自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

即係報告成日出,咩咩咩有問題,咩咩生癌,咩咩對心血管唔好..但又唔會下架又唔會政苦監管,又繼續賣,又繼續買,大家對報告又三分鍾熱度,係政苦不力,報告失實、.?定習以為常,雖然話要食幾多幾多先有事,但越來越埋身,樣樣都中,政苦無力監管,仲話香港賣食物安全,即係報告照八掛雜誌甘睇,下個報告出就蓋過了上次食物問题,真係好怪現象

水晶宮

superkingdom 發表於 19-1-15 22:27
即係報告成日出,咩咩咩有問題,咩咩生癌,咩咩對心血管唔好..但又唔會下架又唔會政苦監管,又繼續賣,又繼 ...

其實你又要明白好多食物本來係抗癌咁,但高温加熱咗又變致癌,例如蒜頭,翠玉瓜咁,其實食幾多先會生癌呢?醫生科學家都答唔實你,我呀婆食煙食咸魚食到90歲都唔係生癌而走,但我自己就飲食健康又做運動咁後生就生癌,政府要禁都唔知由边到禁起,全部實行我諗我地真係冇咩嘢可以食

象牙宮

回覆樓主:

只有自己選擇

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

回覆樓主:

現在每一樣野都有改變,種食物、用的用品都為了减低成本,用了很多化學野。所以咩都有問題我地食和用的,基本上唔好過量和自己選擇時看清楚。

子爵府

2019新春慶豚圓

我又覺得冇問題,只係報導事實,提醒大家過量有風險。

正如食煙係人都知有害,但大把人一樣唔怕死日日食。

食唔食個人選擇,咁大個人自己決定,唔通乜都要政府家長式乜都管都要禁止。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

luvkaka 發表於 19-1-15 22:34
其實你又要明白好多食物本來係抗癌咁,但高温加熱咗又變致癌,例如蒜頭,翠玉瓜咁,其實食幾多先會生癌呢 ...
有時真係吾知点解
又煙又酒又蒲吾肥吾食冇事
正常生活習慣反而有病

珊瑚宮

luvkaka 發表於 19-1-15 22:34
其實你又要明白好多食物本來係抗癌咁,但高温加熱咗又變致癌,例如蒜頭,翠玉瓜咁,其實食幾多先會生癌呢 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊