珠宮

原來可以要agent簽協議架
又學到嘢
之前試過agent叫我俾張票佢去同業主傾價,我話吾方便,總之我地個價就係咁多,賣就賣,吾賣就算

禁止訪問

子爵府

yee1130yee 發表於 19-1-15 11:31
想請問大家, 如果睇中左個單位, agent叫我先簽臨約同埋俾埋票落細訂, 然後佢先再同業主傾, 佢話會有把握D, ...

請問那裏有三百幾萬嘅樓,邊區,幾多年樓齡,幾大呢?

寶石宮

2023年兔年勳章

cinda72. 發表於 19-1-15 12:29
我規定我d同事,收票最多1星期,除非個客好想買,主動繼續再傾
呢個係對買方既責任,冇可能無了期架麻
...

1星期合理

複式洋房

思澄爸爸 發表於 19-1-15 13:09
請問那裏有三百幾萬嘅樓,邊區,幾多年樓齡,幾大呢?

我係白居二呀 今晚簽左 由350萬一路還價還到312萬最後 我地300買唔到港島區又買唔起居屋
所以揀左寶林邨公屋 491尺實用

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

律師樓係自己既律師嗎?咁咪即是未賣樓已經要搵定律師?

另,俾細訂仲要簽臨約? 俾訂聽過,業主都未agree個價而又簽埋臨約第一次聽。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

yee1130yee 發表於 19-1-16 00:27
我係白居二呀 今晚簽左 由350萬一路還價還到312萬最後 我地300買唔到港島區又買唔起居屋
所以揀左寶林邨公 ...

好抵 491可以簡個好試正既3房都得

禁止訪問

翡翠宮

cinda72. 發表於 19-1-16 01:06
律師樓咪問對方有冇囉,呢d野叫你自己個agent拆掂去啦
比訂唔駛簽約,咁比黎仲咩呀?
...

對方如果未搵而agent叫我寫業主名呢? 之前好似都有jm開post講過呢樣嘢

因之前賣都係就咁出示張票當「認真傾」,出個offer 俾賣家考慮,個價都未firm簽黎白簽咁,蹝紙好似

即舉例,賣家開780,我出票還700咁,都幾肯定個賣家唔會收,簽黎好似無咩謂,簽完漏空個價錢又唔好

禁止訪問

翡翠宮

cinda72. 發表於 19-1-16 01:27
答應你又如何呀?埋台再反你價都仲得
有票有臨約,搏佢見錢眼開簽落去,得票冇合約,3姑6婆講句 ...

咁都得 搏佢手快快簽

原來係咁,長見識了

Thanks

禁止訪問

翡翠宮

cinda72. 發表於 19-1-16 01:31
係架,簽左落去,咪冇得反,3姑6婆講乜都冇用

有得反⋯⋯⋯⋯悔

賠訂 !

首頁

尾頁

跳至