0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

仔仔一個半月,食緊4~5安,但佢都仲係要3個鍾食一次,仲要係好準時的。只有好少時間可以去到3個半鍾。
佢出世到依家食奶時間好唔定,基本上佢喊食就餵,冇fix 死時間的。
點先可以4個鍾食一次奶?佢全奶粉的

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

個半月3個鐘一次好正常亞,你仲想佢4個鐘一次亞,太長喇

大宅

我要做媽媽 發表於 19-1-15 14:43
個半月3個鐘一次好正常亞,你仲想佢4個鐘一次亞,太長喇

幾大先可以4個鍾飲一次的?

大宅

成日聽人講奶粉一安一個鍾,佢飲到4~5安,諗住可以4個鍾一次啦

別墅

2019勳章

Cata0503 發表於 19-1-15 15:07
成日聽人講奶粉一安一個鍾,佢飲到4~5安,諗住可以4個鍾一次啦

我個仔兩個幾月,食緊5安奶,佢之前2個幾3個鐘就叫,我地就等到3個鐘先比佢,但食就食成個鐘先食完,上星期去健康院,姑娘話如果爸媽本身唔大隻,佢就食太多,唔係bb叫就比,其實bb未係好肚餓,叫我地試下同佢轉4個鐘一餐,而家朝早大至都可以3,4個鐘先食,食半個鐘就得,不過夜晚都未係好轉到4個鐘

珍珠宮

2019新春慶豚圓

而家個半月,三個鐘喂一次好正常,我亞囡果時都差唔多

大宅

bicycle0132 發表於 19-1-15 16:41
我個仔兩個幾月,食緊5安奶,佢之前2個幾3個鐘就叫,我地就等到3個鐘先比佢,但食就食成個鐘先食完,上星 ...

要點樣同佢轉?即到3個鍾喊唔俾佢食?

珍珠宮

Cata0503 發表於 19-1-15 14:45
幾大先可以4個鍾飲一次的?

一般三個月之後喇,具體都要睇你BB既實際情況既

FB體驗帳戶

Cata0503 發表於 19-1-15 17:52
要點樣同佢轉?即到3個鍾喊唔俾佢食?

試下比安撫奶嘴佢啜。可以每次延遲多幾個字。慢慢就支持到4個鐘

大宅

Flypig_2018 發表於 19-1-15 23:45
試下比安撫奶嘴佢啜。可以每次延遲多幾個字。慢慢就支持到4個鐘

我個仔唔肯食奶咀,次次俾奶咀喊得仲勁

翡翠宮

3個月前BB都系3個鐘飲一次奶。你BB算系好乖喇。

大宅

haha748494 發表於 19-1-16 15:49
3個月前BB都系3個鐘飲一次奶。你BB算系好乖喇。

原來係咁以為滿月開始就可以4個鍾一次

翡翠宮

回覆 Cata0503 的帖子

放心喇,BB大D就易湊D。但識行識走都幾攰下。

大宅

2019新春慶豚圓

我仔3個月前都係3個鐘1餐,仲要準過鬧鐘,一到食奶就會醒。滿左3個月後,我地慢慢嘗試4個鐘1餐

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

Cata0503 發表於 19-1-16 16:21
原來係咁以為滿月開始就可以4個鍾一次

我bb 出世頭果幾日,係醫院姑娘係4個鐘餵一次,但一返到屋企就3個鐘爆喊,莫講話4個鐘,遲幾分鐘都拆天... 我都唔知d姑娘點解咁勁架

但佢三個幾月開始就3.5 - 4個鐘先喊...
大事化小, 小事化毛.........

別墅

2019新春慶豚圓

bicycle0132 發表於 19-1-15 16:41
我個仔兩個幾月,食緊5安奶,佢之前2個幾3個鐘就叫,我地就等到3個鐘先比佢,但食就食成個鐘先食完,上星 ...

我女都係兩個月,一餐食5妻,但佢食得快,30-40分就食晒。我已經係佢叫先餵,但佢好準時喊食,咁我應該照keep 3個鐘一餐?

另想問,3個鐘變4個鐘一餐,咁總奶量未少咗?

複式洋房

回覆樓主:

我個BB宜家3個月,我都係早排先幫佢調教到隔4個鐘食奶,每次食6安。
唔好太心急呀,慢慢黎

別墅

Cata0503 發表於 19-1-15 13:41
仔仔一個半月,食緊4~5安,但佢都仲係要3個鍾食一次,仲要係好準時的。只有好少時間可以去到3個半鍾。
佢出 ...

咁細個3個鐘食一次好正常,點解要拖到4個鐘先俾佢食,再大啲先啦,唔好心急,到佢唔肯食奶厭奶時你仲頭痛呀

複式洋房

2019新春慶豚圓

峻峻豬 發表於 19-2-16 13:19
咁細個3個鐘食一次好正常,點解要拖到4個鐘先俾佢食,再大啲先啦,唔好心急,到佢唔肯食奶厭奶時你仲頭痛 ...

我仔2個月7日而家泵比佢食 3小時一餐 3.5安至4安 但佢成日2個鐘就喊醒飲奶 咁照餵定定時餵好
照餵佢又飲好少 但每次都比飲奶時間早醒好多 有冇經驗媽媽分享

男爵府

2019新春慶豚圓

Cata0503 發表於 19-1-15 13:41
佢出 ...

健康院姑娘話逐步加等佢瞓耐啲。
我囡1m3w,食緊3安半至4安,佢多數3個半鐘先食,有時4個鐘~夜奶都自己開始戒埋,12點幾1點食左就到天光。我覺得bb自己會調節。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊